Itt az MNB várva várt döntése: hatalmasat emelnek a kamaton!

2022. július 07. 09:26

Az eddigi 7,75 százalékról 200 bázisponttal 9,75%-ra emeli az irányadó kamatot az MNB.

2022. július 07. 09:26
null

Az elmúlt időszakban a forint nagy mértékben gyengült az euróval szemben, a kedd reggeli 400 körüli szintről szerda délutánra 415 fölé emelkedett a jegyzés. Így már előrelátható volt, hogy valamit lépni fog a jegybank. Szerda este Virág Barnabás, a MNB alelnöke már egy nyilatkozatban jelezte is, hogy határozott kamatemeléssel fognak véget vetni a forint gyengülésének – írja a Portfolio.

Tehát a kérdés ma reggel már csak az volt, mennyivel emelkedik az irányadó kamat, végül a jegybank 100 bázispontos lépés mellett döntött, így 9,75%-ra nő a kamatszint. A következő hetekben sok múlhat azon, hogy a mostani kamatemelés megfékezi-e a forint gyengülését, meggyőző lesz-e a piac számára. Ha a magyar deviza ismét gyengülő pályára áll, akkor könnyen lehet, hogy a hónap végéig ismét be kell avatkoznia a jegybanknak.

A mostani lépéssel változatlanul Magyarországon a legmagasabb az irányadó kamat a régióban, bár a lengyel jegybanktól ma délután egy újabb 75 bázispontos lépést vár a piac.  

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Kapcsolódó

Közgazdász magyarázza el, miért volt szükség a jegybank keddi kamatemelésére. Mutatjuk, mi áll az óriási kamatemelés hátterében. Bővebben...

. Mutatjuk, mi áll az óriási kamatemelés hátterében.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 250 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kelemikes
2022. július 07. 16:18
"Tényleg gyerekes. "megyekk fűvet vágni"" - szerintem nem gyerekes, inkább emberes. Szerintem a gyerekes: "a rezsicsökkentés, a családtámogatási rendszer, a teljes foglalkoztatás és a nyugdíjak védelme, valamint az államadósság csökkentése Ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát!" - ismételgetés hónapokon keresztül, napota többször. Mikor pedig ingyenleves nincs!
kelemikes
2022. július 07. 15:33
https://hold.hu/holdblog/nem-torokorszag-hanem-oroszorszag-vagyunk-deviza-mnb-inflacio/
Gyéressy Károly
2022. július 07. 13:25
Igazi ostoba lépés. Semmit, de semmit nem segített.
Zeno13
2022. július 07. 13:25
Most már csak az a kérdésem,hogy ilyen alapkamat mellett,hogyan lehet a bankok betéti kamata 1% körüli, és ezt hogy engedheti a kormányunk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik