Kárpátaljai hadifoglyok érkeztek Magyarországra

Oroszország ukrajnai hadifoglyokat adott át Magyarországnak. Semjén Zsolt szerint ez az orosz ortodox egyház gesztusa.

Magyar Nemzet
2023. 06. 09. 11:14
null
Russian Orthodox Patriarch Kirill, Constitutional Court Chairman Valery Zorkin, General Prosecutor Igor Krasnov, Foreign Intelligence Service director Sergei Naryshkin and other guests attend the Victory Day military parade at Red Square in central Moscow on May 9, 2023. - Russia celebrates the 78th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben tudatta az orosz ortodox egyház, hogy Budapest kérésére több oroszországi hadifogságban lévő katonát is Magyarországra szállítottak. Mint a dokumentumban fogalmaznak: 

Őszentsége Kirill moszkvai és minden orosz pátriárkája áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházközi együttműködés keretében Magyarországra helyeztek át több kárpátaljai származású hadifoglyot.

Kiemelték: az akciót a keresztény jótékonyság szellemében hajtották végre. 

Ez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország felé

− fogalmazott Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes az Atv.hu-nak az ügyről.  Azt is elmondta, hogy ő koordinálta a 11 kárpátaljai hadifogoly Magyarországra szállítását. Hozzátette, ez emberi és hazafias kötelessége.

A Fokus ukrán hírportál a hírről szólva névtelen forrásokra hivatkozva azt írja: ezzel az orosz ortodox egyház megpróbálja visszaállítani a legitimitását azok után, hogy támogatta az Oroszországi Föderáció katonai invázióját, s így nemzetközi szankciókkal sújtották. – A hadifoglyok átszállításáról az ukrán hatóságokkal nem egyeztettek – teszi hozzá a Fokus cikke. A médium információi szerint az akcióban a Szuverén Máltai Lovagrend volt az egyik közvetítő. Hozzáteszik, az említett katonák mindegyike Ukrajna állampolgára, ezért elvileg lehetetlen őket harmadik országba átvinni Kijev hozzájárulása és részvétele nélkül.

Borítókép: Kirill pátriárka Moszkvában (Fotó: AFP/Sputnik/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.