idezojelek

Palira veszi az olvasót

A Transparency International 2022-es korrupciós indexéről mereng Paul Lendvai a Der Standardon megjelent legfrissebb publicisztikájában.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

A Transparency International január végén megjelent 2022-es korrupciós indexéről mereng Paul Lendvai (Lendvai Pál) a Der Standardon megjelent legfrissebb publicisztikájában. (A 94 éves Pali bácsi 1956 óta él Ausztriában, előtte Rákosi Mátyás ÁVH-jában szolgált, majd a Szabad Nép újságírójaként szédítette az olvasókat. Azóta „Magyarország-szakértő”, aki minden időben, minden rendszerben megmondja a „frankót”, még ha az köszönőviszonyban sincs a valósággal. Kinyilatkoztatásait bibliaként citálja a nyugati világ elmebeteg fele. Boldogult Tom Lantos, az Egyesült Államok szenátora volt annak idején hasonló „magyar hang”; ő a tengerentúlról „értelmezte” az itthon történteket. Dacára annak, hogy a kinti magyarság nagy ívben elhatárolódott tőle.)

Azt írja Pali bácsi, hogy egy jelképes jelentőségű, de az Európai Unión belül fontos kérdésben került az első helyre Orbán Viktor, ugyanis aggasztóan alacsony szintre esett a belénk helyezett bizalom. Az EU országai között az utolsó, a 77. helyre csúsztunk vissza. „Nincs korruptabb ország az Európai Unión belül.”

Bár a Transparency International „korrupciós indexe” a tényszerűség látszatát kelti, csupán egyfajta érzékelési mutató, amely az üzletemberek és a szakértők jelzései alapján értékeli az állami szféra korrupciós helyzetét. Afféle „érzékelési index”. Soros-találmány.

Kis színes. Paul Lendvai pár esztendeje díjat alapított arra érdemes hazai hírlapíróknak. Olyan kolléga nyerheti el a trófeát, aki folytatni képes a díjalapító nagy ívű munkásságát, a rugalmas, sokoldalú, jól „alkalmazkodó” tollforgatást. Sok az esélyes.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Paul Lendvai újságíró a DK budapesti konferenciáján 2014. december 19-én (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.