Atlétika

2022.05.18. 15:07

Lantos János a motorversenyzést futásra váltotta fel – ezúttal a Balatont futja majd körül

A varsányi Lantos János autóbusz-vezető, aki a Szécsényi Amatőr Futók Társaságának is tagja, életében fontos szerepet játszik a sport, azon belül is a futás.

Szenográdi Ferenc

Lantos Jánosnak vannak még tervei

Forrás: NMH/Sz.F.

Úgy gondolom, hogy a mai túlpörgött világban az ember életében fontos szerepe van a rendszeres sportolásnak – vélekedett Lantos János, aki korábban a magyar Endurocross-bajnokságban versenyzett, ahol abszolút kategóriában országos harmadik helyezést ért el. Mint motoros versenyző, fontosnak tartotta a fizikai állapotának megőrzését, s azt futással tartotta karban. 

Később úgy döntött, hogy abbahagyja a motorozást, és helyette a futást, azon belül is a hosszú távot választja. Négy évvel ezelőtt részt vett Szécsényben a két várfutáson, ott találkozott a SZAFT tagjaival, amelynek azóta ő is tagja. Ahogy vélekedett, nagyon jó a hangulat az egyesületben, jó a kapcsolata a társakkal, a tagsággal. Egy személyben ő az edző és a versenyző. 

– A belátásom szerint tartom az edzéseket. Van, amikor csak 10–15 kilométert futok, de az is előfordul, hogy 50 kilométert teszek meg. Ezekre az edzésekre van, amikor a párom kerékpáron is elkísér – mondta. A félmaratont versenyszerűen négy alkalommal, a maratont kétszer teljesítette. Három ultramaraton fűződik a nevéhez. Két évvel ezelőtt egy háromfős csapattal váltófutásban körülfutották a Balatont, személyenként 70 kilométert kellett teljesíteniük. Két alkalommal kétfős váltóban köröztek a magyar tenger körül, ahol 110 kilométer volt az egy főre jutó táv. Idei tervei között szerepel, hogy egyedül körülfutja hazánk legnagyobb tavát. Tavaly ott volt a Tisza-tó körüli futáson, ahol 65 kilométert kellett lefutniuk. 

– A párom, a családom elfogadja a szenvedélyem. Azt mondják, sokkal jobb, mintha valami haszontalan dologgal tölteném el a szabadidőmet – emelte ki. Érmeinek sokasága tanúskodik az elért sikereiről. Elmondta, hogy a hosszútávfutónak nem csak fizikailag, mentálisan is fel kell készülnie. Örül, amikor az ismerősei leállítják az utcán, elismerően nyilatkoznak teljesítményéről, gratulálnak a sikeréhez. A nógrádsipeki születésű, Varsányban élő versenyzőre mindkét helyen büszkék lehetnek az emberek. Tervei között szerepel külföldi versenyen való részvétel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában