Erre ki számított? Magyar meglepetésérem a hazai vizes vb-n!

Reggel hét órakor rajtolt el a nyíltvízi úszók utolsó száma, az embert próbáló 25 kilométer a Lupa-tavon a hazai vizes vb-n. Előzetesen kevés esély volt a magyar éremszerzése, a férfiaknál azonban Gálicz Péter mintegy öt órával a rajt után rácáfolt a várakozásokra, és bravúros úszással a harmadik helyen ért be a célba.

2022. 06. 30. 12:25
GÁLICZ  Péter
Vizes vb 2022 - Nyíltvízi úszás - Gálicz Péter bronzérmes 25 kilométeren Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett Magyarország negyedik érme a budapesti vizes vb-n, de arra nem sokan számíthattak, hogy aranyba öntött duplája és a nyílt vízi váltó valamilyen szinten remélt ezüstérme után éppen Gálicz Péter lesz az, aki dobogóra áll hazai pályán.

A 22 éves úszó a tavalyi Eb-n még nyolcadik lett a Lupa-tavon, az volt az eddigi legjobb eredménye felnőtt világversenyen, juniorként vb-hatodik volt 2018-ban és Eb-harmadik 2019-ben. Most meglepetésre világbajnoki bronzérmet szerzett.

Gálicz sokáig megbújt a mezőnyben, ám ahogy közeledett a végéhez a maratoni táv, egyre feljebb jött. Végül elképesztő hajrát vágott ki, amivel az első két helyezettet ugyan már nem tudta utolérni, de a harmadik helyet nagy előnnyel szerezte meg.

A magyar úszó 5:02:35,40-es eredménnyel zárt, csaknem 14 másodperces hátránnyal végzett az első helyezett olasz Dario Verani mögött, aki ugyancsak nagy hajrával előzte meg a legutóbbi két világbajnokságon aranyérmes francia Axel Reymondot. Gálicz mögött a negyedik helyezett holland Marcel Schouten 11 másodperccel volt lemaradva.

A szám másik magyar indulója, Kalmár Ákos sokáig az élen is állt a versenyben, sokáig úgy tűnt, ő lesz az, aki küzdhet az éremért, de az utolsó kilométerre nem maradt ereje, s végül a nyolcadik helyen ért be a célba, ami szintén jó eredmény, hiszen életében először úszta le a 25 kilométert.

GÁLICZ  Péter
Gálicz Péter maga sem számított az éremszerzésre Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar nyílt vízi úszók szereplése álomszerűen kezdődött a Lupa-tavon, hiszen a csapatversenyben vezetésével ezüstérmes lett a váltó rögtön az első napon, vasárnap. Aztán nem a tervek szerint alakult a folytatás, hiszen a férfiak öt kilométeres versenyében Rasovszky esélyei címvédőként már az elrontott rajtnál elszálltak az éremszerzésre, tíz kilométeren pedig olimpiai ezüstérmesként a táv felénél fel kellett adnia a küzdelmet rosszullét miatt.

Gálicz meglepetésbronza 25 kilométeren kárpótlás jelent a balul elsült egyéni versenyszámok után, és szép lezárása a magyarok szereplésének a Lupa-tavon.

A nők 25 kilométeres versenyében Olasz Anna a tíz kilométeren elért hatodik helye után visszalépett, így csak egy magyar induló volt, Rohács Réka. A váltóval ezüstérmes 22 éves úszó kitett magáért, szinte végig az élbolyban küzdött, és a nyolcadik helyet szerezte meg. A győzelmet a brazil Ana Marcela Cunha szerezte meg, aki mindhárom egyéni számban dobogóra állt, öt kilométeren is nyert, tízen pedig bronzérmes lett a vb-n.

Vizes vb, nyílt vízi úszás, 25 kilométer, nők: 1. Ana Marcela Cunha (brazil, 5:24:15,00), 2. Lea Boy (német, 5:24:15,20), 3. Sharon Van Rouwendaal (holland, 5:24:15,30)… 8. Rohács Réka (5:26:28,60). Férfiak: 1. Dario Verani (olasz, 5:02:21,50), 2. Axel Reymond (francia, 5:02:22,70), 3. Gálicz Péter (5:02:35,40)… 8.  Kalmár Ákos (5:03:52,10).

Borítókép: Gálicz Péter több mint öt órát úszott a bronzéremért (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.