Lemondott a brit pénzügyminiszter és egészségügyi miniszter

Döntésüket a Twitteren jelentették be, azt mindketten Boris Johnson kormányfő iránti bizalmuk megrendülésével indokolták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 05. 20:01
null
BRITAIN-POLITICS-ECONOMY-BUDGET Fotó: JESSICA TAYLOR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott kedden Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter. Mindketten a kormányfő, Boris Johnson iránti bizalmuk megrendülésével indokolták döntésüket. Sunak és Javid szinte egyszerre jelentette be távozását a kormányból, mindketten a kormányzó brit Konzervatív Párt legbefolyásosabb tagjai közé tartoznak.

A közvélemény jogosan várja el, hogy a kormányt megfelelően, hozzáértően és komolyan vezessék. Elismerem, lehet, ez volt az utolsó miniszteri munkám, de hiszek abban, hogy ezekért a normákért érdemes küzdeni

– indokolta lemondását a Twitter-posztjában Rishi Sunak, akit a Konzervatív Párton belül is sokan Johnson lehetséges utódjának tartanak.

A volt pénzügyminiszter visszautalt a Johnson ellen saját frakciója által néhány hete kezdeményezett bizalmi szavazásra, és azt írta: most már egyértelmű számára, hogy a helyzet Boris Johnson vezetése alatt nem fog változni, és a kormányfő ezért immár az ő bizalmát is elvesztette. Sajid Javid szintén hasonló bejegyzést írt a Twitter-oldalára:

Beszéltem a miniszterelnökkel, bejelentettem lemondásomat az egészségügyi miniszteri posztról. Hatalmas kiváltság volt ebben a tisztségben szolgálni, de sajnálom, hogy nem folytathatom tovább jó lelkiismerettel.

Sajid Javid, aki az egészségügyi miniszteri tisztség betöltése előtt szintén volt pénzügyminiszter és állt a belügyminisztérium élén is, úgy fogalmazott a lemondását bejelentő levelében, hogy jóllehet a konzervatívok nem mindig népszerűek, de mindig is hozzáértő, a nemzet érdekében cselekvő párt volt.

Sajnos azonban a jelenlegi helyzetben a lakosság arra a következtetésre kezd jutni, hogy a Konzervatív Pártra immár egyik tulajdonság sem érvényes, és az alsóházi konzervatív frakció által júniusban tartott bizalmi szavazás megmutatta, hogy a parlamenti pártcsoport tagjai is közül sokan így gondolják

– írta a volt egészségügyi miniszter.

Sajid Javid közölte: most már egyértelmű számára, hogy ez a helyzet Boris Johnson vezetése alatt nem fog változni, és a kormányfő ezért az ő bizalmát is elvesztette. Johnson ellen június elején saját pártjának alsóházi frakciója terjesztett be bizalmatlansági indítványt, miután az elmúlt hónapokban kiderült, hogy a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt szigorú korlátozások idején több kerti partit, ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket tartottak, nemegyszer Johnson részvételével.

A közkeletűen „partygate” néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.

Johnson a bizalmi szavazást megnyerte ugyan, de az alsóházi konzervatív pártcsoport tagjainak 41 százaléka ellene szavazott.

A két miniszter azt követően jelentette be lemondását, hogy Boris Johnson bocsánatot kért a Chris Pincher-féle botrány miatt.

A toryk korábbi pártvezető-helyettese a napokban ittasan egy londoni klubban fogdosni kezdett két férfi képviselőt, majd az utcán elvágódott. A politikus az esetet követően lemondott posztjáról. Pincher úgy vélte, ezzel tartozik a miniszterelnöknek is, akit kellemetlen helyzetbe hozott a viselkedésével.

Hozzátette, elnézést kér mindenkitől, és igyekszik világossá tenni, hogy a kormányban nincs helye olyan személynek, aki visszaél hatalmi helyzetével.

A The Guardian brit napilap ugyanakkor arról írt, Rishi Sunak és Sajid Javid nem utalt arra, hogy a Pincher-féle botrány miatt mondtak volna le, és döntésüket sem egyeztették. A lap emlékeztet, hogy a pénzügyminiszter lemondása a súlyosabb, mivel az egyik legerősebb szereplője a konzervatív pártnak. 

Borítókép: Rishi Sunak brit pénzügyminiszter (jobbra) és Boris Johnson brit miniszterelnök (Fotó: AFP/Jessica Taylor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.