Kiállítás

2022.05.28. 13:36

Neves nőábrázoló festőművész kölcsönzött képeiből látható tárlat Salgótarjánban (fotók)

Mint arról már beszámoltunk, Oláh Jolán roma származású, autodidakta, azaz önképző festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás nemrégiben a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ klubtermében. A tárlatot Kőszegi Edit, a Kugler Art Szalon vezetője és Szuhai Péter, a szalon kurátora, nyugalmazott muzeológus nyitotta meg. Az eseményen mások mellett az egykori festőművész gyermekei, illetve unokái is jelen voltak.

Gerhát Karina

Oláh Jolán festészetét a nőábrázolás teszi egyedivé

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

A megnyitó elején Oláh Jolán és férje életéről láthattak egy kisfilmet az érdeklődők. Az egykori festőművész Salgótarjánban, a Pécskő-dombi cigánytelepen látta meg a napvilágot. Nehéz sorsa miatt nem járt iskolába, felnőtt korában férjétől, illetve gyermekeitől tanult meg írni, olvasni. Művészetét a nőábrázolás teszi egyedivé, tehát nem egyszerűen népi vagy naiv, hanem nőábrázoló festő. Oláh Jolán emléktárlatának megnyitóján dr. Huszár Máté, a város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. 

– A roma kultúra megőrzése, elismertetése és fennmaradása érdekében váro­sunkban – csak az elmúlt fél évet tekintve – több kiemelkedő eseményt is szerveztünk: Szentandrássy István őszi, múzeumi kiállítását követően Balázs János tárlatát, majd az Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című vándorkiállítást tekinthették meg az érdeklődők. Egészen június 20-ig, hétfőig pedig a roma származású, autodidakta festőművész, a 90 évvel ezelőtt Salgótarjánban, a Pécskő úti egykori cigány-dombon született Oláh Jolán alkotásaiban gyönyörködhetnek a művészet kedvelői – kezdte gondolatait dr. Huszár Máté. 

Hozzátette: Oláh Jolán életének jelentős részét a megyeszékhelyen töltötte, alkotói munkássága itt indult el és itt is teljesedett ki. Festőként vált ismertté, de szobrászattal is foglalkozott, első kiállítása is szülővárosához kötődik. Művészetét alapvetően a Pécskő-dombi cigánytelepről való indulás, a nélkülözés, a megélhetésért folytatott nehéz fizikai munka határozta meg. Festményei magával ragadó módon mutatják be álmait, életének, családjának mindennapjait. Erőteljes színvilág ellenére képeiből árad a szelídség, a nyugalom. Oláh Jolán nem mások, hanem kizárólag a saját nevében beszél, a néző mégis tisztában van azzal, hogy kijelentéseinek címzettje az egész társadalom. Számos kiállítása volt már országszerte, többször szerepelt külföldön is, nem egy alkalommal férjével, a szintén festő Balogh Balázs Andrással közösen. Alkotásai több hazai közgyűjteményben is megtalálhatók. 

– A roma művészet történetében Oláh Jolán volt az első nő, akinek munkáit életmű-kiállításon mutatták be. Szintén ő volt az első hölgy a magyarországi roma művészek közül, aki nemcsak szűkebb pátriáján belül, hanem világszerte hírnevet szerzett. Mindezek alapján idén – amikor településünk várossá nyilvánításának századik évfordulóját ünnepli – joggal kerül újra reflektorfénybe a munkássága, életműve bekerült a Salgótarjáni Értéktárba, a kulturális örökség kategóriába is. A megyeszékhelyen megannyi tehetséges roma származású ember élt és él jelenleg is, akikre büszkék lehetünk. Alkotómunkájuk révén olyan értékek halmozódtak fel, amelyek gazdaggá tették és teszik városunkat – zárta gondolatait dr. Huszár Máté. 

Mint megtudtuk, a kiállítás képeinek jelentős részét a budapesti Kugler Art Szalon kölcsönözte, ezért a tárlatot Kőszegi Edit, a szalon vezetője, illetve Szuhai Péter, a szalon kurátora nyitotta meg. 
– Nagy öröm számomra, hogy ilyen fantasztikus kiállítás jött létre a képekből. Nagyon szeretjük Oláh Jolán festményeit és természetesen őt is kedveltük, hiszen rendkívül különleges személyiség volt – emelte ki Kőszegi Edit. Kifejtette továbbá: lehet, csak legenda, de sokszor elmesélték már neki, hogyan is bukkantak rá Oláh Jolánra. 
– Amikor Balázs Jánost, a szintén salgótarjáni festőt felfedezték, akkoriban végzett az első roma értelmiségi osztály a néprajzszakon. A fiatalok kitalálták, hogy felkeresik a roma művészeket. Nem kellett messzire menniük, hiszen Balázs Jánostól két házzal odébb máris rábukkantak Oláh Jolánra. Három nő ment a lakásába, amikor a férje éppen nem tartózkodott otthon. Jolán odament a konyhaasztalhoz, kinyitotta a fiókját, és megmutatta az addigi alkotásait. Senki más előtt nem merte feltárni, hogy mivel is foglalkozik, amikor nincs otthon a házastársa. A hölgyek megdicsérték munkáját, önbizalmat adtak neki, és onnantól kezdve Jolán nyilvánosan is tevékenykedett. Lehet, csak legenda, azonban azt is el tudom képzelni, hogy igaz történet – emlékezett vissza Kőszegi Edit. 
Ezt követően Szuhai Pétertől megtudtuk: van egy barátja, aki azt mondta, hogy Salgótarjánban, a Pécskő-dombon úgy teremnek a művészek, mint erdőben a gomba. 
– Ez így is van, hiszen az 1979-es, első magyarországi Autodidakta Cigány Képzőművészek Országos Tárlatán már három salgótarjáni is szerepelt. Balázs János mellett, aki akkor már nem élt, Oláh Jolán és férje, Balogh Balázs András is – fejtette ki Szuhai Péter. 
Ezen gondolatok elhangzása után Klajban Jolán Hajnalka egy cigány holokausztról szóló dalt énekelt el a jelenlévőknek. A megnyitó zárásaként pedig a Kályi Chirikli roma hagyományőrző együttes műsorát tekinthette meg a nagyérdemű. 

Büszkék a hagyatékra

A megnyitón Oláh Jolán unokái, Balázs Kitti és Klajban János is megosztották gondolataikat. – Amikor felkértek, hogy szóljak néhány szót, arra gondoltam, írok egy verset, de akkor még nem tudtam, hogy mi is ad majd ehhez ihletet. A napokban Hódmezővásárhelyen jártam, ahol egy helyi művész megnézte a képeimet, hiszen én is festek. Ő nem tudta, hogy roma vér is csörgedezik az ereimben. Amikor viszont megtekintette a képeimet, egyből rájött, hiszen vannak olyan motívumaink, amiket nem tudunk letagadni, és mindig visszatérnek az én festményeimben is. Ezt követően közöltem vele, hogy félig roma vagyok – emelte ki Balázs Kitti. 

Balázs Kitti, a festőművész unokája is alkot
Fotó: NMH/Hegedűs Márk

A család nevében Klajban János megköszönte, hogy létrejöhetett a kiállítás. – Nagyon büszkék vagyunk erre a hagyatékra, azonban az még büszkébbé tesz, hogy itt áll mellettem Balázs Kitti, aki korunk egyik legnagyobb tehetsége. Azt hiszem, ezt túlzás és elfogultság nélkül állíthatom – mondta az egykori művész unokája. A megnyitón Oláh Jolán két lánya és a fia is részt vett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában