Vakáció

2022.06.30. 13:00

Tanácsokat adott a balesetmentes közlekedésért a nógrádi bizottság

A szünidőre vonatkozóan adott tanácsokat a szülőknek és a nagyszülőknek a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

F. O.

– A nyár a vakáció ideje, de veszélyeket is rejt a gyerekek számára. Ebben az időszakban a fiatalok sok szabadidővel rendelkeznek, ezért gyakrabban jelennek meg – akár gyalog, akár kerékpárral – a közterületeken, a parkokban, a játszótereken és az utak mentén – mondta el Király Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. 

Hozzátette: fontos, hogy a szülők, nagyszülők beszéljék át a gyermekekkel a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat. Hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy járókelőként, amennyiben az adott útszakaszon van kiépített járda, azt használják. Emellett az úttesten való átkeléshez kizárólag a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet vegyék igénybe. 

– Amennyiben a gyermek kerékpárt használ, a felnőttek folyamatosan ellenőrizzék annak műszaki állapotát és a kötelező felszerelések meglétét. Akár gyalogosan, akár kerékpárral közlekedik egy kiskorú, mindig tartson magánál láthatóságot elősegítő eszközöket, hogy használni tudja, ha szükséges – fogalmazott a szakember.

Mint mondta, a gördeszka, a görkorcsolya és a roller nem közlekedési járművek, hanem játékok, ezért azokat ne az úttesten vagy a járdán, hanem a játszótéren használják a fiatalok, mert az úttest a járműveké. Fürdőhelyen pedig a felnőtteknek mindig vegyék figyelembe a gyermekek úszás tudását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában