RETRO RÁDIÓ

Ma sem viszik el a szemetet Budapesten: a kukások folytatják a sztrájkot





Tegnap reggel óta sztrájkolnak a kukások a fővárosban, ma reggel a dolgozók már újra az FKF Ecseri úti központjánál gyülekeztek. Bár információnk szerint az FKF vezetősége kilenc órára ígérte nekik, hogy tárgyalóasztalhoz ülhetnek, annyira semmibe veszik őket, hogy még meg sem érkeztek a telephelyre.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.05.
kitartóak

Valóságos lázadás tört ki a Budapesti Közművek (BKM) dél-pesti hulladékszállítási üzemének Ecseri úti telephelyén kedden reggel, ami ma reggel is folytatódott, hiszen nem született olyan eredmény, amely kielégítő lett volna a tiltakozó dolgozóknak. A Metropol azt is megtudta, az Ecseri úti telephelyen óriási létszámban gyülekező kukások azt mondják, ez nem sztrájk, csak azért nem veszik fel a munkát, mert a meghibásodott gépeket kell javítaniuk.

A munkások azon háborodtak fel, hogy Tringer Ágoston, a BKM kommunikációs igazgatója két héttel ezelőtt az RTL Klub Fókusz című műsorában azt nyilatkozta, hogy a BKM FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójánál jó kukásnak lenni, hiszen „Budapesten egy kukás a teljesítménytől függően akár 500 ezer forintos bruttó fizetést is hazavihet havonta”. Ez azonban már csak az utolsó csepp volt a pohárban, a dolgozók most a korábbi meg nem hallgatott kéréseiket is számon kérték a BKM vezetőitől, akik időközben megjelentek a telephelyen.

Az Ecseri úti központban várták tegnap délelőtt a kukások, hogy a vezetőik reagáljanak a követeléseikre Fotó: Metropol
Fotó: Metropol

Egyelőre nem született megegyezés

Lapunk kint járt az Ecseri úti központban, ahol a sztrájkolók elmondták: a kukások havi fizetése nem haladja meg nettó 220-250 ezer forintot, amihez semmiféle extra juttatás nem társul. A nehéz fizikai munkát végző kukások minden nap fél 5-kor kelnek, ha kell, esőben, hóban, fagyban dolgoznak, nem éppen tiszta körülmények között.

A sztrájkolók a szemétrakodóknak 350 ezer, a sofőröknek pedig 400 ezer forintos fizetést szerettek volna kiharcolni. A vezetőség több órás tárgyalás után végül egyszeri 150 ezer forintot kínált fel, ám a kijelölt 10 fős tárgyalódelegáció ezt elutasította.

Mint ahogy az egyikük fogalmazott: „Nem kérünk az alamizsnából”. Időközben a dél-pesti üzemhez csatlakoztak az újbudaiak is, így onnan sem indultak el tegnap a kukás autók. Ezen kívül - mivel azt is a dél-pestiek végzik - szünetel az egész főváros szelektív hulladékszállítása is. Egy dolgozó a Metropolnak azt mondta: úgy tudja, szerda reggel már az észak-pesti telep munkatársai is sztrájkba lépnek, így teljesen megszűnhet Budapesten a szemétszállítás.

Tegnap reggel nem indultak el a kukásautók Fotó: Metropol
Fotó: Metropol

Megalázó és veszélyes munkakörülményekről beszélnek a dolgozók

A helyszínen az egyik rakodómunkás a Metropolnak elmondta: a vezetés ott spórol, ahol tud. Nem ritka, hogy télen nyári gumival kell közlekedniük, a dolgozók napközben csak a benzinkutakon tudnak mosdóba menni, mert nincs számukra biztosított hely. Ez - mint mondta - nagyon megalázó számunkra, mert az ilyen betérők miatt sok helyen közutálat tárgyai. Az FKF ellenőrei gyakran kocsival mennek a szemétszállító autó után, hogy nem feketéznek-e a kukások, de még ők jóval többet keresnek mint a szemétszállítók.

Egy másik dolgozó arról számolt be, hogy a Karácsony Gergelyék által nagy dérrel-durral átadott új hulladékgyűjtő célgép-flotta műszaki állapota nem megfelelő, sokszor balesetveszélyesen gyors a beürítő szerkezet, a tartálykihordóknál pedig előfordult, hogy az 5142-es számú teherautót érvényes műszaki vizsga nélkül engedte forgalomba a dél-pesti üzemvezető.

A BKM felszólította a „vadsztrájk” résztvevőit a munka folytatására

A BKM lapunkhoz eljuttatott közleményében az írja, hogy az FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban előzetes bejelentés nélküli „vadsztrájk” kezdődött.

„A társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott béremelést az infláció és a rezsi növekedés felemésztette” - számolt be a cég. Közleményükben emlékeztettek, hogy a Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai január 1-jétól 15%-os átlagos béremelésben részesültek. Azt írják, megértik a munkavállalók súlyos gondjait és mindennapi nehézségeit a magas inflációs és megélhetési válságban. A „vadsztrájkot” viszont jogellenesnek tartják, ezért felkérték az érintett munkavállalókat, hogy haladéktalanul vegyék fel a munkát.

„A BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre” - szögezi le közleményében a közműholding. Ugyanakkor azt is írják, hogy a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul hozzájuk. Hozzáteszik: az állami NHKV Zrt. „kukaholding” az elmúlt három évben 3-5 milliárd forinttal kevesebb forrást biztosított számukra.

 





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás