Ezüst

2022.07.03. 14:23

A díjnyertes pásztói alkotó hősként tekint a rendőrökre és a tűzoltókra

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság minden évben alkotói pályázatot hirdet annak érdekében, hogy a fiatalok azon keresztül ismerjék meg a tűzvédelem fontosságát, a tűzoltók izgalmas, kihívásokkal teli világát. Az országos megmérettetésen megyénket idén Győri Hunor, a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola tanulója egyedüliként képviselte, pályaművével második helyezést ért el.

Gulyás Edina

Győri Hunor, a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola tanulója a budapesti Tűzoltó Skanzenben vette át az előkelő helyezésért járó díjat és az oklevelet

Forrás: Beküldött

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett alkotói pályázat célja, hogy az óvodások és az általános iskolás diákok kreatív rajzokon keresztül mutassák be a tűzvédelem fontosságát, a tűzoltók izgalmas és egyben kihívásokkal teli világát. A pályázaton az alkotások központi témája a tűzmegelőzés, a tűzvédelem fontossága. Ezt a tűzoltó hivatás megjelenítésével, a tűzesetek, káresemények megelőzésének fontosságát kiemelő alkotással, vagy bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem jelentőségét hangsúlyozó művel lehet bemutatni – olvasható a bizottság tájékoztatásában. 

– A felhívásra több kategóriában lehetett jelentkezni: a pályázók szabadkézi rajzzal, egyéb kézműves, valamint irodalmi alkotással, továbbá számítógépes programmal elkészített munkával nevezhettek. Én az egyéb kézműves alkotás kategóriában indultam, ahol bármilyen anyagból készülhetett a munka, csak a méret volt adott – mesélte el Győri Hunor, aki arról is beszámolt, hogy a Zsigmond Király Általános Iskolából 113 szabadkézi rajz érkezett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság részére. 

Mint mondta, a Legkreatívabb óvoda, iskola 2022 címet idén rendezték meg. Ez együtt járt a tűzoltóság egyszeri, az intézményben tartandó bemutatójával, amelynek során a füstsátor, a tálcatűzoltás, az olajtűzoltás és a roncsvágás technikáját is felvonultatták a lánglovagok. Ezenkívül tűzvédelmi oktatást is tartottak. 

– Az alkotói pályázat megyei eredményhirdetését Salgótarjánban tartották, itt nagy örömömre kiderült, hogy kategóriámban első helyezést értem el, ezért automatikusan részt vettem az országos döntőben is – számolt be a kis alkotó. 

A pásztói intézményben a pályázatot megelőzően tűzvédelmi bemutatót is tartottak a katasztrófavédelem munkatársai
Forrás: Beküldött

A 276 beérkezett mű közül a Zsigmond Király Általános Iskolából egyéb kézműves alkotás kategóriában: I. korcsoportban: Baldóczi Balázs, első osztályos tanuló megyei első helyezést ért el, a II. korcsoportban pedig Győri Hunor, ötödikes diák lett az első. Szabadkézi rajz kategóriában: I. korcsoportban a harmadik osztályos Lőrik Dániel megyei harmadik helyezést, II. korcsoportban: Chen Meijuan 8. osztályos diák megyei második helyezést ért el, Somay Boróka, szintén nyolcadikos tanuló pedig harmadik lett. A diákokat Mikuska Judit Andrea, Márton Gabriella és Bakonyi Zsoltné pedagógusok készítették fel a pályázatra. 

– Az országos díjátadó ünnepségre a budapesti Tűzoltó Skanzenbe utaztunk édesanyámmal és Bakonyi Zsoltné tanárnővel. A skanzen megtekintése után vehettem át jutalmamat – fogalmazott Hunor. – Nagy meglepetésemre kategóriámban második helyezést értem el, aminek nagyon örültem. Elhatároztam, hogy jövőre is indulok ezen a pályázaton. 

– Hunor nagyon szeret alkotni, szabadidejében általában kreatív munkák elkészítésével foglalja el magát. Szereti a szépet, és mindig egyedi megoldásokkal teszi különlegessé a munkáit – mesélte Kohári Judit, Hunor édesanyja. – A legtöbb gyerekhez hasonlóan őt is nagyon érdekli a rendőrök és a tűzoltók munkája, hősként tekint rájuk. Szívesen vesz részt minden olyan rendezvényen, ahol lehetősége van kipróbálni az általuk végzett tevékenységeket. 

Mint mondta, nem ez volt az első pályázat, amin az ifjú alkotó megmérette magát, a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság által meghirdetett Így közlekedtek ti című kiíráson is különdíjas lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában