Kane? Dehogy! Meglepő, ki az angolok főnöke a pályán a katari vb-n

Gareth Southgate megtalálta az angol válogatott vezérét a katari labdarúgó-világbajnokságon. Az illető nem Harry Kane, ahogy gondolnánk, hanem a sokat bírált Jordan Henderson. A Liverpool csapatkapitánya már azzal is fontos szerepet játszott Szenegál legyőzésében, hogy ő szerezte az első gólt, de ennél fontosabb erénye, hogy összefogja az angolokat a pályán és azon kívül is, a társak elfogadják őt a bírálataival együtt.

2022. 12. 05. 7:15
HENDERSON, Jordan
al-Hor, 2022. december 4. Az angol Jordan Henderson ünnepel, miután az angol válogatott megnyerte a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében játszott Anglia-Szenegál mérkõzést az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 4-én. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudják, honnan, kitől ered a zongoracipelő kifejezés a labdarúgásban? Bob Paisley-től. A Liverpool legendás menedzserének volt a szavajárása, valakinek cipelnie kell a zongorát, hogy a többiek játszhassanak rajta. Nos, a jelenlegi angol válogatottban az a bizonyos zongoracipelő.

Tegyük a szívünkre a kezünket, Henderson nevét nem említenénk az első tíz között, akár a Liverpool, akár az angol válogatott legjobb játékosait gyűjtenénk csokorba. A 32 éves játékos több mint egy évtizede zakatol a középpályán a klubcsapatában és a válogatottban is, de nem a látványos cselek és felejthetetlen gólok nagymestere. Persze, fáradhatatlanul robotol, elvétve veszít párharcot, de van ennél fontosabb erénye is, ami pótolhatatlanná teszi őt mindkét helyen.

Az intelligencia. Jordan Henderson mindig pontosan tudja, mit kell tenni. Nem csupán magára, hanem a többiekre is értve. Sőt, ezt meg is tudja értetni a társakkal, akik alkalmasint sokkal jobb futballisták, mint ő maga. Innen nézve pótolhatatlan figura, amit Gareth Southgate is belátott a katari vb-n.

Henderson Irán ellen végig a padon csücsült vagy a partvonal mellett melegített. Az Egyesült Államok ellen csereként állt be és stabilizálta a csapatot, Wales ellen már kezdett, akárcsak Szenegál ellen . A nyolcaddöntő előtt sokat bírálták a szövetségi kapitányt, amiért Jordan Henderson, Declan Rice középpályás sort küldte pályára, de a döntés bevált. 

Az első gólnak minden meccsen különös jelentősége van. Idézzük csak fel, hogy szereztek vezetést az angolok! Bellingham beadását Henderson helyezte a kapuba.

– Jordan egészen kiváló. Igazi vezér. Nem csak a pályán, azon kívül is. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott – méltatta őt a szövetségi kapitány.

A Szenegál elleni találkozón a többség ismét a csupán 19 éves Bellinghamet istenítette, aki azonban a találkozó után úgy reagált: nem ő, hanem a tapasztalt csapattárs érdemel tapsot.

– Nagyszerűen játszott. Hallottam a szemét dumákat, amivel a képességeit becsmérlik. Nevetséges! Technikailag nagyon alúlértékelt labdarúgó. Fontos mérkőzésen nagyon fontos gólt szerzett. Itt az ideje, hogy több tiszteletet tanúsítsanak iránta – vette védelmébe idősebb társát a Dortmund tehetsége.

 

Ha ez nem lenne elég, figyeljük csak, a másik ifjú zseni, Phil Foden hogyan beszél Hendersonról!

– Elképesztően kemény. Ha valaki nem azt csinálja a pályán, amit kell, azonnal rászól. Én cseppet sem bánom, hogy így tesz. Igazi vezér a klubcsapatában és azzá vált közöttünk is – mondta Phil Foden.

Ezek után aligha kérdéses, hogy Jordan Henderson ott lesz a csapatban a Franciaország elleni negyeddöntőben is. Meg kellene állítani a világbajnokság legjobb csatársorát, a Dembélé, Giroud, Mbappé triót. Az angolok eddig nem tapasztalt nehézségek előtt állnak.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022 

Borítókép: Jordan Henderson – a zongoracipelők is lehetnek vezérek (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.