RETRO RÁDIÓ

Jöhet a móka, kacagás, jön a gyereknap! Mutatjuk, hol nem fog tuti unatkozni





Fővárosszerte ünneplik a gyerekeket, többek között a Városligetben, de a tűzoltóságokon is, valamint mutatjuk a hétvége forgalmi változásait.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.27.
III. kerület IV. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XIV. kerület ez lesz ma

Gyerekzsivajtól lesz hangos Budapest

1950–1953 között június első vasárnapján, azt követően pedig május utolsó vasárnapján ünnepelik meg a nemzetközi gyermeknapot Magyarországon. Ilyenkor a nagyobb településeken játékos programokat, versenyeket, báb- és színházi előadásokat szerveznek a lurkók számára. Hasonló rendezvény már a II. világháború előtt is létezett, csak akkor még gyermekhétnek hívták, ezt először 1931-ben szervezték meg jótékony céllal. 1954 óta az ENSZ javaslatára minden országban megtartják az egyetemes gyermeknapot is. A jeles nap célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és az egymás közti megértésről.

A kisebbek és a nagyobbak a tűzoltóautókra is felülhetnek majd a gyereknapon – Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A tűzoltók is készülnek a gyereknapra

Május 29-én a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az összes laktanyájában katasztrófavédelmi gyermeknapot tart 10 és 16 óra között. Az eseményen az érdeklődők többek között felülhetnek a tűzoltóautókra és megnézhetik a tűzoltók felszereléseit is. A részt vevő tűzoltóságok listája a Katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Retró gyereknap Újpesten

Vasárnap a IV. kerületi Szent István parkban várják a lurkókat izgalmas programokkal, de lesz Kaláka-koncert is, 18 órakor pedig Dévényi Tibi bácsi érkezik pöttyös labdáival.

Darus gyereknap Budaörsön

Holnap különleges gyereknapi programmal várják a szervezők a családokat Budaörsön a Darus gyereknapra, amit két év után tudnak ismét megtartani. A rendezvényen lesz úthengerrodeó és darusemelés-bemutató is, emellett nem maradnak el a hagyományos gyereknapi események, így az arcfestés és a kézművessarok sem. Jegyvásárlás csak az esemény honlapján keresztül lehetséges, a helyszínen nem.

Ismét gyereknap a Városligetben

Hosszú szünet után május 28–29. között ismét megrendezi ingyenes gyereknapi programjait a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Városligetben. A rendezvényen a sportbemutatók mellett fogászati szűrések is várják a bátor fiatalokat.

Gyereknap az IKEA-ban

Vasárnap 10–18 óra között mindhárom magyarországi üzletében kalandpályával várja a gyerekeket a svéd bútoráruház. Részletek a bolt honlapján.

Két nap is a gyerekeket ünneplik a Vasúttörténeti parkban

Idén újra várja a kicsiket és a nagyokat a DM Gyereknap a Vasúttörténeti Parkban május 28–29. között. Koncertek, bábelőadások, interaktív programok, közlekedésbiztonsági bemutatók és edukációs játékok fogják szórakoztatni a látogatókat.

Gyermeknapi Gyermekvasút

Május 29-én gyermeknapot tartanak a Széchenyi-hegyi kisvasúton, ahol a 18 éven aluliak ingyen utazhatnak, a vonatok 40-50 percenként járnak és nosztalgiavonatok is közlekednek majd. Hűvösvölgy állomáson a kisebbeknek lesz arcfestés, óriás társasjáték és akadálypálya is.

Újranyit a Közlekedési Múzeum kiállítása

Holnap újra megnyitja a kapuit a Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi... kiállítása. Május 29-én pedig 10–18 óra között gyermeknapi programok is lesznek a múzeumban, ahol mesesarok és VR-szemüveggel megnézhető házak is várják az érdeklődőket.

III. Kalandra Fül Fesztivál

Magyarország egyik vezető szimfonikus zenekara, a Danubia immár harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat az óvodás és kisiskolás korosztály számára a gyereknap hétvégéjén. A kétnapos zenei fesztivál délelőttjein két-két saját ifjúsági produkciót, majd további négy előadást mutatnak be, kifejezetten erre az alkalomra készült koprodukcióban.

3 éve volt a Hableány hajókatasztrófája

2019. május 29-én este süllyedt el az a sétahajó, amely a Margit híd lábánál ütközött össze a Viking Sigyn nevű svájci szállodahajóval. A szerencsétlenül járt motoros hajóban 35 dél-koreai utas utazott, közülük 27-en életüket vesztették, 7-en túlélték a balesetet, 1 ember pedig eltűnt, őt azóta sem találták meg. Az elsüllyedt hajóroncs kiemelése hetekig tartott. Tavaly, a Hableány tragédiájának második évfordulóján felavatták a baleset áldozatainak emlékművét a szerencsétlenség helyszínén, a Margit híd pesti hídfőjénél.

A Hableány roncsának kiemelése – Fotó: MTI/Lakatos Péter

Hétvégén is intézhetőek a lejárt okmányok

Szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között várják az ügyfeleket a kormányablakok. A veszélyhelyzet miatt meghosszabbított okmányok érvényessége június 30-án lejár.

Vasárnap nagytakarítás a Római-partot

Szemétszedési akcióra hívja a III. kerületi önkormányzat a kerületi lakosokat a Római-parthoz. Gyülekező 9.30-kor az Óbuda-Pénzügyőr SE Sporttelepen. A munka 12.20-kor ér véget, amit a résztvevők bográcsos ebéddel ünnepelnek meg.

A hétvégén megtisztul a Római-part – Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

Egészségnap a VIII. kerületben

Holnap ingyenes egészségnapot tartanak reggel 8 órától a Szent Kozma Egészségügyi Központban. A vizsgálatokra nem szükséges előre bejelentkezni. Lesz nőgyógyászati és szemészeti vizsgálat, valamint gyógytorna is.

A IX. kerületben gyűjtik a veszélyes hulladékokat

Szombaton 9–13 óra között adhatják le veszélyes szemetüket a Ferencvárosiak. A gyűjtés ideje alatt többek között elemet, akkumulátort és fáradt olajat lehet leadni.

Itt adhatóak le a veszélyes hulladékok

  • a Napfény utcában (Lidl áruház előtt)
  • a Kinizsi utca 12. sz. előtt (Lónyay utca és a Kinizsi utca kereszteződésénél)
  • a Lenhossék utca 24–28. sz. előtt (Vendel utca felőli részen)
  • Két HÉV-vonalon is lesznek változások a hétvégén

    Május 28-án és 29-én karbantartás miatt módosított menetrend szerint közlekedik a H5-ös és a H8-as HÉV. További információk a www.mav-hev.hu-n.





    Ezeket olvastad már?
    Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

    Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

    Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

    Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

    Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

    Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

    Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

    Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás