Manuel Neuer szerint csak egy idióta tette volna azt, amit ő

Terjedelmes interjút adott Manuel Neuer a The Athletic nemzetközi futballportálnak. Téma volt bőven, hiszen a német válogatott csapatkapitánya először beszélt hosszasan a katari vb-n elszenvedett megaláztatásról, amit főleg a Japán elleni meccs előtt előadott szájbefogós politikai gesztussal és a második félidő borzasztó játékával saját maguknak köszönhettek. Neuer a lábtöréssel végződött síbalesetéről is beszámolt, és nem kímélte a Bayern Münchent a kapusedzője kirúgása miatt.

Magyar Nemzet
2023. 02. 04. 10:30
FIFA World Cup 2022 - Group E Costa Rica vs Germany Manuel Neuer
epa10342702 Goalkeeper Manuel Neuer of Germany reacts during the FIFA World Cup 2022 group E soccer match between Costa Rica and Germany at Al Bayt Stadium in Al Khor, Qatar, 01 December 2022. EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túlzás, hogy pályafutása legnagyobb mélypontján van Manuel Neuer. A 36 éves, világklasszis kapus tavaly év végén a katari vb-n a csoportkörben kiesett német válogatott bűnbakja lett, mivel sokak szerint ő erőltette társaira a politikai kiállást, amiért a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) betiltotta a szivárványos üzenetek közvetítését, köztük a One Love csapatkapitányi karszalag viseletét a világbajnokság meccsein.

Szoboszlai Dominik RB Leipzig Bayern
és Manuel Neuer ebben az idényben már biztos nem találkoznak a pályán. Fotó: AFP

A német játékosok emiatt látványosan befogták a szájukat a Japán elleni első mérkőzésük előtt, ám miután a második félidőben 1-0-s előnyről nagy meglepetésre 2-1-re kikaptak, és végül a csoportkört sem élték túl, a visszájára sült el a gesztusuk. A futball helyett a politikával foglalkoztak, született meg az ítélet. Neuer aztán Katarból hazatérve síbalesetet szenvedett, eltörte a lábát, ami miatt ebben az idényben már nem játszhat a Bayern München színeiben, amelynek így új kapust kellett igazolnia Yann Sommer személyében a PSG elleni fontos BL-nyolcaddöntőre is tekintettel.

Neuer a The Athleticnek adott interjúban elsősorban a közeget hibáztatja, amiért így alakultak a dolgok, mint mondta, minden a vb-vel kezdődött:

– Elég kevés támogatást kaptunk otthonról. Ha ehhez hasonlítom azt, amit mondjuk 2010-ben tapasztaltam, az akkor őrületes volt. Most viszont nagyobb hangsúly volt a politikai kérdéseken, mint valaha. Amint megérkeztünk a vb-t megelőző edzőtáborba Ománba, mintha malomkő nehezedett volna a nyakunkra. Ha több támogatást kapunk, talán a sportra, a Japán elleni nyitómeccsre koncentráltunk volna.

A szájbefogós performanszról ezt mondta:

– Sokat beszélgettünk erről az illetékesekkel. A vb előtt a kritikusok azt mondták, hogy a One Love karszalag csak egy üres gesztus, ami mögé elbújunk. Aztán miután a FIFA betiltotta, hirtelen a világ egyik legjelentősebb szimbólumává vált. Úgy éreztem, ebben a helyzetben bárhogyan is döntünk, annak rossz vége lesz. Nagy nyomás alatt voltunk, ami kicsit sok volt nekünk.

Neuer állítja, közös döntés született

Több német játékos, köztük a Manchester City sztárja, is utalt arra, hogy nem mindenki értett egyet a csapaton belül a politikai töltetű törekvéssel, de Neuer szerint közös döntés született:

– Felnőttek vagyunk, felelősséget vállalunk és kiállunk az értékeinkért. Ez a hozzáállás mindig is jellemzett minket. Úgy éreztük, hogy a FIFA el akart hallgattatni minket, ezért ki akartunk állni, tenni akartunk egy gesztust, és aztán a játékra akartunk koncentrálni. Néhányan talán jobban azonosultak az ideával, mások kevésbé. Mindannyian régóta és jól ismerjük egymást. Én a Ruhr-vidéken nőttem fel, egy nagyon sokszínű régióban, úgyhogy az elsők között hallgatom meg az eltérő véleményeket, amelyeket igyekszek megérteni. Senkire sem erőltettünk rá semmit, együtt döntöttünk.

