A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár visszautasította a dnyiprói polgármester vádjait

– A Vörös Hadsereg legerősebb egységeit ukrán katonák alkották, akik részt vettek az 1956-os forradalom leverésében – emlékeztette Borisz Filatovot Nagy János a közösségi oldalán megosztott videójában. A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár tételesen reagált Dnyipró polgármesterének gyalázkodásaira.

Forrás: Facebook2023. 01. 31. 8:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megértjük a lelkiállapotát, szörnyű dolog lehet mindennap úgy indulni a munkába, hogy városának a lakóira halálos bombazápor hull – üzente a dnyiprói polgármesternek küldött videójában Nagy János államtitkár. A Miniszterelnöki Iroda vezetője szerint viszont ebben a helyzetben épp Borisz Filatovnak kellene erkölcsi és politikai példát mutatnia. – Magyarország igyekszik jó szomszédként viselkedni – jelentette ki Nagy János, aki emlékeztetett, hogy a háború kezdete óta több százezer ukrán menekültet fogadtunk be, segítettük a megsebesült katonák gyógyulását, és folyamatosak a humanitárius kamionszállítmányok Kárpátaljára és Ukrajna más területeire. 

Nem Ukrajna egészéről, a frontról beszélt a miniszterelnök

Az államtitkár emellett részletesen reagált Dnyipró polgármesterének gyalázkodásaira is. Filatov azokon a sajtóhíreken húzta fel magát, amelyek szerint Orbán Viktor miniszterelnök az MCC médiakonferenciája után tartott háttérbeszélgetésen senki földjének nevezte Ukrajnát. Nagy János erről most azt mondta; 

nem Ukrajnáról, hanem arról a frontszakaszról beszélt Orbán Viktor, ahol brutális és kegyetlen harcok dúlnak, ezt hasonlította Afganisztánhoz, a senki földjéhez.

– Polgármester úr, a magyar miniszterelnök nem az ön hazájára gondolt, hanem arról a frontszakaszról beszélt, ahol brutális és kegyetlen harcok dúlnak. Ha megnézik az ott készült képeket és videófelvételeket, valóban inkább Afganisztánra hasonlítanak.

A front Ukrajna területén. Fotó: Roman Chop

Mivel láthatólag kicsi az esély, hogy hamar véget ér az ottani háború, és újraindulhat az élet, így azt szomorúan, de joggal nevezhetjük senki földjének – magyarázta az államtitkár. 

Filatov szerint a magyarokat Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában is utálják, amihez külön tehetség kell. Nagy János szerint az, hogy kit utálnak, igencsak szubjektív. 

– De az, hogy egy politikai vezető a gyűlöletéből soviniszta következtetéseket von le, több mint problémás – szögezte le. 

Nagy János visszautasította Borisz Filatov azon vádját, hogy Magyarország a zsarnokok kedvében járt volna a világháborúk idején, azzal, hogy ez épp olyan ferdítés, mint a többi indulatos kifakadása.

A Miniszterelnöki Iroda vezetője arra is felhívta Filatov figyelmét, hogy ha valaki egy ország polgármestere, 

mely ország nevének az a jelentése, hogy a határnál, akkor illene tudnia, hogy mennyire nehéz és mennyire kockázatos a nagyhatalmak peremvidékén és a nagyhatalmak folyamatos szorítása alatt egyensúlyozni.

– Tény, hogy nekünk, magyaroknak a XX. században sokszor nem sikerült – tette hozzá.

Az ukránok is részt vettek a forradalom leverésében

Ami a szovjeteknek és az utódaiknak való megbocsátást illeti, Nagy János emlékeztette Dnyipró polgármesterét, hogy 

a Vörös Hadsereg legerősebb egységeit éppen az ukrán katonák alkották, akik részt vettek az 1956-os forradalom leverésében is Budapesten. 

De az államtitkár azt is helyteleníti a videónyilatkozatában, hogy az egy ideig a nácikkal együttműködő személyeknek állítanak Ukrajna-szerte szobrokat, akik zsidó és lengyel állampolgárok kiirtásában vettek részt. – A szerénység és a történelem ismerete indokolt lenne – jegyezte meg.

Végül Nagy János reagált arra is, hogy mi, magyarok, nem ernyő alá kerültünk – Filatov arra biztatta Magyarországot, lépjen ki az EU-ból, és a NATO-ból, és akkor három nap alatt elintéznek majd minket –, hanem bizonyíthatóan ezeregyszázéves történelmünk során harcoltuk ki, hogy a Nyugat teljes jogú tagjai legyünk.

Borítókép: Nagy János államtitkár (Fotó: Pelsőczy Csaba/Nagy János Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.