Újonc politikusnő verte tönkre Trump ellenlábasát

Csaknem negyven százalékpontos különbséggel fölényes győzelmet aratott a közvéleményben kevéssé ismert Harriet Hageman az augusztus 16-án Wyomingban rendezett republikánus előválasztáson. A második helyen a 2020-as választások utáni események kapcsán Donald Trump felelősségre vonását nagyban támogató, egyben a volt elnök leghevesebb belső ellenzékeként tevékenykedő Liz Cheney futott be. Sokan Trump édes bosszújaként emlegetik az eredményeket. Cheney számára azonban valószínűleg nem ez az út vége, mivel fontolgatja az elnökjelölti indulást, illetve új politikai mozgalmat is meghirdetett.

2022. 08. 18. 19:48
House January 6 Committee Holds Hearing To Present Findings
WASHINGTON, DC - JUNE 09: U.S. Rep. Liz Cheney (R-WY) Vice Chairwoman of the Select Committee to Investigate the January 6th Attack on the U.S. Capitol, delivers remarks during a hearing on the January 6th investigation on June 09, 2022 on Capitol Hill in Washington, DC. The bipartisan committee, which has been gathering evidence related to the January 6 attack at the U.S. Capitol for almost a year, will present its findings in a series of televised hearings. On January 6, 2021, supporters of President Donald Trump attacked the U.S. Capitol Building during an attempt to disrupt a congressional vote to confirm the electoral college win for Joe Biden. Win McNamee/Getty Images/AFP (Photo by WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Europress/AFP/WIN MCNAMEE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Independent című brit lap felidézi, hogy a jogász végzettségű, az államot ingatlan és magánbirtokokkal kapcsolatos ügyekben is gyakran képviselő, majd saját ügyvédi irodát nyitó Hageman 2014-ben még Liz Cheney kampányfőnöke volt. Először 2018-ban indult vezető politikai pozícióért Wyoming kormányzóválasztásán. A tegnapelőtti választást megelőzően egy közleményben az indulása mögötti okokról beszélve kifejtette, szerinte Cheney „elárulta Wyomingot, elárulta az országot, és elárult engem is.” Hozzátette, Cheney eljátszotta az állam lakosainak bizalmát és elvesztette képességét az emberek vezetésére.

Hageman Donald Trump személyes kiállása mellett még más, Trumphoz köthető republikánus személyiségek támogatását is magaénak tudhatta: a Cheney-t a kongresszus képviselőházának republikánus frakciójának éléről leváltó Kevin McCarthy, a Cheney-t ebben a minőségben követő Elise Stefanik, valamint Donald Trump egykori kampánymenedzsere, Bill Stepien is beálltak mögé.

Cheney azonban, bár elismerte, nem nyugodott bele a nagy arányú vereségbe.

Az NBC News hírcsatorna mai telefoninterjújában elmondta, Abraham Lincoln volt elnököt idézve, hogy bár választási vereséget szenvedett, nem tántorodott el a szabadság iránti törekvéseiről; Lincoln mind képviselőházi, mind szenátusi jelöltként vereséget szenvedett, mielőtt elnökké választották.

Az előválasztásnak vége. De az igazi munka most kezdődik

 – fogalmazott Cheney.

Az NBC Newsnak adott telefoninterjúban többször is feltették neki a kérdést, hogy hajlandó lenne-e elindulni a Republikánus Párt elnökjelölti versengésén, amire először a párt „személyi kultuszra” alapuló működésének visszaszorításáról beszélt, majd másodszorra már úgy fogalmazott, „ez egy olyan döntés, amit a következő hónapokban fogok meghozni […] – De foglalkoztat a dolog.”

Ebbe a gondolatmenetbe logikus lépésként illeszkedik az, hogy Cheney „The Great Task” (A nagy feladat) néven gyorsan újjászervezte és bővítette kampányszervezetét, és egy úgynevezett politikai cselekvési bizottsággá (PAC) alakította; ezek a szervezetek azok, amelyek szövetségi választási kampányok, törvényhozási kezdeményezések és egyéb ügyekben a donoroktól származó anyagi támogatást rendszerezik, kezelik és elszámolják.

Cheney azonban még az elnökjelölti választások előtt is megnehezítheti Donald Trump dolgát: a 2020-as választásokat követő 2021. január 6-án történt zavargások kivizsgálásával foglalkozó képviselőházi bizottság alelnökeként maga is erősen Donald Trump ellenében dolgozik. „Úgy gondolom, Donald Trump továbbra is szörnyű fenyegetést és kockázatot jelent köztársaságunk számára. Legyőzése széles és egységes frontot kíván republikánusoktól, demokratáktól és függetlenektől, és ennek szándékozom a része lenni” – fogalmazott Cheney. Az NBC News információi szerint Cheney-t Joe Biden amerikai elnök, demokrata párti politikus is felhívta szerdán. A hívás tartalmáról nincsenek információk.

Borítókép: Liz Cheney-nek elnökjelölti ambíciói is vannak (Forrás: Europress/AFP/Win McNamee)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.