Vlagyimir Putyin leváltotta a helyettes védelmi miniszterét

Dimitrij Bulgakov felelt az utánpótlások szállításáért.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2022. 09. 25. 11:15
Russian Defence Ministry's briefing on situation in Syria
Russian Defence Ministry's briefing on situation in Syria Fotó: Europress/AFP/SEFA KARACAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új szerepkörben teljesít szolgálatot a mai naptól Dimitrij Bulgakov, az orosz védelmi miniszter eddigi helyettese – írja az orosz védelmi minisztérium Telegram-csatornájára hivatkozva a BBC. Bulgakov 2008. óta felelt az orosz hadsereg logisztikai műveleteiért, feladatai között szerepelt többek között az orosz csapatok 2015-ös szíriai bevonulásának támogatása is.

Az orosz utánpótlási problémák miatt azonban az utóbbi időben egyre inkább háttérbe szorult. Kiemelkedő mozzanat volt, amikor Oroszországnak tüzérségi hadianyag és drónok beszerzése érdekében Iránhoz és Észak-Koreához kellett fordulnia. Ráadásul a részleges mozgósítás révén újonnan sorozottakról terjedő videók tanulsága szerint sokan egyszerűen rozsdás karabélyokat kaptak a felszerelésük részeként.

Utódja Mihail Mizincev vezérezredes lesz, akit a háborút támogató szakértői körök pozitívan fogadtak a BBC szerint. 

Mizincev vezényelte orosz részről Mariupol ostromát – ekkor az orosz erők elfoglalták a várost, az Azovstal acélművek területére visszaszorítva az ukránokat –, illetve sokan úgy gondolják, ő adta ki a parancsot Aleppó lebombázására. Ezen tettei miatt március óta az Egyesült Királyság szankciós listáján szerepel.

Bulgakov leváltása ismételten arra utal, hogy komoly problémák vannak az orosz hadvezetésben. Az orosz elnök Szergej Sojgu védelmi miniszterrel is elégedetlen, híradások szerint Putyin több alkalommal adott saját maga parancsot bizonyos hadmozdulatok végrehajtására. A New York Times szerint például Putyin személyes utasítására maradtak a katonák Herszon városában, ahonnan az orosz hadvezetés egy ideje már vissza kívánna vonulni a veszteségek mérséklése érdekében. Putyin parancsa a maradásról komolyan megtépázta a morált a herszoni alakulatok körében.

 

Borítókép: Mihail Mizincev egy eligazításon. (Fotó: Europress/AFP/Sefa Karacan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.