Szoboszlai Dominik volt a magyar légió legnagyobb sztárja

Szoboszlai Dominik két góllal öregbítette a saját és a magyar idegenlégiósok hírnevét, Schäfer András viszont újra megsérült, és nem tudni, mikor léphet pályára ismét az Union Berlinben. Dűlőre jutott egymással Szalai Ádám és a Basel, Cipruson pedig magyar csatártársat kapott Gyurcsó Ádám az AEK Larnacában. Németh András bemutatkozott új csapatában, a Hamburgban.

2023. 01. 30. 6:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségtelen, volt a hétvége magyar sztárja. A magyar válogatott 22 éves csapatkapitánya két gólt is lőtt a Stuttgartnak a Bundesliga 18. fordulójában, az RB Leipzig ezzel nyert 2-0-ra, ő pedig valósággal a mennybe ment. A társai okkal dicsérték, Xaver Schlager például ezt mondta: „Szoboszlai góljai rendkívül fontosak, csodálatos találatokat szerzett. És azt se felejtsük el, hogy labda nélkül is keményen dolgozik, kiválóan presszingel és helyezkedik a pályán. Nem hiszem, hogy láttam már valaha olyan támadó középpályást, aki ennyire jól védekezik.”

Fotó: AFP

A mérkőzést Orbán Willi végigjátszotta, még nem térhetett vissza súlyos sérüléséből. A német élvonal többi magyarja közül felépült, de csak a kispadot koptatta, miközben csapata, a Freiburg hazai pályán 3-1-re legyőzve az Augsburgot az ötödik helyre lépett fel a tabellán. Az Union Berlin Schäfer Andrással a kezdőben 2-0-ra nyert idegenben a Hertha elleni derbin, a hazai csapatban Dárdai Mártont nem cserélte be az edzője. Schäfer viszont nem jött ki a második félidőre, a klub később közleményben tudatta, hogy a magyar futballista ismét kényszerpihenőre szorul, az orvosok egyelőre annyit tudnak, hogy nincs szerkezeti sérülése Schäfernek, ugyanakkor bizonytalan ideig nem térhet vissza a pályára.

A magyar válogatottban fiatalon bemutatkozott Vancsa Zalán a belga másodosztályú Lommelben kezdett, gólt készített elő, majd a 81. percben kiállították. A holland élvonalban az AZ Kerkes Milossal a kezdőben nagyon rosszul kezdett: 

az Utrecht a 16. percben már két góllal vezetett Alkmaarban, csakhogy csapata sem késlekedett sokáig: nem egészen negyedóra alatt megfordította a meccset! Ezzel még korántsem volt vége… Kerkezt a 60. percben, 3-3-nál lecserélték, a vendégek újra vezetést szereztek, majd a magyar válogatott védő helyére becserélt Mees de Wit egyenlített. Sőt újra előnybe kerültek az alkmaariak, de erre is érkezett válasz: a vége 5–5 lett! 

Gyurcsó Ádám csapata, az AEK Larnaca 2-1-re legyőzte az APOEL-t a ciprusi labdarúgó-bajnokság szombati rangadóján, és négypontosra növelte előnyét az élen a nagy riválissal szemben. A magyar légiós megsérült, a szünet előtt le kellett cserélni. Vasárnap kiderült, Gyurcsó Ádámnak magyar társa lesz a csapatban, odaszerződik ugyanis Nikolics Nemanja, aki ezt nyilatkozta:

– Olyan csapathoz jöttem, amely jó focit játszik, jó passzban van, a Konferencia-ligában is ott van. Megpróbálok jó játékkal, gólokkal én is hozzátenni ahhoz, hogy a csapat elérje a célját, megnyerje a bajnokságot.

Fotó: Havran Zoltán

Hozzátette: ez az egy konkrét ajánlata volt, Magyarországról pedig egy csapat érdeklődött, de ajánlat nem érkezett. Mint mondta, szeretné minél hamarabb megismerni a társait, az edzőt, a gárda stílusát, és biztos abban, hogy Gyurcsó Ádám segít majd neki a beilleszkedésben és a pályán is. Rajta kívül a csapatkapitánnyal is együtt játszott korábban a Legia Warszawában, és van néhány szerb labdarúgó is a keretben, akikkel könnyen megérteti majd magát, de az első benyomása alapján mindenki nagyon segítőkész a klubnál. Még Cipruson maradva az Omonia Nicosia a saját stadionjában 0-0-ra végzett a Pofosszal, végig a pályán volt a hazai csapatban.

Az olasz másodosztályban a Parma Balogh Botonddal kezdett a Cosenza otthonában, a magyar futballistát a szünetben lecserélték, a csapata pedig 1-0-s vereséget szenvedett. csapata, a Pisa 0-0-ra végzett a Genoa vendégeként, a válogatott középpályás végig ott volt a gyepen. Svájcban a Grasshoppers edzője úgy döntött, a védő Bolla Bendegúzt a csatérsorba állítja, a csapat 1-1-re végzett Luganóban, a magyar futballista 67 percet kapott. És, ha már Svájc: eldőlt sorsa. Mint ismert, ősszel Szalai Ádám – négy klubtársával együtt – kikerült a svájci csapat első keretéből, a közelmúltbeli spanyolországi edzőtáborozásra nem is vitték el, és a játékos, valamint a klub közötti nézeteltérés egészen egy polgári bíróságig jutott. A svájci klub vasárnap délután közölte, közös megegyezéssel szerződést bont a 35 esztendős csatárral, aki 2022 februárja óta 24 meccsen 6 gólt és egy asszisztot jegyzett.

Fotó: Fcb.ch

Korábban a svájci 4-4-2 szakportál arról írt, elképzelhető, hogy Szalai a nyárig edzőként maradna Baselben, ám a közlemény alapján a klub és a magyar válogatott korábbi csapatkapitányának útjai elválnak egymástól. „Az FCB köszönetet mond Ádámnak a piros-kékben nyújtott teljesítményéért és minden jót kíván neki a sportbeli karrierjében és a magánéletében egyaránt” – áll a Basel közleményében. A bejelentést követően Szalai a közösségi médiában üzent: „Megyünk tovább előre. Előretekintek, és örülök annak, ami jön” – írta bejegyzésében.

A török bajnokságban a Fenerbahce a Kasimpasát fogadta, és Szalai Attilával a védelemben 5-1-re győzött, őrzi a második helyét a bajnokságban a Galatasaray mögött négy ponttal lemaradva. Törökországi lapértesülések szerint Varga Kevin távozik a török labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő Hataysportól. 

Az Atayurtgazetesi.com.tr kész tényként számol be a szakításról, megemlítve azt is, hogy a vezetőség sok sikert kívánt Varga Kevinnek a továbbiakra. A Hatayspor öt forduló óta nyeretlen, és a 17. helyet foglalja el a 19 csapatos török bajnokságban, Varga Kevin 11 bajnokin lépett pályára ebben a kiírásban, de csupán kétszer a kezdőcsapat tagjaként.

Németh András bemutatkozott új csapatában, a német 2. Bundesligában szereplő Hamburgban, amely hazai pályán 4–2-re nyert a Braunschweig ellen. Németh András a Hamburg 4. góljának megszületését követően, a 94. percben lépett pályára, a csapatban szintén debütáló Noah Kartterbachhal együtt.

Borítókép: Szoboszlai Dominik két gól után is ünnepeltethette magát (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.