Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mi kerüljön a mikuláscsomagba? Tippek a csokin túl!

Újabb édességdömping vár a család legkisebb tagjaira. A mikuláscsomagok jelentős része azonban nem jó minőségű - és sok esetben magával a mennyiséggel is komoly probléma van.

Az otthon kitett csizma mellett az óvodai/iskolai közösségek is szükségét érzik az ehető ajándékok adásának, és bizony a szűk anyagi keret nem kedvez a minőségi alapanyagoknak. Ugyanez a helyzet a tágabb rokonsággal, ahol nincs olyan szoros kapcsolat, ami lehetővé tenné, hogy a szülők beleszóljanak abba, mit hoz az adott rokon Mikulása. Viszont a szűk család „nevelhető”.

Nagyanyáink korában, sőt a mi gyerekkorunkban sem volt ekkora felhajtás a karácsonyt megelőző Mikulás körül. Talán pont azért, mert utána jött az igazi nagy ünnep, talán nem ért még minket el a kapitalizmus „vásárolj-szele” - és nem is nagyon volt mit vásárolni. Az ajándékot a csokoládé mellett mogyoró, s az évnek ebben a szakában néhány helyen fellelhető banán, narancs és mandarin jelentette. Ma már ezeknek a déligyümölcsöknek nincsen újdonság ereje, hiszen egész évben beszerezhetőek. Viszont ez a vonal követhető!

Tegyünk a Mikulás csomagba gyümölcsöket is!

Manapság is találunk olyan különleges gyümölcsöket, amelyek nyugodtan tekinthetünk ajándéknak, hiszen különlegesek, és áruk miatt biztosan nem válnak a hétköznapi konyhánk részévé. Ezek a kulináris kiruccanások színesíthetik a gyerekek/felnőttek számára összeállított ajándékkosarat. A mostanában már gyakorta feltűnő és nem is vészesen drága datolyaszilva vagy ismertebb nevén khaki mellett vehetünk gránátalmát, fügét, vagy kipróbálhatjuk a licsit, a mangót vagy a sárkánygyümölcsöt.

Friss helyett jöhetnek az asztalt gyümölcsök is

A friss gyümölcsök mellett nyugodtan ajándékozhatunk aszalt gyümölcsöket is. Klasszikus mikulási ajándéknak számít az aszalt datolya, de a legtöbb gyerek kifejezetten rajong az aszalt sárgabarackért, így azt is tehetünk az ajándékokhoz. A barack mellett nagyon finom az aszalt szilva, a mangó, az ananász és az eper is.

 

Rendkívül egészségesek és finomak a különféle olajos magok

A gyerekkorunkban megszokott mogyoró helyett vehetünk makadámdiót, paradiót, pekándiót, kesudiót, jóféle pisztáciát, amelyek általában szintén nem tartoznak a mindennapjainkhoz. Ezek a csonthéjasok amellett, hogy nagyon finomak, kifejezetten egészségesek is.

Ha csoki, akkor legyen minőségi

Csokoládéfronton - ha lehet - a mennyiséget cseréljük fel a minőséggel! A csokoládémikulásokon lévő címkét minden esetben alaposan olvassuk el vásárlás előtt, mert rögvest kiderül, hogy úgynevezett tejbevonóból készültek-e a figurák, vagy valódi csokoládét használtak az elkészítésükhöz. Ez utóbbi nem csak egészségesebb, de sokkalta finomabb is.

A nagyobb gyerekek esetében – ahol már nincs igény a Mikulás formájú csokoládékra – érdemes valamilyen minőségi, táblás csokoládét választani. A paletta hihetetlenül széles. Az olasz, belga, angol, francia csokoládék mellett a magyar kézműves csokoládékészítők is gazdag kínálattal várják a vásárlókat. Az előre gyártott táblák mellett készíttethetünk egyénre szabott táblákat is, a kedvenc bonbonokból összeállíttathatunk egy dobozkára valót, s 6-8 bonbonnal már tökéletesen megmutathatjuk, hogy mennyire fontos számunkra a másik.

Készíthetünk házi bonbont is

Azoknak, akik kellő affinitást éreznek magukban – és van idejük és lehetőségük is –, érdemes házi bonbonkészítésbe fogni. A legegyszerűbb trüffeltől kezdve a különféle töltött bonbonokon át, sőt házi szaloncukorral is megtölthető az ablakba kitett kis csizma.

Ha nem szeretnénk csokoládét adni, akkor készíthetünk vagy vásárolhatunk jóféle kekszeket, amelyeket mintázhatunk, beleírhatjuk az ajándékozott nevét, vagy akár még Szent Miklóst is megformázhatjuk. Egyébként a keksz tökéletes karácsonyi ajándék lehet a tágabb rokonság és a munkatársak számára is. A keksz azért is jó, mert viszonylag egyszerű alapanyagokból készül, személyes és könnyen kivitelezhető - ezzel a recepttel például nem lőhetsz mellé!

A sok azonnali finomság mellett élményeket is adhatunk. Ajándékkártyákat készíthetünk, amelyen egy-egy közös sütögetést, kakaózást, felnőtteknek, nagykamaszoknak forralt borozást ajándékozunk. Ezek az ajándékkártyák jól működhetnek a baráti társaságon belül is.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss