RETRO RÁDIÓ

Gyász: elhunyt Méhes László





Elhunyt Méhes László avantgárd festőművész, grafikus. A nemzetközileg elismert művészt 78 évesen kedden, a franciaországi Bry-sur-Marne-ban érte a halál - tudatta az MTI-vel testvére, Méhes Balázs szerdán.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.06.
gyász

Méhes László 1944-ben született Budapesten. A budapesti Képzőművészeti Gimnáziumban Viski Balás László, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán pedig Bernáth Aurél tanítványa volt. Az 1967-ben diplomát szerző művész részt vett az Iparterv 1968-as kiállításán, ahol objektjeivel került a figyelem középpontjába, majd a csoport következő évi tárlatán is képviseltette magát. Az 1969-ben bemutatott Hétköznap című művét a magyar fotórealista festészet első megjelenéseként tartja számon a művészettörténet.

A festőművész 1971-ben állított ki először Párizsban, a Fiatalok Biennáléján. 1979-től Párizsban, valamint a francia fővároshoz közeli Torcyban élt. 1992-ben képzőművészeti magániskolát alapított Torcyban.

Még tanulóéveiben kialakította lírai, szürrealisztikus stílusát, mellyel hamarosan a Csernus-féle szürnaturalizmushoz csatlakozott (Szentendrei háztetők, 1964). Önálló felületkezelési technikákat kísérletezett ki. Időközben az amerikai pop-art is hatott rá. Szokásává vált, hogy miniatűr képeket festett, valamint festékmaradványokból, ásványokból, apró tárgyakból kollázsokat, kis üvegdobozokat állított össze.

Az 1970-es évek elején konceptuális műveket és akciófotókat készített, környezeti és társadalmi problémák (Gyeptégla oázis, 1970; Három meditáció a legkisebb térre, 1972), valamint a tűz és a víz témája foglalkoztatták (Tűz-víz akció; Paragrafuslágyítás, 1971).

A képzőművész 1967-től kezdve festett és rajzolt hiperrealista képeket, amelyek közül a Langyosvíz-sorozat 1970-től magyar vonatkozásban radikális társadalomkritikai tettként is értékelhető, míg Franciaországban az első amerikai fotórealistákkal egy időben keltett feltűnést.

Több önálló kiállítása volt Budapesten, Párizsban, Tokióban. A Műcsarnokban 1999-ben volt egyéni tárlata. Csoportos kiállításokon vett részt 1971-től több alkalommal Párizsban, Budapesten többek között a Magyar Nemzeti Galériában (1991, 1993, 1993), az Ernst Múzeumban 1993-ban, a Műcsarnokban 1997-ben. Munkásságát 1995-ben a Salon de Maisons-Laffitte nagydíjával ismerték el.

Méhes László képei a hazai közgyűjtemények közül a Magyar Nemzeti Galériában, a Szombathelyi Képtárban és Pécsett, a Janus Pannonius Múzeumban is megtalálhatók. Több párizsi múzeum és közgyűjtemény is őrzi munkáit.

Méhes László franciaországi temetéséről később intézkednek.





Ezeket olvastad már?
Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

„Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

„Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás