Botrányba fulladt a Magyar Orvosi Kamara küldöttközgyűlése

Teljes tanácstalanság alakult ki a Magyar Orvosi Kamara küldöttközgyűlésén, mert szinte senki sem tudta, érvényes-e a mandátuma.

Forrás: MTI2023. 06. 09. 15:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányba fulladt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttközgyűlése múlt szombaton Budapesten – tudta meg az Origo. A portál értesülései szerint a MOK országos küldöttközgyűlésének küldöttei közül többen jelezték, hogy a 2019-ben lezajlott utolsó választások során megszerzett mandátumuk lejárt, éppen ezért szavazati joggal nem rendelkeznek. Emiatt teljes tanácstalanság alakult ki, mert szinte senki sem tudta, érvényes-e a mandátuma, van-e szavazati joga vagy sem. Az Origo beszámolója szerint emiatt a küldöttközgyűlés jogszerűsége is vitathatóvá vált. 

 

Eleve határozatképtelen volt

A portál azt írta, a megismételt küldöttközgyűlést annak ellenére megnyitották, hogy az a mindössze 67 regisztrált küldött miatt eleve határozatképtelen volt. Az Origo cikke szerint a káosz része volt, hogy nem állítottak mandátumvizsgáló bizottságot sem, ami a megjelentek személyazonosságának megállapítására is szolgált volna. Az elnök javasolta a meghirdetett napirend módosítását, annak ellenére, hogy az alapszabály szerint határozatképtelenség esetén az ülés csak változatlan napirenddel hívható megismételten össze az eredetivel azonos napra. A portál úgy értesült, hogy ezt áthidalandó gyorsan hoztak is egy határozati javaslatot a mandátumok meghosszabbítására a következő választásokig, ezzel elismerve azt a „korábban körömszakadtáig vitatott tényt”, hogy a jelenlegi országos küldöttközgyűlés a lejárt mandátumú képviselettel nem legitim. 

 

Káosz alakult ki

Az egyik küldött hozzászólásában arról tájékoztatta a közgyűlésen megjelenteket, hogy a lejárt mandátumok meghosszabbítására nincs jogosultságuk – írja az Origo. A portál szerint a megjelentek többsége ekkor ébredt rá, hogy az egész küldöttközgyűlés jogszerűtlen, és káosz alakult ki, azonban az elnök ennek ellenére próbavoksolást rendelt el, amit háromszor is megismételtek, egyiken sem volt meg a határozathozatali küszöb, akár szavazógéppel, akár kézfelemeléssel, akár felállással szavaztak. Az Origo értesülései szerint ezt követően még a közgyűlésen jelen lévők többsége is otthagyta az ülést, amit így berekesztettek Az Origo fontosnak tartja megemlíteni, hogy miközben a MOK elnöksége teljes átláthatóságot hangoztat, sem az elnökség éves beszámolóját, sem a felügyelőbizottság beszámolóját, sem az etikai bizottság beszámolóját nem tették közzé. Mivel saját maguk látták úgy, hogy az országos küldöttközgyűlés múlt szombaton „kabaréba fordult”, nincs elfogadott 2022. évi számviteli beszámoló sem – olvasható az Origo tudósításában.

 

Újraindítsák a kamarai választásokat

– A Magyar Orvosi Kamara (MOK) sikertelen küldöttközgyűlése után újraindította a kamarai választásokat – tudatta a testület pénteken közleményben az MTI-vel. A MOK június 3-án tartotta ez évi második küldöttközgyűlését, amely határozatképtelenség miatt eredménytelen volt, „bizonytalan jogi helyzetben kellett megtartani, a kamara ellen meghozott törvénymódosítás ugyanis a február 25-én megkezdett választási folyamatot megszakította” – áll a közleményben. A bizonytalanság a 4 évre választott országos küldöttek mandátumának pontos érvényességi idejét is érintette, ami miatt a Belügyminisztérium állásfoglalását kérte a kamara országos hivatal március 8-án. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár azonban válaszában nem adott jogilag érvényes útmutatást. A MOK a június 3-ai, sikertelen küldöttközgyűlése után újraindította a kamarai választásokat, amelyeket a lejárt mandátumú területi vezetők helyett ügyvivő testületek bonyolítják le. Mindez a MOK országos elnökségének mandátumát nem érinti, az november 30-ig tovább él. „Az újonnan választott képviselőkkel zökkenőmentesen folytatjuk a magyar orvostársadalom képviseletét, maradunk az őszinte hang a magyar egészségügyben” – áll az orvosi kamara közleményében. A MOK honlapján olvasható az is, hogy a június 3-ra összehívott küldöttközgyűlés az érvényes szavazásokhoz nem kellő számban megjelent, illetve távozó küldöttek miatt maradt határozatképtelen, ezért érdemi döntések sem születhettek. A következő küldöttközgyűlés a kamarai választások után lesz.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.