Neuer szerint a Japán elleni meccset már nem befolyásolta a politika. De akkor mi okozta a németek kudarcát?

– Jól kezdtünk Japán ellen, uraltuk az első félidőt, és a pályán már senkinek sem jártak a fejében más dolgok. Azt gondoltuk, hogy ha ez így megy tovább, 2-0-ra vagy 3-0-ra is győzhetünk. A Japán elleni második félidőn ment el a hajó, az elmondhatatlanul rossz volt. A spanyolok ellen jól játszottunk, sokak szerint a vb egyik legjobb meccse volt. Costa Rica ellen is rendben voltunk, végül csak a rosszabb gólkülönbség miatt estünk ki.

Melyik kapus fut tíz kilométert naponta?

A fiaskót Neuer is nehezen viselte, ami végül a síbalesetéhez vezetett. Ennek a történetét hosszan magyarázta el, amelynek egy pontján tulajdonképpen idiótának nevezte magát, de nem azért, amire sokan gondolnának.

– Az első nap otthon egy darab szarnak éreztem magam. Nem bírtam magammal, a meccseket meg főleg nem akartam nézni, nem voltam képes rá. Szóval először elmentem tíz kilométert futni, és így tettem a második nap is. Észrevettem, hogy ez motivációt adott. Melyik kapus fut tíz kilométert egymást követő két napon is? Csak egy idióta tenné ezt meg, nem ismerek senki mást, aki ezt csinálja. 

– Fiatalkoromban hiperaktívnak mondtak, mert mindig menni akartam valahova. Biciklizés, tenisz, akármi. Muszáj kiélnem magam a sportban, ebben találom meg az egyensúlyt. Mások pszichológushoz járnak, én futottam. A harmadik napon túráztam, a negyedik napon pedig elmentem síelni a közeli barátaimmal. Harminc éve síelek, ez nem nyaralás, hanem olyan természetes számomra, mint leugrani a pékségbe.

Mint mondta, volt valami a hó alatt, ami megakasztotta a lécét, miközben 10-12 km/h-val mehetett, ebből lett a baj. Nem az első hasonlóan súlyos sérülésével néz szembe, és készen áll a visszatérésre, a nyártól megküzdene a helyéért a Bayernben Sommerrel, akit jó kapusnak tart.

– Nem gondoltam arra, hogy véget érhet a pályafutásom. Amikor kiderült, hogy műteni kell, magabiztos voltam, hogy minden rendben lesz. A műtét után írtam a klub WhatsApp csoportjába, és bocsánatot kértem. Felelős voltam, és elmagyaráztam a hátteret. A vezetők sokkolódtak, először nem tudtak mit mondani. Talán ezért voltak kezdetben kicsit tartózkodók velem szemben, amit meg tudtam érteni.

Manuel Neuer: Mintha kitépték volna a szívemet

Ugyanakkor érezhető a feszültség Manuel Neuer és a Bayern München vezetősége között, amiben csak olaj volt a tűzre, hogy Julian Nagelsmann vezetőedző megvált a csapat kapusedzőjétől, Toni Tapalovictól, aki Neuer bizalmasa volt, ő volt az esküvői tanúja is.

– Toni mindig a csapatunk tagja volt, mindenki így tekintett rá. Nem nekem és velem dolgozott tizenegy és fél éve, hanem az összes kapussal. Mindig jól el tudtuk választani a munkát és a privát életünket. Igazi mélyütés volt a távozása, ráadásul már eleve a padlón voltam. Úgy éreztem, mintha kitépték volna a szívemet, ez volt a legbrutálisabb dolog, amit pályafutásom során átéltem, és elég sok mindent megéltem. Mindegyik kapus darabokra tört, mindenki sírt. Ez szerintem mindent elmond.

Ahogy lapunknak Lisztes Krisztián fogalmazott, a Bayern München háza táján most túl sok a feszültség, ami a riválisok, így Szoboszlai Dominik és lipcsei társai malmára hajthatja a vizet a Bundesligában.

Borítókép: Manuel Neuer számára a katari vb-vel kezdődött a rémálom (Fotó: EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.