Neurológiai tüneteket okoz a koronavírus

A múlt héten ugyanis több mint 18 ezer fertőzöttet azonosítottak.

Munkatársunktól
2022. 08. 12. 12:30
null
Gyõr, 2022. augusztus 5. A német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltenek meg egy fecskendõt a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. augusztus 5-én. Az oltás továbbra is kérhetõ a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint felvehetõ a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként idõpontfoglalással és anélkül is lehet menni. MTI/Krizsan Csaba Fotó: Krizsan Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavíruson átesett pácienseknek több hónap után is olyan neurológiai panaszaik vannak mint a fáradtság, a fejfájás, az izomfájdalom, a köhögés, valamint a szag- és ízvesztés – derült ki egy friss kutatásból. Mindezeken túl zavartságtól, magas vérnyomástól és depressziótól is szenvedhetnek a betegek. 

Rusvai Miklós virológus a Hír Televízió Híradójának arról is beszélt, hogy két év kihagyás után idén először lehetett tömegrendezvényeket tartani, de a hűvösebb, nyirkosabb, csapadékosabb idő, illetve az iskolakezdés és az, hogy az emberek visszatérnek a szabadságukról, ismét a vírus terjedésének kedvez majd. 

Úgy fogalmazott: arra számít, hogy október-november tájékán egy komolyabb járványhullám indul meg. Kifejtette: az előzőeken túl a poszt-Covid és hosszú-Covid tüneteitől szenvedők száma is megnőhet. Hazánkban a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy továbbra is az oltatlanokat veszélyezteti leginkább a betegség. A koronavírus-sajtóközpont közölte: a Moderna oltóanyag hamarosan elfogy, ezért hazánkban már csak Pfizer-, Sinopharm- és Janssen-vakcinák közül lehet választani az oltópontokon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint továbbra is emelkedést mutat a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció.

Ez részben megmutatkozik a fertőzöttek számában is, a múlt héten ugyanis több mint 18 ezer fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta regisztráltak száma meghaladja a kétmilliót.

Borítókép: a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag (Forrás: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.