Egymásnak feszül a DK és a Momentum

A baloldal számára meghatározó lesz a mostani hétvége, ekkor ugyanis annak két legerősebb pártja, a DK és a Momentum csap össze egymással. A politika frontvonalába visszatérő Donáth Anna ma, Gyurcsány Ferenc pedig vasárnap mond programadó, évértékelő beszédet, amelyek várhatóan nemcsak a két párt, hanem az egész baloldal erőviszonyaira, együttműködési stratégiáira is hatással lesznek. Mindeközben Márki-Zay Péter úgy nyilatkozott, hogy az ő évértékelője, „ha jól emlékszik, szerdára van beütemezve”.

Bákonyi Ádám
2023. 02. 04. 7:10
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szülési szabadságáról a Momentum válságos helyzete miatt a tervezettnél korábban tér vissza a politika frontvonalába Donáth Anna, aki pártja mai évértékelő rendezvényén nemcsak a választások óta eltelt időszakot elemzi, hanem  „távlatokat is szeretne nyújtani” a következő időszakra a választóknak. Információink szerint programadó beszédén túl Donáth külön kitér majd a DK-ra, amely számos ellenzéki politikus mellett a Momentumból is átcsábított magához politikusokat. Közéjük tartozik Déri Tibor újpesti, Juhász Béla sződligeti polgármester, illetve több önkormányzati képviselő is. Donáth Anna egyébként már tavaly augusztusban meglehetősen élesen bírálta Gyurcsány Ferencék Készülünk nevű akcióját. 

Ne készüljünk jövő héten kormányváltásra! Mert nem lesz. És a jövő hónapban sem. Aki ezt sugallja és erre készül, az nem őszinte az emberekkel, és hamis reményekkel hitegeti őket. De ami még ennél is rosszabb: aki politikusként arra készül és arra célozgat, hogy a kormány majd heteken vagy akár néhány hónapon belül megbukik, az az ellenzéki oldal legfontosabb munkáját akarja megspórolni

– írta közösségi oldalán Donáth, aki a később felálló Dobrev Klára-féle árnyékkormánnyal sem bánt kesztyűs kézzel. „Magyarország következő kormányában bárkinek helye lehet, aki egyetért közös céljainkkal. Így többek között például Orosz Annának vagy épp Hadházy Ákosnak is. De Magyarország következő kormánya nem ma és nem holnap fog felállni. Ezért a tagjairól sem ma fog döntés születni. A választók 5, 10 vagy akár 15 százalékának támogatása ugyanis nem elegendő ahhoz, hogy leváltsuk ezt a kormányt. Egy kisebbség – legyen az bármilyen erős, ha kisebbség – nem fog kormányt váltani” – fogalmazott Donáth Anna, akinek visszatérését minden bizonnyal árgus szemekkel figyelik majd a DK-ban. 

A párt ugyanis vasárnap tart tisztújító kongresszust, amelyen egyúttal Gyurcsány Ferenc mond évértékelő beszédet. 

Az már biztos, hogy kihívó híján két évig újra Gyurcsány vezeti majd a DK-t, és az is biztosra vehető, hogy a régi-új elnök a Momentumnak visszaszólva megerősíti majd: pártja és Dobrev Klára árnyékkormánya az egyetlen alternatíva a baloldalon.

Ismert: nem sokkal az ellenzéki összefogás áprilisi, történelmi veresége után Gyurcsány kertelés nélkül egyértelművé tette, „a DK arra tör, hogy maga rendezze össze ezt a hat pártot valamilyen módon egy gravitációs ponton […] ma a DK közjogilag a legerősebb ellenzéki párt. Annyi támogatónk van, mint a Momentumnak, a Jobbiknak meg az MSZP-nek együtt. Itt tartunk.” A bukott miniszterelnök később pedig úgy fogalmazott a közösségi oldalán, hogy „egy pártnak mindenki mástól megkülönböztethető mondanivalója kell legyen. Ha ilyen nincs, akkor szűnjön meg, olvadjon be egy másik pártba vagy alakuljon át közéleti civil társasággá!” Sőt, 

Gyurcsány nemrég újra egyértelművé tette, hogy „a 2026-ig terjedő időszakban vagy a Demokratikus Koalíció tudja hatékony erővé szervezni az ellenzéket, vagy senki”, szerinte ugyanis „most nincs itt helye sok árnyalatnak”, „most nem lehet két ellenzék”.

„Parvenük nem szoktak győzni sem forradalmakban, sem választásokon” – üzente „a megszámlálhatatlan mennyiségű” baloldali pártnak Gyurcsány Ferenc. Tény az is, hogy csak az elmúlt hónapokban több ellenzéki párt is kénytelen volt komoly veszteséget elkönyvelni, miután politikusaik úgy döntöttek, hogy a DK-nál folytatják politikai karrierjüket. A már említett momentumos átlépőkön túl közéjük tartozik Szücs Balázs, Erzsébetváros párbeszédes alpolgármestere, Erdősi Éva korábbi párbeszédes politikus, az ellenzék volt közös csepeli polgármesterjelöltje, Szilágyi Szabolcs, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője. 

Nemrég Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd korábbi országgyűlési képviselője, pártigazgatója, illetve Kenéz István, a Párbeszéd Pest megyei szervezetének alelnöke választotta Gyurcsányékat, akik tucatnyi szocialista politikus után a napokban Horváth Attilát, Szombathely MSZP-s alpolgármesterét és Kopcsándi Józsefet, Szombathely szocialista önkormányzati képviselőjét is magukhoz csábították. 

Mindeközben Márki-Zay Péter a Mandinerrel közölte, hogy az ő évértékelője is közeleg. Az esemény időpontjáról szólva azonban ismét elbizonytalanodott. – Ha jól emlékszem, szerdán, az viszont biztos, hogy a jövő hétre van beütemezve – válaszolta az  erre vonatkozó kérdésre. 

 

Az MSZP már értékelt 

– Az elmúlt tíz év, amit Orbán sikeresnek nevez, az nem sikeres, hanem elvesztegetett évtizede az országnak, amit sajnos nagyon sok fájdalom és honfitársaink könnye kísér – mondta Kunhalmi Ágnes az MSZP évadnyitóján. A párt társelnöke hangoztatta: demokratikus és jóléti fordulatra van szükség, amit viszont az MSZP nélkül nem lehet megcsinálni. Kunhalmi sürgette, hogy az önkormányzati választások sikeréért mihamarabb tárgyalások kezdődjenek a felek között, de ne csak a pártok, hanem a pártok és a civilek között is, hogy helyben szülessenek megállapodások. Ahol pedig ez valamiért elakad, ott alkalmazzák az előválasztást. – Az MSZP azt vallja, hogy Magyarország számára az unión kívül nincs élet, de egyben le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a belpolitikai problémáinkat az unió megoldja – zárta gondolatait Kunhalmi Ágnes.

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.