Sakk-matt: Rapport Richárd román színekben folytatja

Már csupán technikai részletek vannak hátra és csak az időpont kérdéses, de maga a döntés megszületett: a legjobb magyar sakkozó, a világbajnokjelöltek tornájára készülő Rapport Richárd román színekben folytatja a pályafutását. A Superbet cég szerb származású román tulajdonosa, Sacha Dragic tett a világbajnoki címre törő sakkozónak visszautasíthatatlan ajánlatot. Az üzletember euróban mérve százezres nagyságrendű, továbbá teljes körű szakmai támogatást biztosít a már évek óta Belgrádban élő magyar nagymesternek. Korábbi nagyságok közül Ribli Zoltán megérti, Verőci Zsuzsa kárhoztatja a világbajnok-jelölt magyar nagymester döntését.

2022. 05. 27. 9:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett elé, amelynek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy az elkövetkező években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Úgy tudom, Ricsi döntött, és elfogadta az ajánlatát, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz – idézi a hírt a magyar sajtóban elsőként közlő 24.hu Rapport Tamást, Rapport Richárd édesapját.

Mindezt Rapport Tamás lapunknak is megerősítette, nem elhallgatva a csalódottságát, hogy a fia pályafutását itthon a vállveregető dicséreten kívül teljes közöny övezi. mint általában, személyesen nem kommentálta ezt az értesülést sem.

Az említett személyes találkozónak megágyazott, hogy Rapport Richárd májusban az említett versenyen sakkozott. Igaz, Bukarestben a tudása alatt teljesített, csupán kilencedik lett a versenyen, de ennek eltörpül a jelentősége amögött, hogy Rapport márciusban bejutott a világbajnokjelöltek nyolcfős mezőnyébe, azaz a június 17-én kezdődő madridi tornán Magnus Carlsen kihívásának a jogáért játszhat.

A felesége szerb, de versenyezhetne magyarként

Sacha Dragic motivációja a sakkszereteten felül is érthető. Rapport felesége, az ugyancsak sakkozó Jovana Vojinovics szerb, a házaspár évek óta Belgrádban él, igaz, éppen a sakkozó kérésére a magyar szövetség honosította a feleségét, aki akár már magyar színekben is versenyezhetne, de a történtek után erre aligha kerül sor.

Úgy is megközelíthetjük az ügyet, már csupán az a kérdés, hogy ezen a világbajnokjelöltek tornáján Rapport még magyar vagy már román színekben szerepel. Információink szerint a Román Sakkszövetség már benyújtotta a kérvényt a nemzetközi szervezethez, a FIDE-hez, az „átigazolás” díja durván 50 ezer euró, ami a romániai vállalkozónak nem tétel.

Fontos rögzíteni, hogy nem egyszeri felvillanásról van szó, a 26 éves Rapport évek óta a nemzetközi elit egyik legtehetségesebb versenyzője. Korábban hiányzott belőle az a fajta céltudatosság, ami az igazán nagy eredmények eléréséhez szükséges, ám az elmúlt egy-két évben ez érezhetően megváltozott, letisztult a játéka, már nem vállal mindenáron gyanús megnyitásokat, az eredti stílusa ugyanakkor megmaradt. Ennek köszönheti látványos sikerét, hogy bekerült a világbajnokjelöltek közé, továbbá a világranglistán előretört az ötödik helyre.

Ribli Zoltán a magyar szövetséget ostorozza

A hír sokkolta a magyar sakktársadalmat. Ribli Zoltán, az 1978-ban olimpiai bajnok sakkcsapat tagja, aki egy időben maga is volt Rapport edzője, ironikusan kommentálta a hírt.

– A Magyar Sakkszövetség, köszöni, jól elvan, csak azok zavarják, akik értenek a sakkhoz. Legyenek bár aktív játékosok vagy edzők. Portisch Lajost elűzték, jómagam, miért is tagadnám, perben állok a szövetséggel, Almási Zoltán abbahagyta a versenyzést, Lékó Péter az egyik legkeresettebb edző, csak éppen külföldön. Most pedig Rapportot is elveszítjük. Hatalmas veszteség, de előre borítékolom, a szövetség vezetői ezen is gyorsan túllépnek

– mondta az érdeklődésünkre Ribli Zoltán, egykoron maga is világbajnokjelölt, hozzátéve, nem csupán pénzről szól a döntés, Rapport teljes körű szakmai, erkölcsi támogatást kaphat Sacha Dragictól.

– Azokat az embereket, magamat is beleértve, akik hasonló súllyal tudnának tárgyalni Rapporttal, akikre a magyar sakk, kimondom, korszakos tehetsége hallgatna, szép lassan, tudatosan félreállították – kesergett Ribli Zoltán.

A 24. hu megkereste Kapás Róbertet, a Magyar Sakkszövetség főtitkára azonban érdemi válasszal nem tudott szolgálni az ügyben.

– Szabó László szövetségi elnök úr kifejezett kérése az, az is jelenjen meg, hogy Rapport Richárd a magyar sakk legnagyobb értéke, Magyarország, az MSSZ és a teljes magyar sakkcsalád szurkol neki, támogatja, és számít rá – írta a főtitkár a lapnak.

Verőci Zsuzsa nem tudja elfogadni a döntést

– Szívet cseréljen az, aki hazát cserél – Verőci Zsuzsa nem hallgatta el a véleményét lapunknak nyilatkozva. – A válogatottság nekem mindig szent volt, ezért semmilyen körülmények között nem tudom elfogadni Rapport Richárd döntését – folytatta a nők között egykori szintén világbajnok-jelölt, a sakkolimpiákon négyszer ezüst-, kétszer pedig bronzérmes csapat tagja.

Arra is emlékeztetett, Rapport legutóbb a 2017-es Európa-bajnokságon szerepelt a magyar csapatban, már a 2018-as sakkolimpián is lemondta a részvételt, ahogy idén, a július végén kezdődő, az indiai Chennaiban esedékes sakkolimpián sem vállalta a játékot. Utólag már értjük, hogy miért.

Vercői Zsuzsa FIDE-bíróként a mai napig járatos a nemzetközi sakkéletben, szerinte elképzelhetetlen, hogy az országváltás június 17-ig végbe menjen. Korábbi nemzetközi példák alapján ez a procedúra akár egy évig is elhúzódhat.

Ha hihetünk Rapport Tamásnak, a kocka el van vetve. De talán mégsem késő cselekedni.

Borítókép: Jól megfontolta?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.