Emberkereskedők hálójában az ukrán menekültek

Az ENSZ adatai szerint már bőven hatmillió felett jár az ukrajnai menekültek száma, akiket bár közvetlenül nem veszélyeztetnek a harcok, a férfiak nélkül érkezett nőkre és gyermekekre számos más veszély leselkedik. Erőszakkal hurcolhatják el és kényszeríthetik prostitúcióra őket az olyan gazdag országokban, mint például az Egyesült Arab Emírségek, ahová számos orosz oligarcha menekült. Moldovában már több emberrablási esetet feljegyeztek.

2022. 08. 08. 6:50
null
20220302 zahony ukran menekultek erkeznek havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Arab Emírségekben feltehetőleg szexuális és házi rabszolgaságba taszítják a kiszolgáltatott ukrán nőket és gyermekeket

– figyelmeztettek jelentésükben a Washingtoni Védelmi és Biztonsági Intézet és a New York-i Külpolitikai Központ elemzői. A tanulmány szerint az emberkereskedők elsődleges célpontjai a lengyelországi menekülttáborok és az Oroszországba erőszakkal kitoloncolt személyek csoportja.

Lengyelország nem véletlenül került fel a listára, a háború kitörése óta ide érkezett a legtöbb menekült.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint a 6,6 millió menekültből közel 3,1 millióan európai országban leltek menedékre. A szervezet 1,3 millióra becsüli az Oroszországba került ukránok létszámát, akik között 340 ezer gyermek lehet. A számok ugyanakkor csupán hozzávetőlegesek, ráadásul Moszkva korábban 2,1 millió ukrajnai menekültről számolt be. A jelenleg hatályos ukrán törvények értelmében a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot, a lengyelországi becslések szerint a menekültek 90 százalékát a nők és gyermekek teszik ki.

Szakértők szerint a prostitúcióra kényszerített nőket azért vihetik elsősorban az Egyesült Arab Emírségekbe, mert a nyugati szankciók elől Oroszországból elmenekült oligarchák az Öböl menti országban kerestek menedéket. Többen olyan nagyvárosokban telepedtek le, mint Dubaj vagy Abu-Dzabi. További szempontként említették meg azt is, hogy a gazdag üzletembereknek anyanyelvükön értő személyzetre van szükségük új otthonukban.

UKRAINE - Odessa Ukrainians flee to Moldova
Odesszából ukrán menekült nők érkeznek gyermekeikkel Moldova fővárosába, Chisinauba. Fotó: Valeria Mongelli / AFP

Az arab országba irányuló emberkereskedelem egyébként nem új keletű jelenség, azonban az ukrajnai háború következtében – szakértők előrejelzései szerint – még jobban felélénkülhet.

Moldova és Ukrajna közös határán már számos ilyen esetre derült fény. Például egy férfi tíz terhes nőt próbált magával vinni azzal, hogy lakhatást kínált nekik. Szintén a két ország határán fogtak el egy nőt a határőrök, aki állítása szerint 15 éves unokaöccsével menekült el a harcok elől. A fiatal fiú zavart viselkedése azonban szemet szúrt a hatóságoknak: kiderült, hogy a vele érkező nő nem a rokona volt, hanem jól fizető munkát ígért neki Cipruson, amelyből családját is támogatni tudná. Nem ritka, hogy kiskorúak egyedül utaznak, vagy olyan emberek társaságában, akik nem tudták igazolni, hogy a szüleik lennének.

Aggasztó a helyzet más országokban is: az Egyesült Királyságban múlt hónapban betiltották azokat az online társkereső hirdetéseket, amelyek kifejezetten magányos ukrán nőknek szóltak.

Ez egy olyan probléma, amely a háború előrehaladtával súlyosbodni fog, ugyanis a biztonság érdekében rengeteg nő és gyermek kényszerült elhagyni otthonát. Traumával küzdenek és sebezhetőek, ezért ők lesznek az emberkereskedők elsődleges célpontjai

– áll az amerikai jelentésben.

Civil szervezetek szerint Ukrajnából először azok menekültek el, akiknek volt hova menniük, azonban a háború elhúzódásával már azok is menekülni kényszerülnek, akiknek nincsenek külföldi kapcsolataik, emiatt ők még nagyobb veszélynek vannak kitéve. A Nemzetközi Migrációs Szervezet közölte, tanácsadói telefonszámukat a harcok kirobbanása óta mintegy 19 ezerszer hívták fel.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.