Semmelweis-nap

2022.07.01. 17:35

Helybe jön az ellátás, új orvosi rendelőt építettek Endrefalván (galéria)

Átadták Endrefalván az új orvosi rendelőt, ahol a védőnői szolgálat is helyet kap. Az épület megfelel a legújabb előírásoknak, megerősítve az egészségügyi alapellátást. A kormányzat több hasonló fejlesztést tervez országosan.

Fodor Orsolya

Fotó: Hegedűs Márk

Az épületet teljes egészében pályázati forrásból finanszírozták, aminek az összköltsége majdnem elérte a 125 millió forintot.

Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár beszédében úgy fogalmazott: július 1-én, a  Semmelweis-napon, az egészségügy legnagyobb ünnepén, hogy a kormányzatnak az alapellátás megerősítése és a fejlesztése rendkívül fontos. Az emberek életében számít, hogy az otthonukhoz közel a megfelelő színvonalon jussanak egészségügyi ellátáshoz.

– Az új rendelő a legmodernebb előírásoknak megfelel és nem csak a belső, hanem a külső kialakítására is nagy gondot fordítottak. A betegeknek olyan érzésük lesz, hogy egy szép és modern környezetben gyógyulhatnak. A következő időszakban hasonló fejlesztések, beruházások várhatók az egész országban. Kiemelt figyelmet fordítunk az alapellátásra, aminek az egyik legfontosabb eleme a prevenció – fogalmazott az államtitkár.

Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár: az új rendelő megfelel a modern elvárásoknak
Forrás: Hegedűss Márk

Mint mondta, három nagy célkitűzésük van erre a kormányzati ciklusra. Az egyik, hogy az egészségesen eltöltött évek számát növeljék, ezt közelíteni kell az uniós átlaghoz. Az elmúlt években már történt előrelépés, így jó irányba halad a folyamat, amit fel is lehet gyorsítani. Ez az ország gazdasági teljesítőképessége szempontjából is fontos, mert csak egészséges állampolgárokra lehet munka alapú társadalmat építeni. A második az otthonhoz közeli ellátás megerősítése, a harmadik pedig, hogy növelni kell a reagálóképességet ezekben a nehéz időkben.

– Dr. Szabó Géza, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója kiválóan fogta össze a Nógrád megyei intézmények közös munkáját a pandémia alatt is – hangsúlyozta dr. Takács Péter. – Köszönetet kell mondanom a háziorvosoknak és az asszisztenseknek az oltási programért, ami az elmúlt évek sikertörténete a magyar társadalomban. Erre a szervezettségre szeretnénk a jövőben építeni!

A helyiek is megcsodálták a község új rendelőjét
Forrás: Hegedűs Márk

Csóriné Botyánszki Ágnes, Endrefalva polgármestere beszédében elmondta, hogy a korábbi rendelő az 1960-as években épült és nem lehetett akadálymentesíteni. Emiatt 2015-ben megvásároltak egy ingatlant és 2020 elején nyertek pályázatot az új rendelő kialakítására, ami a tervek szerint készült el és a védőnői szolgálat is helyet kapott benne. 

– Remélem, hogy a beruházás a helyi közösség életminőségének javítását, a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetű emberek esélyegyenlőségének biztosítását szolgálja és kényelmesebb lesz az ellátás az új rendelőben – mondta.

Az ünnepségen részt vett Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke és dr.Szabó Géza, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház igazgató főorvosa is.

Méltó körülmények között látják el a betegeket | Balla Mihály nyugat-nógrádi országgyűlési képviselő azt kívánja, legyen mindig üres a rendelő és ne legyenek betegek az emberek. Ha viszont valaki rászorul az ellátásra, akkor azt a lehető legjobb körülmények között kaphassa meg. Emellett az is lényeges, hogy az egészségügyi dolgozók méltó feltételek mellett végezhessék a munkájukat. – Nyugat-Nógrádban büszkék lehetünk az elért eredményeinkre. A térségben a közintézmények mintegy 85 százalékát sikerült az elmúlt időszakban megújítani, amibe beletartoznak az orvosi rendelők is – mondta a honatya, hozzátéve: – többször jártam az építkezés folyamán a helyszínen és az elején nem gondoltam, hogy ilyen lesz a végeredmény és örülök, hogy ezzel a rendelővel gazdagodott a település.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában