Betyáros

2022.08.14. 14:02

A régi idők mindennapjaiba kalauzoltak vissza: betyárok csattogtatták ostoraikat Cserháthalápon (fotók)

A település felett magasodó, Betyárasztal névre keresztelt természeti képződményről nevezték el a falu nyári fesztiválját, amit szombaton rendeztek meg, benne rendkívül sokszínű műsorral, amit kiváltképp élveztek a látogatók.

H. H.

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

Az eseményen természetesen megjelentek teljes öltözetben a névadó szegénylegények mai utódai, akik aztán buzgón csattogtatták ostoraikat a művelődési ház udvarán. Az intézmény feletti tisztáson olyan ételek főttek, amelyek a magyar paraszti kultúra nélkülözhetetlen eledelei voltak, az egyik helyen például egy jókora malac sült a nyárson.

A rendezvény megnyitóján Dócsné Sávolyi Henriett polgármester egyfajta időutazásra hívta a megjelenteket, mondván igyekeztek arra törekedni a programok összeállításában, hogy minél inkább visszavezessék az embereket elődeink mindennapjaiba. Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke pedig úgy fogalmazott, az ilyen rendezvények a szülőföld szeretetét közvetítik mindenki felé, és a hagyományok ápolása a palócság szent kötelessége.

A Betyárasztal Fesztivál kínálatából ez alkalommal sem maradhatott el a különböző falvakból érkezett együttesek sora, míg újdonság gyanánt gazda fogathajtó versenyt is rendeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában