Ádám Martin már tudja, mit tesz az első válogatott gólja mezével

A magyar labdarúgó-válogatott Ádám Martin góljával győzte le 1-0-ra Észtországot a csütörtök esti felkészülési mérkőzésen. Nemcsak a válogatottban, hanem 2023-ban is az első gólját szerezte a Dél-Koreában újabban kevesebb játéklehetőséget kapó csatár, aki a győztes gólja ellenére a Bulgária elleni hétfői Európa-bajnoki selejtezőn csereként is szívesen segítené Marco Rossi csapatát.

2023. 03. 24. 5:25
null
20230323 Budapest Puskás Aréna Magyarorszag Esztorszag baratsagos valogatott labdarugas Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szempontból is fontos volt észtek elleni gólja, melyet a 41. percben Kalmár Zsolt lövésnek szánt gólpassza után fejjel szerzett. A nyilvánvaló ok, hogy győzelmet ért az év első válogatott meccsén, amely egyúttal főpróbája volt a Bulgária elleni fontos Eb-selejtezőnek. De vannak személyes okai is az Ádám-gól jelentőségének.

ÁDÁM Martin
Ádám Martin az első válogatott gólját ünnepelte Észtország ellen Fotó: Mónus Márton

Mindenek előtt az, hogy a tizenegyedik válogatott meccsén először talált be a kapuba az NB I tavalyi gólkirálya. Ráadásul 2023-ban először volt eredményes, mivel dél-koreai klubjában idén kevesebb játéklehetőséget kapott, a bajnokság első négy fordulójából három meccsen is kevesebb mint tíz percet töltött a pályán, gólja pedig nem volt.

Átfutott az agyán, honnan indult és hol tart

– Teher nem volt rajtam, tudtam, hogy előbb-utóbb jönni fog a gól, mert sokat dolgoztam érte. Most, hogy a kapuba találtam, felszabadultam kicsit, mert egy csatárnak mindig fontos, hogy gólokat szerezzen. Az elsőnek meg mindig jobban örül az ember, a válogatott mégiscsak a válogatott. Átfutott az agyamon, hogy honnan indultam és hol tartok most – fogalmazott Ádám Martin az észtek elleni meccs után a vegyes zónában.

S honnan indult? A kétezer-néhányszáz lakosú Forráskútról jutott el a válogatott kezdőjéig, a piaci ára pedig már egymillió euróra emelkedett. Az elmúlt két-három évben hatalmasat fordult a világ a 28 éves csatárral, aki nem is olyan régen még stabil élvonalbeli játékosnak sem vallhatta magát.

Lapunk kérdésére Ádám elárulta, hogy mit tervez az észtek elleni meccsen viselt, az útját szimbolizáló mezével, amelyben az első válogatott gólját szerezte:

– Általában közeli barátoknak, ismerősöknek adom a mezeimet. Mivel két mezt kapunk, az egyikkel most is így teszek majd, de a másikat megtartom magamnak, azt elteszem a szekrénybe, mert különleges gól fűződik hozzá, melyre életem végéig emlékezni fogok.

Kérdés, hogy a győztes góllal Ádám Martin a Bulgária elleni tétmeccsre is bejátszotta-e magát a kezdőbe. Mióta tavaly lemondta a válogatottságot, szövetségi kapitány keresi az utódját, és egyértelmű választ még nem talált a csatárkérdésre. A sajtótájékoztatón Rossi bevallotta, hogy Ádám a gólja ellenére sem biztos, hogy kezdő lesz Bulgária ellen, mert a klubjában keveset játszik, és nem bírna végig egy teljes meccset.

– Nem vagyok edző, játékos vagyok, aki mindig játszani akar. De nem idegeskedem azon, hogy kezdő leszek-e, mert ha csereként van szükség rám, akkor csereként is örömmel játszom – mondta Ádám, aki a klubjában való mellőzöttségét sem reagálja túl. Mint mondta, az Ulszan Hyundai négyből négy győzelemmel kezdte a bajnokságot, az edzőnek még nem volt sok oka változtatni, de eljön az ő ideje.

Ádám Martin: Pakson csak jó emberek vannak

A válogatottban paksi utódja az egyik új riválisa, az újonc Varga Barnabás vezeti jelenleg az NB I góllövőlistáját. Ádám lapunknak róla is beszélt: – A válogatottban mindig nagy a konkurencia, mert itt a legjobbak gyűlnek össze. Sokat beszélgettem vele, próbálok segíteni neki, mert én már régebb óta a keret tagja vagyok. Jó embert ismertem meg benne, mondjuk Pakson csak jó emberek vannak.

Ádám Martin Bulgária ellen nehéz meccsre számít hétfőn. – Az észtek ellen nem volt gördülékeny a játékunk, de sok helyzetet kidolgoztunk, amire lehet építeni – bizakodott. – Nagyon nehéz lesz Bulgária ellen, alaposan fel kell készülnünk.

A magyar válogatott Eb-selejtezőcsoportjában pénteken kezdődnek meg a küzdelmek Bulgária–Montenegró és Szerbia–Litvánia meccsekkel. Marco Rossi együttese hétfőn mutatkozik be a G jelű ötösben Bulgária ellen a Puskás Arénában.

Válogatott felkészülési mérkőzés: Magyarország–Észtország 1-0 (1-0), Puskás Aréna, 41 000 néző, jv.: Altmann (osztrák), gól: Ádám (41.).

Borítókép: Ádám Martin megőrzi a mezt, amelyben először betalált a válogatottban (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.