Egészségügy

2022.08.13. 11:31

Emberélet múlhat rajta, így Nógrádban is tanítják az elsősegélynyújtás alapjait

Fontos, hogy megtanuljuk az elsősegélynyújtás alapjait, hiszen bármikor szüksége lehet rá valakinek.

Gubányi Patrik

Korábban Bátonyterenyén a biztonságos vakációért hét keretében is megismerkedhettek a fiatalok az elsősegélynyújtás alapjaival

Forrás: Nool.hu archívum

Fotó: Hegedűs Márk

A segítségnyújtás emberi ösztön, hiszen bármikor, bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy az élete múlhat máson. A nyári kánikulában különösen érdemes odafigyelni embertársainkra. 

– A hosszan tartó meleg természetesen a krónikus betegségekben szenvedőket, de még a fiatal szervezetet is megviseli – tájékoztatta portálunkat Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi régiójának kommunikációs munkatársa. – A leginkább veszélyeztetettek a kisgyermekek és az idősek, mivel nekik a só-víz háztartásuk még nem annyira fejlett, vagy már nem megfelelően működik. A pedagógusokat külön megkérném, hogy különösképp figyeljenek a gyermekekre ezen időszakban, hogy eleget igyanak, lehetőleg vizet. A cukros üdítőket kerüljük, aki pedig sok kávét fogyaszt, pótolja sok folyadékkal. 

A szakember felhívta a figyelmet: ha úgy látjuk, valaki nincs jól, menjünk oda az illetőhöz és érdeklődjünk nála, minden rendben van-e. Lehet, csak egy pohár vízre van szüksége.

– Amennyiben komolyabb a helyzet, akkor azonnal hívjuk a mentőket és vigyük árnyékos helyre a beteget, lazítsuk meg a ruháját és adjunk neki vizet. Fontos, hogy ne hagyjuk magára az embert, ameddig a segítség meg nem érkezik. Persze akad olyan szituáció, amikor már csak az újraélesztés jelenthet megoldást, ettől nem kell megijedni, mert a mentésirányítók telefonon keresztül, megfelelő instrukciókkal levezénylik. Az elsősegélynyújtás két legfontosabb eleme, hogy felismerjük, ha valaki bajban van és hívjunk hozzá segítséget – tette hozzá Leskó Diána.

Kőhalmi Tímea, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének munkatársa portálunknak elmondta: az elsősegély alapismeretei nagyon fontosak, mivel ebben van a betegvizsgálat, hogy felismerjük a problémát. 

– Rengeteg gyermektáborba járunk, ahol megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat, a mentőhívástól az újraélesztésig. A 6 és 12 év közöttiek nagyon érdeklődőek és fogékonyak erre. Ezen bemutatók interaktív módon, játékosan zajlanak, így könnyebben memorizálják az információkat. A nagyobbaknál sajnos már nem ennyire kedvező a helyzet, elviccelik az órákat és nem mérik fel a téma fontosságát. Azzal szoktuk motiválni őket, hogy a jogosítvány megszerzéséhez szükséges az elsősegélyvizsga, így kénytelenek lesznek megtanulni a kezdőlépéseket – tájékoztatta portálunkat a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában