Éppen hetven éve, hogy ember lépett az Everest csúcsára, több száz holttest szegélyezi az utat, és nem tudni, hol a vége

Hetven év alatt több mint tízezerszer mászták meg.

Magyar Nemzet
Forrás: VG2023. 05. 29. 12:20
A line of climbers on the Lhotse Face, Mount Everest, Solu Khumbu Everest Region, Sagarmatha National Park, UNESCO World Heritage Site, Nepal, Himalayas, Asia
A line of climbers on the Lhotse Face, Mount Everest, Solu Khumbu Everest Region, Sagarmatha National Park, UNESCO World Heritage Site, Nepal, Himalayas, Asia (Photo by Christian Kober / Robert Harding Premium / robertharding via AFP) Fotó: robertharding via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napra pontosan hét évtizeddel ezelőtt lépett először Edmund Hillary és Tendzing Norgaj a Mount Everest tetejére. A Himalája azóta tömegek céljává és Nepál gazdaságának motorjává vált – írja a Világgazdaság

A világ legmagasabb pontja a Himalájában található Mount Everest. A Nepál és Kína határán található hegy a hivatalos mérések szerint egészen pontosan 8848,86 méter magas. Hogy a Föld csúcsára való feljutás milyen hosszú ideje foglalkoztatja az embereket, rejtély, azonban teljesen biztosan lehet tudni, hogy először 1924. június 8-án próbált feljutni a csúcsra két brit férfi, George Mallory és Andrew Irvine, azonban ők nem érték el a csúcsot.

Az első sikeres mászás napra pontosan hetven évvel ezelőtt történt meg.

Ezzel örökre bevéste nevét a történelembe Edmund Hillary és Tendzing Norgaj nepáli serpa, ugyanis ők 1953. május 29-én az új-zélandi helyi idő szerint 11.30-kor érték el a csúcsot.

Az első nő, akinek sikerült meghódítani a hegyet, a japán Tabei Dzsunko, míg az első oxigénpalack nélküli mászás pedig az olasz Reinhold Messner nevéhez fűződik.

A lap arra is rávilágít, hogy a kezdeti időszakban csak keveseknek sikerült a mászás, azonban az utóbbi évtizedekben már egyre többen iratkoztak fel az Everest (valamint a másik 13 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs) meghódítóinak listájára, azonban az elmúlt hetven évben sokat változott a helyzet. Miközben korábban szinte teljesen magának kellett megszerveznie a hegymászónak az utat, napjainkban – természetesen nem kis összegért cserébe – már számos olyan vállalat létezik, amely szinte minden, a szervezéssel kapcsolatos terhet levesz az ember válláról.

Nepálnak a nemzeti büszkesége a Mount Everest, és a 30 milliós ország turizmusának legfontosabb részét adja a Himalája.

Az Everest csúcsát több útvonalon is megközelíthetik a hegymászók. A két fő útvonal a déli, amely Nepálból indul, valamint az északkeleti, amelynek kiindulópontja Tibet. A többség a déli útvonalat követi, mivel ott könnyebben elérhető a hegymászási engedély és a támogató szolgáltatások is.

Nepálnak az Everestre már egy több millió dolláros iparága épült, amelyet a csúcshódításra szomjazó és hatalmas összeget elköltő nyugati turisták táplálnak. A hófödte sziklás hegycsúcsot, ami hetven évvel ezelőtt kietlen táj volt, napjainkban 550 dolláros oxigénpalackok ezrei, több ezer kiló fagyott ürülék és 

több mint 200 holttest borítja.

A világ legmagasabb pontját hetven év alatt több mint tízezer alkalommal mászták meg. Az Everest népszerűsége főleg az elmúlt húsz évben ugrott meg, a sikeres csúcsmászások több mint fele az elmúlt évtizedben történt. A csúcsév 2019 volt, amikor 876 mászó jutott fel a hegy tetejére.

Borítókép: Expedíció a Mount Everesten (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.