Ne dőljön be!

2022.05.27. 09:55

Újra felbukkantak Nógrád megyében a telefonos csalók

Rendőrnek, ügyvédnek, ügyésznek adják ki magukat a telefonos csalók, így kérnek pénzt a „letartóztatásba került gyermekük” szabadlábra helyezésének elintézéséért.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: NMH Archívum

Fotó: Ladóczki Balázs

– A Nógrád megyei rendőrök felhívják a lakosság figyelmét, hogy amennyiben olyan telefonhívás érkezik ismeretlenektől, vagy magukat rendőrnek, ügyvédnek, ügyésznek kiadó személytől, hogy letartóztatásba került gyermekük szabadlábra helyezésének elintézéséért pénzt kérnek, kezeljék körültekintéssel. Ellenőrizzék a közölt esemény valódiságát! – áll a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság péntek reggeli közleményében. 

Mint kiderült, a május 26-án délután egy időskorú tett feljelentést a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon azért, mert délelőtt egy férfi magát ügyvédnek kiadva felhívta őt és közölte vele, hogy a lányát fegyver és kábítószer birtoklása miatt a rendőrség letartóztatta. Az illető közölte az idős asszonnyal, hogy 10 millió forint ellenében el tudja intézni, hogy szabadlábra helyezzék a lányát. Az asszony a belvárosban találkozott a csalóval, ahol sajnos át is adott neki egy nagy összeget. Az idős nő csak ezt követően hívta fel a lányát telefonon, ekkor azonban világossá vált számára, hogy bűncselekmény áldozatává vált.

Az elmúlt két napon ezen kívül több bejelentés is érkezett a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, hasonló esetekről. A csalók rendre idős személyeket próbálnak meg hasonló módon átverni. Az illetékes rendőrkapitányságok az eseteket büntetőeljárás keretében vizsgálják.

Előzzük meg a bajt!

– A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a hasonló bűncselekmények felismerése és az áldozattá válás elkerülése érdekében felhívja a figyelmet, hogy az úgynevezett unokázós csalók szinte minden esetben vezetékes telefonon és jellemzően az esti órákban hívnak fel idős – hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes éveikben járó – egyedül élő embereket. Előfordul, hogy előzetesen már feltérképezték leendő áldozataik életkörülményeit, információik vannak az életkorukról, és arról, hogy valóban egyedül élnek-e. A csalók felkészülnek a bűncselekmények elkövetésére, és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek hívásuk során, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak – mondta el hírportálunknak Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hozzátette, hogy az elkövető a kiszemelt áldozatnak hol rendőrként, hol mentősként, hol tűzoltóként mutatkozik be, de az sem ritka, hogy egy hozzátartozójának adja ki magát, vagy esetleg azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. A történet lényege szinte mindig hasonló: egy közeli hozzátartozó valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel nem akar lebukni, így a közvetlen találkozáskor a bajba került illető akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

Király-Kollár Ramóna kiemelte, hogy azt kérik, hogy ilyenkor minden esetben ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát, és azonnal hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Ha az illető esetleg azt állítja, hogy ő maga a hozzátartozó, miután letették a telefont hívják fel az eredeti elérhetőségén is az illetőt és tájékozódjanak. 

– Ha felmerül a bűncselekmény gyanúja, azonnal értesítsék a rendőrséget. Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, soha ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát. Ha valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, fontos, hogy azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon – húzta alá a sajtóreferens.

– A legfontosabb, hogy a család, a rokonok, a barátok sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal erről a jelenségről, a bűnelkövetésnek ezen formájáról. Készítsék fel idős hozzátartozójukat arra, hogyha ilyen jellegű telefonhívást kapnak, mik a teendők.
Ezeknek a tanácsoknak a betartásával, illetve az idősekkel való folyamatos kapcsolattartással, beszélgetéssel, az egymásra való odafigyeléssel többnyire megelőzhető, hogy a bűnözők visszaéljenek idősebb hozzátartozóinkkal – tette hozzá hírportálunk érdeklődésére Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában