Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 mennyei rebarbarás sütemény, ami a leggyümölcsösebb zöldségtől lesz ízletes

default user icon
MME
Furcsa egy növény a rebarbara, ugyanis zöldség, mi mégis gyümölcsként fogyasztjuk és elsősorban sütemények ízesítőjeként használjuk. Igazán ellentmondásos adománya ez a természetnek, hiszen bizonyos részei még mérgezők is.

A rebarbara sokak számára ismeretlen lehet, és érthető módon ódzkodnak a használatától, ám közel sem új dolog, sőt nagyon régre visszanyúlik a történelme. Már időszámításunk előtt is ismerték és hashajtó hatása miatt használták is a gyökerét, de egészen sokáig nem nagyon került sehol sem terítékre. Egyes vélemények szerint a cukor elterjedése hozta meg az áttörést a rebarbara számára.

Óvatosan kell bánni vele, mert mérgező a levele

Ma sokadvirágzását éli a rebarbara, és tavasszal, valamint nyár elején egyre többen párosítják idénygyümölcsökkel és készítenek belőle süteményeket. Enyhén savanykás íze nagyon jól működik együtt az édes és zamatos eperrel, almával vagy körtével. Azonban ügyelni kell rá, hogy csak a szárát használjuk, a levelét pedig ne együk meg! A rebarbara hatóanyagai közül az egészségre nagy mennyiségben káros oxálsav-, illetve az antrakinonvegyületek főleg a levélben találhatók.

Milyen rebarbarát válasszunk?

A kiválasztás során arra ügyeljünk, hogy friss, tömör, nedvdús szárat vegyünk, amelyik már puhább, foltos, kissé fonnyadt, azt ne vigyük haza. Vásárlás előtt érdemes belevájni kicsit a körmödet – ha nedvezik a nyoma, akkor biztosan friss. Van zöld levélnyelű és zöld húsú, piros levélnyelű és zöld húsú, valamint piros levélnyelű és piros húsú rebarbara. A piros nyelűek kevésbé savanyúak.

Mitől egészséges a rebarbara?

Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, azonban nagy mennyiségben a szárnak is lehet hashajtó hatása. A növény szára nagyon sok kalciumot tartalmaz, de oxálsavtartalmának köszönhetően ezt a szervezetünk nem tudja hasznosítani. Ezenkívül található még benne B komplex, A- és C-vitamin, nagyobb mennyiségű K-vitamin, kálium és rost is, különféle antioxidánsok, valamint réz, kálium, foszfor és vas.

A növény szára nem tartalmaz telített zsírokat, és teljességgel koleszterinmentes. Fiatal rebarbarát azok is ehetnek, akiknek tartózkodniuk kell a savas ételektől. A vese- vagy epebeteg felnőtteknek és a gyerekeknek azonban csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.

A rebarbarából pite, lepény, muffin és morzsasüti is készülhet. Ezekből a finom, egyszerű desszertekből és sütikből válogattunk össze néhányat!

MORZSÁS REBARBARA >>> 

REBARBARA-TORTA >>> 

REBARBARÁS KOCKÁK >>> 

EGYSZERŰ REBARBARÁS MUFFIN >>> 

REBARBARÁS RÉTES MANDULÁVAL >>> 

EPRES-REBARBARÁS SAJTTORTA POHÁRBAN >>> 

REBARBARÁS PITETORTÁCSKA >>> 

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss