„Nem fordítja meg a háborút Luhanszk elfoglalása”

– Luhanszk elfoglalása fontos politikai eredmény az oroszok számára, de még csak a kezdete a történetnek – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tálas Péter. A biztonságpolitikai szakértő szerint az oroszok következő várható lépése, a donyecki terület elfoglalása a nyár végéig eltart. Ugyanakkor azt, hogy a Donbasz elfoglalása után Ukrajna további területein is folytatja-e az inváziót Moszkva, Tálas Péter szerint csak egyetlen ember tudja, mégpedig Vlagyimir Putyin.

2022. 07. 06. 6:50
null
Harkiv, 2022. július 3. Ukrán katona a Harkiv közelében húzódó orosz fronton 2022. július 2-án. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem ez fordítja meg a háborút, a Donbasz elfoglalása szempontjából ez egy fontos eredmény, de nem több – hangsúlyozta Tálas Péter azzal kapcsolatban, hogy a luhanszki szakadár régiót vasárnap teljesen elfoglalták az Ukrajnában harcoló orosz csapatok. A szakértő elmondta, 

Luhanszk elfoglalása fontos politikai eredmény az oroszoknak, de még csak a kezdete a történetnek.

Kifejtette: Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én jelentette be, hogy elismeri a luhanszki és a donyecki szakadár „népköztársaságok” függetlenségét, így a harcok még folytatódnak a donyecki régió „felszabadításáért” is, amelynek körülbelül a 60 százalékát uralják jelenleg az oroszok. Hozzátette: ha a Donyecket el tudják foglalni, Ukrajnának mintegy 23 százaléka kerül a fennhatóságuk alá.

Tálas Péter szerint ezt tekinthetnék győzelemnek is, de eredetileg úgy számoltak az oroszok, hogy megbukik a rendszer, Ukrajna behódol, és akkor egy oroszbarát kormány jöhet létre. A szakértő elmondta, ez egészen biztos, hogy nem fog bekövetkezni, és az is egészen biztos, hogy a donyecki terület elfoglalása a nyár végéig eltart.

Rendkívül lassan, felmorzsoló taktikával mennek az oroszok

– jelentette ki Tálas Péter, hozzátéve: nagymértékben függ a történet attól, hogy milyen gyorsan és mennyi segítség érkezik Ukrajnának nyugatról.

Arra a kérdésünkre, hogy az orosz csapatok megállhatnak-e a Donbasz elfoglalása után vagy folytatják az inváziót Ukrajna egész területén, Tálas Péter úgy válaszolt, „ezt csak egyetlen ember tudja, Vlagyimir Putyin”. Hozzáfűzte ugyanakkor: Oroszországnak nincs akkora ereje, hogy Ukrajnát vagy az ország nagy részét elfoglalja. – Már most lehet látni, hogy nyögvenyelősen tudnak csak előremenni – jelentette ki. A szakértő hozzáfűzte, feltételezése szerint arra várnak az oroszok, hogy kifáradjanak az ukránok.

A háború kimenetelével kapcsolatban Tálas Péter kitért arra is, nem számol azzal, hogy béke lesz, mivel az ukránok ebbe nem mennének bele. Véleménye szerint egyfajta „se háború, se béke” helyzet lesz, a két Korea esetéhez hasonlóan.

Ukrajna számára ez egy nagy honvédő háború. A mostani politikai elit, a katonák és a társadalom azon része, amelyik részt vesz a háborúban, tisztában van azzal, hogy a következő ukrán generációknak ők lesznek a nemzeti hőseik

– magyarázta Tálas Péter.

Véleménye szerint Oroszország számára pedig arról szól ez az egész háború, hogy mennyire tudja fenntartani a nagyhatalmiság látszatát, mennyire tud úgy viselkedni, mint egy katonai nagyhatalom.

A szakértő ugyanakkor úgy gondolja, Oroszországot gazdasági tevékenysége sem erre predesztinálja, és a hagyományos fegyverzetben is lehet látni, hogy elég korlátozott az oroszok hirdetett fölénye. – Egészen biztos, hogy a világ nem fog úgy tekinteni Oroszországra, mint a háború előtt, nem fogja komoly geopolitikai szereplőnek tekinteni. A nagyok, Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió már nem tekinti Oroszországot globális hatalomnak, regionális hatalomnak tekintik, és regionális hatalomként fogják kezelni az elkövetkezendő időszakban – összegezte Tálas Péter.

Borítókép: Ukrán katona a Harkiv közelében húzódó orosz fronton 2022. július 2-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.