Mozivászon

2022.05.27. 17:22

Kulisszatitkokat árult el a Hosszú Katinkáról készült film szerkesztője Balassagyarmaton

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszóról szóló Katinka című film premierjét csütörtök délután tartották meg Balassagyarmaton, a Madách Moziban. A filmvetítést követő közönségtalálkozó vendége a balassagyarmati származású Hatala Csenge író volt, aki két és fél éven keresztül szerkesztőként vett részt a film munkálataiban.

Lászlók Judit

Forrás: Facebook | Hatala Csenge

Hosszú Katinka eddigi pályafutása során húsz világcsúcsot állított fel, huszonhat világbajnoki címet és három olimpiai aranyat szerzett, valamint 300 világkupa győzelmet aratott. A róla készült Katinka című mozifilmből, azonban kiderül, hogy mi a siker a valódi ára. Utóbbira a városban is többen kíváncsiak voltak. A filmvetítést követően Hatala Csenge, a film szerkesztője avatta be a produkció kulisszatitkaiba az érdeklődőket a mozi egyik különtermében, ahol Rigó Zoltán a Madách Mozi vezetője volt a beszélgetőpartnere.

– Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, a Katinka kreatív producere keresett meg 2020 januárjában, hogy nem lenne-e kedvem csatlakozni a stábhoz. Azt mondta, nekem való feladat lenne, amivel egyetértettem – mondta Hatala Csenge. Hozzátéve, hogy a koronavírus-járvány előtt még volt három hónapja arra, hogy megismerje az Iron Ladyt, ugyanis a világjárvány alapjaiban változtatta meg az olimpiai bajnok életét, terveit és így a produkciót is.

– Azt tudni kell rólam, hogy szerelemmel dolgozom és próbálok a munkáimba alaposan és részletesen belemerülni. Így például a forgatás előtt bementem az uszodába megnézni, hogy pontosan mit is csinál Hosszú Katinka. Amíg ő úszott én a medence mellett szinte már futva követtem őt, oda-vissza. Katinka ekkor gőzerővel a 2020-as olimpiára készült. Ezért a film eredeti célja is az volt, hogy bemutassuk a nőt, aki rengeteget küzd az uszodában azért, hogy elérje a céljait. A járvánnyal, azonban minden megváltozott, elmaradtak a versenyek és az olimpiát is elhalasztották egy évvel. A sportoló számára, aki eddig az úszásnak élt, kinyílt a civil élet kapuja. Innentől kezdve vált számunkra még érdekesebbé a film, hiszen Katinka elkezdte önmagát keresni és felépíteni azt az énjét, akivel 25 évig tulajdonképpen nem is foglalkozott. Ezáltal, viszont teljesen megváltozott a film koncepciója – mondta az író, akinek a feladata is nagyon sokrétű volt.

A filmvetítést követően Hatala Csenge, a film szerkesztője avatta be a produkció kulisszatitkaiba az érdeklődőket | Fotó: M. R.

– A legfontosabb az volt, hogy mindent tudjak róla, talán még olyat is, amit esetleg ő nem tud saját magáról. Az első fázis az anyaggyűjtés és a kutatómunka volt, ahol az eddig megjelent cikkeket, interjúkat kellett összegyűjtenem és elolvasnom. Aztán felkerestük az edzőit, az ismerőseit és a barátait, akikkel interjúkat készítettünk. Természetesen vele is igyekeztünk minél több időt tölteni. Nekem is voltak vele, ahogy mi hívtuk „nő a nővel” beszélgetéseim. A munka során 75 napot töltöttünk forgatással, de igazából két és fél éven keresztül minden nap dolgoztunk. A rendező, Pálinkás Norbert koncepciója az volt, hogy ez a produkció valamilyen szinten csapatmunka legyen. Éppen ezért hálás vagyok neki, amiért többször is meghallgatta és elfogadta a javaslataimat. De az alapos munka és az összhang igazából az egész stábra jellemző volt – mondta a szerkesztő, aki kitért arra is, hogy az egyik kedvenc jelenete az volt, amikor Katinka énekelt, de ez végül nem került bele az alkotásba. Majd a jelenlévőkkel megosztotta azt is, hogy a stábban mindenki érezte, hogy a koronavírus után az olimpiára már egy teljesen más Katinka fog visszatérni. Azonban végig ott volt a remény, ugyanis azt megtanulták Katinkáról, hogy mindig tud meglepetést okozni.

– Bár elérte az álmát és olimpiai bajnok lett, még mindig talál magának motivációt a folytatásra. Most éppen azért dolgozik, hogy meglegyen a 100. nagy, nemzetközi versenyen szerzett érme, amihez már csak négy hiányzik – mondta Hatala Csenge, aki jelenleg újabb filmeken és egy regényen is dolgozik.

Értékelte az olimpiai bajnok elhivatottságát | A közönségtalálkozón Hatala Csenge által bepillantást nyerhettünk a sportoló személyiségébe is. Aki szerint Hosszú Katinka rendkívül céltudatos, nagy fájdalom- és monotonitás tűrő képességgel rendelkezik, az álmaiért pedig még képes volt önmagát is feláldozni. – A film premierjén megköszöntem neki, hogy ilyen együttműködő volt, ugyanis a beszélgetéseink alkalmával sokszor a lelkében vájkáltunk és olyan dolgokat is tudni akartunk, ami számára talán nehézséget jelentett. Éppen ezért a film, ahogy ő is fogalmazott, terápia volt a számára – mondta a szerkesztő. Hozzátette: – Minden edzőjével beszéltünk és tulajdonképpen az egész úszószakma úgy tartja, hogy már mindent tud az úszásról és nincs olyan edző, aki újat tudna neki mutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában