Az ukrán ortodox egyház is szembefordult Oroszországgal

2022. május 27. 22:17

Kijelentették, elítélik a háborút mint Isten „ne ölj!” parancsolatának megszegését.

2022. május 27. 22:17
null

Az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradt „szárnyának” szinódusa pénteken kinyilvánította, hogy nem ért egyet Kirill orosz pátriárka álláspontjával Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően, továbbá mostantól függetlenek tekinti magát – számoltak be ukrán híradások.

Az egyházi gyűlésen elfogadott határozatban kimondták, hogy

és ezzel összefüggésben határolódtak el Kirill pátriárka álláspontjától is.

A függetlenné és önállóvá válás érdekében módosításokat fogadtak el az egyház működését szabályozó okiratban. Emellett javasolták a párbeszéd kialakítását a konstantinápolyi pátriárka által autokefálnak, azaz önállónak elismert új ukrán ortodox egyházzal, az egyesülés gondolatát azonban elvetették – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.  

Konstantinápoly 2019-ben adta meg az autokefál státust az ukrán ortodox egyháznak, miután a több részre szakadt egyház egyesült és újjáalakult, valamint új vezetőt választott Jepifanyij metropolita személyében. Az Ukrajnában röviden moszkvai patriarchátusnak nevezett egyházi szárny azonban nem egyesült az új ukrán ortodox egyházzal.

Az Ukrajinszka Pravda szerint

a Moszkvához hű szárny mindig is azt állította magáról, hogy független az orosz ortodox egyháztól, ténylegesen viszont annak része volt.

Vezetője, Onufrij metropolita tagja az orosz ortodox egyház szinódusának.

Mint ismert, az Ukrajna elleni nyílt orosz háború február 24-i kezdete óta egyre több egyházközösség vált elégedetlenné Kirill pátriárkával, aki lényegében áldását adta a háborúra. Február 24-e után a Moszkvához hű szárny több mint négyszáz egyházközössége csatlakozott az új önálló ortodox egyházhoz.

(MTI)

Nyitóképen Kirill pátriárka. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ödenburger
2022. május 30. 07:50
@Átoperált óvodás Az ugye megvan, hogy a "Sátán" az orosz RS-28 rakéta NATO megnevezése? A ruszkik Szarmatnak hívják -így a pópák ha még is áldják, biztos hogy nem sátánként.
Monte Carlo
2022. május 28. 09:39
Igazuk van, Kirill tök gáz. Ugyanakkor: a "ne ölj" parancsa az ukránokra is vonatkozik. Nagyon kemény kérdések ezek. Megölhetem-e a hazámra támadó orosz katonát? Önvedelem-e ez, ha nem személy szerint engem támad, hanem ugy általában a hazámat? Az erőszakmentes ellenállásnak szép sikerei voltak a XX. században, Gandhitól Mandelán át a Szolidaritásig.
Jajdejónekünk
2022. május 28. 09:24
Ha már az ukrán egyház is az oroszok ellen van, Putyin biztos visszavonul. Ez nagyon durván meghatározza a hábo... Izé, különleges hadművelet kimenetelét.
Dezsőke
2022. május 28. 09:01
FONTOS A belga miniszterelnök szerint csak olyan uniós szankciókat szabadna elfogadni, amelyeket a középosztály is támogatni tud és amelyek nem okoznak "túl nagy szenvedést" az embereknek. Alexander De Croo az Euronewsnak adott interjúban azt mondta, Magyarországnak jogos fenntartásai vannak a bizottság mostani olajembargós javaslatával szemben és Magyarországon kívül is több tagállam hasonló állásponton van." hozátenném, szerintem, ha nem éri el egy szanciójavaslat az érintettek 50 %-ának támogatását, bevezetése nem jogszerű! ezt kell felülvizsgálni, erre kell törekednünk, Európa megmentése érdekében! A jelenlegi szankciók valószínűleg énnélfogva érvénytelenek, mivel az éritettekkel nem egyeztettek. Ha ez így működhene, bárki", bármikor, bárki ellen jogot vindikálva magának szankciók meghozatalára. Még e felvetés is komolytalan, autokráciát és diktatúrikus fellépést sejtető, amitől el kell határolódnunk. A VILÁG NEM ÍGY MŰKÖDIK! MINDEN SZANKCIÓT VISSZA KELL VONNI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik