RETRO RÁDIÓ

Itt menekültek volna el az elvtársak, kiderült Zugló egykori pártházának titka! - Videó!





Titkos alagútra bukkantak a leendő Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium pincéjében. A Metropol mutatja be elsőként, hogyan taktikáztak volna a párttársak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.29.
XIV. kerület különleges meglepetés

Az egykor pártháznak épült ingatlant a kormány újítja fel Zuglóban, hogy azután kiváló zeneiskola válhasson belőle, már ez sem ment zökkenőmentesen a Zuglói Önkormányzat miatt, de az ingatlan múltja is érdekességet rejtegetett, miután pártháznak épült. A munkálatok során kiderült: titkos alagút található a föld alatt. A részletekbe Borbély Ádám Zugló Fidesz–KDNP-s képviselője vezeti be a Metropol olvasóit.

Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium leendő épületének látványterve Forrás: szentistvanzene.hu

1,5 éves csúszás: Zugló baloldali vezetése elodázta a munkálatok megkezdését

3,4 milliárdnyi kormányzati támogatással gazdagodott ismét Zugló – ezt jelentette be tavaly Borbély Ádám egy testületi ülést követően. Akkor a legjelentősebb fejlesztésnek 2,9 milliárd Ft értékű beruházásként nevezte meg a megújuló Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI épületének felújítását és korszerűsítését, ami által minőségileg is megújul az intézmény. Öröm az ürömben, hogy ez a felújítás már most másfél éves késésben van. „A pénz hiába volt adott, a Horváth Csaba vezette baloldali kerületvezetés idáig húzta-halasztotta, hogy megadjon egy tulajdonosi hozzájárulást. Az egykori pártház falán található homlokzaton ugyanis Makrisz Agamemnon, Kádár János kedvenc szobrászának, munkásmozgalmi domborműve volt található. Az építkezés elindítása előtt természetszerűen ezt le kellett venni és elhelyezni máshová. Zugló baloldali önkormányzata ezt odázta el, de végül az Országos Görög Önkormányzat kapta meg, így elindulhatott a munka a Columbus utcában” – mondta a fideszes képviselő. Így a tervek szerint egy év múlva XXI. századi körülmények várják a diákokat és tanárokat.

Makrisz Agamemnon homlokzati domborműve Fotó: Google Maps

Az iskolának átmenetileg helyet adó épületet a tulajdonos önkormányzat „elkótyavetyélné”

„Sokat dolgozott a zuglói Fidesz–KDNP azért, hogy a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI idén ne a baloldal elképzelése szerint, öt helyen folytasson tevékenységét addig, amíg el nem készül a Columbus utcai épület. A tavalyi év végén a kormánypárti képviselők határozott kiállásának volt köszönhető, hogy az akkor a Metropolitan Egyetem kiköltözése miatt megüresedő épületet kapják meg ideiglenesen. Zugló baloldali vezetésének azonban továbbra is szándékában áll az Egressy út 178/G szám alatt található épületet egy részben külföldről finanszírozott NGO számára bérbe adni, miután a zeneiskola visszaköltözik a saját épületébe. Éppen ezért támogatom Juhász-Pintér Pál törekvését, hogy zavaros hátterű szervezetek helyett mindenki számára elérhető köznevelési intézmény működjön a jövőben is az Egressy úton” – hangsúlyozta lapunknak Borbély Ádám.

Borbély Ádám az alagút egyik, megtalált bejáratánál Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

„Attól féltek, hogy a népharag elsöpri majd őket. Ezért építették az alagutat”

„Az ingatlan alaprajza alapján egyértelműen lehetett látni, hogy itt egy alagút bújik meg. Ennek ellenére ezt csak legendaként tartották számon. Pedig a Columbus utcai épületet 1956 után építették, eredetileg pártháznak. A Köztársaság téri pártház ostroma után ugyanis attól féltek, hogy a népharag elsöpri majd őket. Ezért építették az alagutat. Az továbbra is titok, hogy az alagút hová vezetett, talán a közeli Újvidék tér irányába. Ez egyhamar nem derül ki , mert a zeneiskola már az alagutat befalazott állapotában örökölte meg. Így további kutatást igényelne az, hogy a Zuglót behálózó kommunisták által épített alagút hová is vezet – avatott a részletekbe a fideszes képviselő.

Azt nem tudni, hová vezet az alagút Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Borbély Ádám: Az alagút megtalálása szimbolikus értékkel is bír, hiszen ez a „hálózat zuglóban ma is működik”

„A Kádár-korszak középkáderei számos esetben Zuglóban kaptak lakást, komplett lakótelepek épültek itt így, és az osztályharcra alapozott gyűlölet sokszor ma is gúzsba köti a kerületet. Ezt lehet látni számos választás alkalmával. Azonban mi azon dolgozunk, hogy erre a hálózatra ugyanúgy rávilágítsunk, mint a pártház alatti alagútra” – mondta a kormánypárti politikus.

 





Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás