Pazarolja az energiát a képmutató zöldítési biztos + videó

Energiaélősködő – mondhatná a történelmi rekordokat döntögető rezsiáraktól szenvedő polgár az Európai Unió alelnökére, aki az emberekkel fizettetné meg a klímacélokkal járó súlyos költségeket, miközben ő maga luxuskörülmények között él, és rengeteg energiát pazarol.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 10. 05. 7:39
TIMMERMANS, Frans
Brüsszel, 2022. július 20. Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) alelnöke, az európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora az uniós tagállamok földgáz-felhasználásának csökkentésérõl tartott sajtótájékoztatón Brüsszelben 2022. július 20-án. Az új javaslatcsomag célja, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást Európában. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem rejtette véka alá Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöldpolitikáért felelős alelnöke a Zöld Megállapodás rövid távú következményeit – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az átmenet piszkosul kemény lesz. Senkinek se legyenek illúziói, hogy könnyű lesz

erről az alelnök egy ülésen beszélt. A dokumentum a 2050-ig kitűzött uniós klímacélok megvalósításához szükséges intézkedéseket tartalmazza. Ezek között olyan új adók bevezetése is szerepelt, amelyek brutális mértékben tovább emelnék a háztartások rezsiköltségeit – azon túl, hogy azok Nyugat-Európában egyébként is történelmi csúcsokat döntöttek.

Az emberek így is szinte belerokkannak a rezsiszámlák fizetésébe, Frans Timmermans szerint ugyanakkor 

egy dolgot nem engedhetünk meg magunknak, hogy a szociális oldal szembehelyezkedjen a klímaoldallal.

Vagyis, Soros György hű embere szerint a drasztikus klímavédelmi intézkedések a szenvedő európai polgárok felett állnak.

Az uniós csúcspolitikus arra szólította fel az európai polgárokat, hogy minél hamarabb álljanak át a megújuló energiaforrásokra. Csakhogy az ilyen magánberuházások óriási költségekkel járnak, miközben ma már nem ritka, ha egy háztartásban választani kell a számlák és az étel között.

Az uniós elit erre is előállt egy megoldással: az embereknek kevesebb gázt kell fogyasztaniuk 

– vélekedett nemrég Frans Timmermans, aki szerint rövid távon az energiaspórolás lehet a megoldás a mostani magas árakra.

Timmermans szerint jóval kevesebbet kellene fűtenie az embereknek, és a zuhanyzást is minimálisra kellene csökkenteni. De véleménye szerint arra sincs szükség feltétlenül, hogy kimossák a ruhákat, mondván, elég csak kiszellőztetni azokat. Az autósoktól pedig azt kérte, hogy inkább biciklivel járjanak, ezzel is sokat tehetnek azért, hogy Európa ne függjön az orosz energiahordozóktól.

Azt azonban kevesen tudják, hogy Brüsszeltől mindössze másfél órányi autóútra található Frans Timmermans luxusvillája, ami jól mutatja, hogy a zöldpolitikáért felelős alelnök bort iszik, és közben vizet prédikál.

Az 1937-ben épült többszintes ingatlan első ránézésre akár egy hotel is lehetne, a házban ugyanis 12 szoba található. A ház „G” energiabesorolású címkével rendelkezik, ami az egyik legrosszabb az Európai Uniós skálán. Vagyis, a ház lakói annyi energiát használnak el, hogy egyes európai államokban akár bontásra is ítélhetnék. Az energiaélősködő ráadásul úgy követeli, hogy az embereknek sürgősen át kell állniuk az – átlag polgár számára megfizetethetetlen – megújuló energiaforrásokra, ő maga nem vette a fáradtságot arra, hogy napelemmel szerelje fel a házát vagy egyéb módon javítson az energiabesoroláson.

A házat mintegy ötszázezer euróért vásárolta 12 évvel ezelőtt, a mostani értéke pedig akár az egymillió eurót is elérheti.

Láthattuk, hogy a brüsszeliták milyen luxusban élnek Tervurenben, bemutattuk az energiaélősködő Timmermans életmódját. A háttéranyagok gyűjtése során döbbentünk rá arra, hogy nem Timmermans az egyetlen klímapolitikus Európában, aki az energia okos felhasználásáról beszél a nyilvánosság előtt, miközben ő maga energiapazarló módon él.

Sőt, olyan már korábban is előfordult, hogy egy vezető európai politikus képmutatónak bizonyult. Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője rendszeresen a korrupció elleni harc fontosságáról szónokolt, miközben trükkös eszközökkel, ravaszkodva, joghézagokat kihasználva zsebre vágott legalább négyszázezer eurót.

Borítókép: Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) alelnöke, az európai zöldmegállapodással kapcsolatos munka koordinátora az uniós tagállamok földgázfelhasználásának csökkentéséről tartott sajtótájékoztatón Brüsszelben (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.