Illegális e-cigi

2022.08.12. 06:50

Ez szívás! A nógrádi fiatalok is rákattantak a tiltott manórúdra

A magyarul manórúdnak is nevezett Elf Bar, azaz az egyszer használatos elektromos cigaretta néhány hónap alatt nagyon népszerű lett a nógrádi fiatalok körében is, szinte kézről kézre adják egymásnak. A szakértők szerint azonban az első látásra veszélytelennek tűnő színes és finom „dohánytermék” rendkívül káros a szervezetre, hazánkban ezért is tilos ezek forgalmazása és birtoklása.

Gubányi Patrik

Az Elf Bar-jelenség magyarországi helyzetéről tartottak sajtótájékoztatót a nyár elején Budapesten

Forrás: MW

Az Elf Bar működési elve, hogy az ízesített folyadékot a benne található akkumulátor és fűtőszál segítségével aeroszollá alakítja, és azt a használója belélegzi. Cikkünk készítése során úgy tapasztaltuk, hogy – bár névvel egyetlen fiatal sem szerette volna elmondani saját tapasztalatait – a Nógrád megyei tizenévesek körébe is begyűrűzött az új őrület. Egyre többen szívják a manórudat.

A szülőkkel együtt tehetnek a veszély ellen   

– A folyadék nikotint tartalmazhat nikotinsó formájában, ami különböző mennyiségű lehet: fogyasztója akár jelentős mennyiségű nikotint is juttathat a szervezetébe. Nem bevizsgált, illegális termék lévén pontos információk nem állnak rendelkezésünkre, jellemzően maguk a gyártók sem közölnek adatokat a termék és a töltőfolyadék összetevőiről – mondta el érdeklődésünkre Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos. 

A beszívott aeroszol – a nikotin mellett – olyan vegyületeket is tartalmazhat, amelyek károsak lehetnek az egészségre. A termék sajátosságai miatt a használója akár súlyos mérgezésnek is kiteheti magát – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. Elmondta: az ilyen eszközök megnyitják az utat a nikotinfüggőség, végső soron a hagyományos cigaretta előtt, mivel utánozzák és hétköznapivá teszik a dohányzás műveletét. Javasolta a szülőknek: érdemes beszélgetniük iskoláskorú gyermekeikkel az Elf Bar veszélyeiről. 

– A Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakterülete is segít különböző felvilágosító programokkal, iskolai előadásokkal, valamint az iskolák számára rendelkezésre álló, hordozható érintőképernyős számítógépek révén is. Az oktatási-nevelési intézmények díjmentesen kölcsönözhetik mind a számítógépeket, mind a demonstrációs bábukat. A hordozható érintőképernyős számítógépek a cikiacigi.hu szoftvert tartalmazzák offline verzióban, míg az óvodai programdobozok mesékkel és játékos tartalmukkal a legfiatalabb korosztályt célozzák meg – tájékoztatta a Nool.hu-t a megyei tisztifőorvos. 

 Egyetlen rúd több mint két doboz ciginek felel meg 

– Ha azzal kalkulálunk, hogy egy doboz cigi 19 szálat tartalmaz, aminek szálanként nagyjából 17 szívással jutnak a végére a fogyasztók, akkor a legkisebb mennyiséget tartalmazó (800 slukkos) Elf Bar is két és fél doboz cigarettának felel meg, a legnagyobb kiszerelésű (5000 slukkos) pedig 16 doboznyival egyenértékű. Emiatt a használatával jóval több nikotin jut a szervezetbe, és ki tudja, még mi minden – mondta nemrég a Ripostnak Zacher Gábor toxikológus. 

Hozzátette: az elf bar még annyira új, hogy káros hatásairól egyelőre nincsenek kutatások és pontos adatok, a nagyrészt kínai gyártóktól pedig nem tudni, hogy a terméknek pontosan mik az alkotóelemei. A rudat előszeretettel reklámozzák úgy, hogy az egészségre nem káros, hisz kátrányt nem tartalmaz, de ugyanezt mondták 15 éve az e-cigarettákról is, márpedig azokról már kiderült, hogy nem annyira ártalmatlanok, mint hirdetik.  

– Ez egy új járvány – fogalmazott Zacher Gábor, aki szerint a nikotintartalma miatt ez is, az is függőséget okoz. 

Korábban ITT írtunk arról, hogy veszélyes vírus terjed az iskolások körében, ami Magyarországon is egyre többeket megfertőzött. 

A 1828-as számra várják a névtelen bejelentéseket 

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) még a nyár elején jelentette be, hogy az Elf Bar kereskedelme ellen létrehozták a 1828-as ingyenesen hívható zöld számot, ahová várják a termékkel kapcsolatos lakossági észrevételeket és bejelentéseket, akár név nélkül is. 

– Trendi, gyerekjátékra emlékeztető színes kiszerelése van, és a dobozán feltüntetett gyümölcsök azt a benyomást keltik, mintha valami egészséges dolog lenne. A gyártók leplezetlenül az egészen kicsi 10-14 éves tinédzsereket célozzák meg ezzel – figyelmeztetett Biró Marcell, a hatóság elnöke. Július elejéig a NAV az SZTFH-val közös akciókban 30 ezer darab illegális eszközt foglalt le, az SZTFH pedig már 165 millió forint bírságot szabott ki. 

ITT pedig arról írtunk, hogy zöld számot indított a hatóság az Elf Bar-bejelentésekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában