Moszkva: A tárgyalásokhoz Ukrajna is kellene

Dmitrij Peszkov: A nyugati média, a nyugati politikusok, az államfők most túlzásba viszik a nukleáris retorikai gyakorlatot. Mi ebben nem akarunk részt venni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 04. 16:35
Dmitrij Peszkov
Kremlin spokesman Dmitry Peskov sits in front of a screen displaying Russian President Vladimir Putin addressing his annual press conference via a video link from the Novo-Ogaryovo state residence, at the World Trade Centre's congress centre in Moscow on December 17, 2020, amid the ongoing coronavirus disease pandemic. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP) Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország megvárja, hogy a jelenlegi ukrán elnök álláspontja megváltozzon vagy a következő ukrán elnök más állásponton legyen a Moszkvával folytatott tárgyalások ügyében, a megállapodáshoz szükség van Kijev részvételére – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Nem, a tárgyalásokhoz két fél kell

 – felelt Peszkov arra a kérdésre, hogy lehetséges-e megállapodás Kijev részvétele nélkül. 

– Most vagy megvárjuk, hogy a jelenlegi elnök, Volodimir Zelenszkij megváltoztassa az álláspontját, vagy kivárunk egy másik elnököt, aki más álláspontot képvisel az ukrán nép érdekében – nyilatkozott.

Peszkov arra reagált, hogy az ukrán államfő hivatalának honlapján kedden megjelent a kijevi Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács döntése, miszerint Zelenszkij nem tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A Kreml szóvivője szerint Oroszország már a különleges hadművelet megkezdése előtt is elkötelezettje volt az ukrajnai helyzet diplomáciai rendezésének.

Peszkov kérdésre válaszolva kifejtette azt is, mit gondol az orosz–ukrán konfliktus Elon Musk milliárdos által felvetett rendezési tervére. A szóvivő nagyon pozitívnak nevezte, hogy Musk békés megoldást keres az ukrajnai helyzetre.

Mint mondta, Musk sok hivatásos diplomatával ellentétben még mindig a béke megteremtésének módjait keresi, Oroszország pedig mindig is azt támogatta, hogy feltételei tárgyalások útján teljesüljenek, de ezek teljesítése nélkül lehetetlen megteremteni a békét.

Elon Musk sok elképzelése figyelmet érdemel. Ami azonban a népszavazást illeti, a lakosok már kifejezték véleményüket, és ez már nem is változhat

– mondta.

Elon Musk azt javasolta, hogy a Krím maradjon Oroszország része, de a Donyec-medencében, valamint Herszon és Zaporizzsja megyékben tartsanak új népszavazást az ENSZ égisze alatt, és hogy biztosítsák a Krím vízellátását, Ukrajnának pedig a semleges státust.

A nyugati média, a nyugati politikusok, az államfők most túlzásba viszik a nukleáris retorikai gyakorlatot. Mi ebben nem akarunk részt venni

– fogalmazott Peszkov arra a kérésre válaszul, hogy kommentálja a londoni The Times című napilap cikkét, amely szerint a NATO arra figyelmeztette a szövetség tagjait, hogy Oroszország atomkísérleteket végezhet Ukrajna határán, a Fekete-tengeren.

 

Borítókép: Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő (Fotó: AFP/Natalja Kolesnyikova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.