Bilincsben

2022.08.16. 10:16

Letartóztatták a Szécsénynél menekülő szerb embercsempészeket

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa nyomán a nyomozási bíró elrendelte két szerb állampolgárságú embercsempész letartóztatását.

Nool

Forrás: police.hu

A két gyanúsított augusztus 10-én kora délután Szécsénynél közlekedett két, magyar rendszámú gépkocsival a 22-es számú főúton, amikor rendőri intézkedés alá akarták vonni őket.

A fiatalabb férfi egy zárt kisteherautót, idősebb társa pedig egy személygépkocsit vezetett, neki az volt a szerepe, hogy a kisteherautó előtt haladjon, és felmérje, figyelmeztesse társát az esetleges rendőri jelenlétre, ő volt az úgynevezett „előfutó”. A két gépkocsi Kecskeméttől az M5-ös autópályán, majd a 21-es számú főúton, végül az intézkedés helyéig végig együtt mozgott.

Próbáltak elmenekülni

A kisteherautó vezetője az őt megkülönböztető jelzéssel követő rendőrségi gépjármű jelzésére nem állt meg, gyorsított, és a szécsényi téglagyár telephelyére hajtott, majd leállította a gépkocsit és a rendőri intézkedés elöl elfutott. Eközben a jármű utasterében utazó 19 főből négy személy szintén megkísérelt elmenekülni a helyszínről, azonban őket és a két gyanúsítottat a helyszínre érkező megerősítő rendőri erők elfogták.

A kisteherautó zárt rakterében 19 fő, magát szír állampolgárnak valló személy utazott, akiket illegálisan akart a két szerb állampolgárságú gyanúsított a Szlovák Köztársaság területére juttatni. A 19 személy Magyarországon tartózkodása jogszerűségét igazolni nem tudta.

Embertelen körülmények között utaztak

A szállított személyek a jármű rakterében, teljesen zárt részben, ablak, szellőző nyílás, klíma és ülőhely nélkül, nyári kánikulai melegben tartózkodtak, ami testi, lelki gyötrelmet okozott a szállítás során számukra. A jármű a déli határtól történt indulástól közlekedve sehol nem állt meg.

A gyanúsítottak cselekményükkel segítséget nyújtottak a 19 fő szír állampolgárnak az államhatár illegális átlépésében, cselekményük a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettének minősül.

Az ügyészség indítványa alapján a terheltek jelenlétének biztosítása érdekében, szökésük illetve elrejtőzésük veszélye miatt a nyomozási bíró a két szerb állampolgárságú gyanúsított letartóztatását egy hónapra elrendelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában