Genderpropaganda és Zelenszkij a Sanremó-i dalfesztiválon

Az olasz jobboldalnak elege van abból, hogy nem a zenéről szól a zenei fesztivál.

2023. 02. 07. 6:44
ZELENSZKIJ, Volodimir
Ramstein, 2023. január 20. Volodimir Zelenszkij videókapcsolaton keresztül beszél az Ukrajnának az Oroszországgal szembeni harchoz nyújtott további katonai támogatás tárgyalásán az amerikai légierõ Ramstein támaszpontján, a délnyugat-németországi Kaiserslautern közelében 2023. január 20-án. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még el sem kezdődött, máris botrányoktól hangos a Sanremó-i dalfesztivál. A zenei esemény az elmúlt években a genderpropaganda és az érzékenyítés nyilvános szócsövévé vált. Tavaly a súlyos istenkáromló tartalmak miatt voltak kénytelenek nemcsak a keresztény közösségek, hanem a Vatikán is tiltakozni.

Az olasz sajtó szerint idén is igen provokatív tartalmakkal készülnek az előadók.

Többekben megütközést váltott ki a Rosa Chemical művésznéven fellépő előadó, aki nyíltan beszélt a sajtónak arról, hogy Made in Italy című dalával a célja nem más, mint a provokáció. A Vanity Fair magazinnak nyilatkozva elmondta, az Ariston színpadán felcsendülő produkciója a szexről, a pornográfiáról és a poligámiáról fog szólni.

Kijelentésével végeláthatatlan viták sorozata vette kezdetét a ma kezdődő 2023-as Sanremó-i dalfesztiválról. Jobboldali olasz politikusok, a konzervatív és katolikus világ, valamint több civil szervezet is tiltakozásának adott hangot. A korábbi évekhez hasonlóan idén is azt kérik a RAI köztelevíziótól, hogy törölje a gender- és szexuális tartalmakat a programból, és maradjon meg a dalfesztivál annak, aminek eredetileg indult: a zenei tehetségek bemutatkozásának. A CitizenGo és a Pro Vita e Famiglia civil szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett, a konzervatív értékeket valló Giorgia Meloni kormányának együttműködését kérik, hogy végre lekerüljenek a RAI programjáról a véleményük szerint ideológiai, erkölcstelen és megrontó tartalmak.

Olasz jobboldali politikusoknak is elegük lett, hogy egyre agresszívabban zajlik a genderpropaganda a legnépszerűbb televíziós műsorokban. Maddalena Morgante, az Olasz Testvérek párt képviselője parlamenti felszólalásában kemény kritikát fogalmazott meg a Sanremó-i fesztivál botrányos tartalmairól. – Felháborító, hogy a dalfesztivál előadója, Rosa Chemical már most bejelentette a sajtónak, hogy szexualitásról, poligámiáról és prostitúcióról szóló tartalmakat visz színpadra – mondta az alsóházban elhangzott beszédében a képviselő.

Hozzátette: a dalfesztivál már évek óta nem a zenéről, hanem egyirányú ideológiai propagandáról, a női és a férfiszerepeket lebontó genderről, valamint a keresztény szimbólumok meggyalázásáról szól. A konzervatív értékeket valló párt tagjai számára mindez elfogadhatatlan, és a program módosítását szorgalmazzák. A jobboldali politikust tömérdek támadás és rágalom érte a gyermekek és a családok védelmében történt felszólalása kapcsán – írja a La Nuova Bussola Quotidiana katolikus hírportál.

 

Nem kérnek Zelenszkijből

A február 7–11. között megrendezésre kerülő fesztivál záróestéjén az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij videóüzenetét is közzéteszik. – Abban bízom, hogy a háborúnak mielőbb vége lesz, mi a nyugati szövetségesek álláspontján vagyunk, de azt remélem, hogy Sanremo az olasz zene fesztiválja marad és nem valami más – nyilatkozta Matteo Salvini, a kormánypárti Liga elnöke, infrastrukturális miniszter. Több politikai frakcióból is megfogalmazódtak kritikák az ukrán elnök felszólalása kapcsán. Giuseppe Conte volt miniszterelnök, az Ötcsillagos Mozgalom elnöke, Stefano Bonaccini baloldali kormányzó, valamint Carlo Calenda baloldali szenátor is úgy véli,

hibás döntés egy háborúban álló ország vezetője üzenetének teret engedni egy zenei rendezvényen.

Számos olasz televíziónéző is felszólította a RAI vezetőségét, hogy ne engedélyezze az ukrán elnök kétperces felszólalását. Véleményük szerint az állampolgárok által finanszírozott köztelevízió nem válhat a politikai propaganda színpadává. Az Ansa olasz ügynökség legfrissebb híradása szerint Volodimir Zelenszkij végül nem videóüzenettel jelentkezik be, hanem az est műsorvezetője olvassa majd fel az ukrán elnök írását.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij videókapcsolaton keresztül beszél az amerikai légierő Ramstein támaszpontján 2023. január 20-án. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.