Hirdetés

2022.09.26. 07:05

Hamarosan Bátonyterenye-Kisterenye környékén is új utakon járhatunk

A munkálatoknak köszönhetően jelentősen csökkenni fog az utazási idő, az elkerülő utakon közlekedve pedig enyhülni fog a forgalom és a környezetre gyakorolt nyomás, így nemsokára élhetőbbé válik majd a település.

(x)

A korszerűsítési folyamat során Bátonyterenye átkelési szakasza megújul az elkerülő út építése, valamint az északi-déli irányú összekötő út kialakítása révén. A munkaterület átadása 2022. május 4-én történt meg.

A Bátonyterenye átkelési szakasz tervezett útja 2 sávval, 50 km/h tervezési sebességgel, több mint 2 kilométeren valósul meg, emellett parkolósávokkal és buszöblökkel bővül és ennek keretében 347 m hosszú, a Kazár-patakig tartó kerékpárút is épül.

A Tarján-patak felett a meglévő, ámde összerepedezett híd bontását követően új 16 m hosszúságú híd könnyíti majd a közlekedést. Az átkelési szakaszon 2 új „T” csomópont és 1 háromágú mini körforgalmú csomópont is létesülni fog a forgalom terelésére.

A Bátonyterenye elkerülő út ugyancsak kétsávos másodrendű főútként épül 90 km/h tervezési sebességgel, 2 km-t meghaladó hosszban új nyomvonalon. A Hatvan – Somoskőújfalu vasútvonal felett új, 66 m hosszú, 120 cm magas híd is létesülni fog. A Kazár-patak és a Zagyva-patak felett szintén új hidak épülnek, így szolgálva a környék lakóinak kényelmét.

Forrás: NIF Zrt.

A Bátonyterenye észak-déli összekötő út Kisterenye irányában 2 km feletti hosszban valósul meg kétsávos másodrendű főútként, 70 km/h tervezési sebességgel.

Ami az elkerülő út és az észak-déli irányú összekötő út új csomópontjait illeti, a forgalom irányítását szolgálja majd a 2 háromágú, valamint 2 négyágú körforgalmú csomópont. 

Az elkerülő úton és az észak-déli irányú összekötő úton 1-1 vasúti átjáró is létesül a Kisterenye-Kál Kápolna vasútvonalon, amelyeket vonat által vezérelt, jelzővel ellenőrzött fénysorompóval és kiegészítő félsorompóval fogunk biztosítani a közlekedők számára.

Burkolt szervizút is szolgálni fogja a közlekedők kényelmét, melynek kezdőszelvénye a Bátonyterenye Ipari Park magánútjához csatlakozik.

A kerékpárosok számára jó hír, hogy a Zagyva-völgyi bicikliút csatlakozásának kiépítése 215 m hosszon, mintegy 2,5 m szélességben csatlakozik majd az Önkormányzat beruházásában megvalósuló kerékpárúthálózathoz.

A korszerűsítési projekt keretein belül megvalósul továbbá összesen 14 db földút, 1 db mederátjáró, gyalogjárdák építése, átépítése, felújítása, illetve közműkeresztezések, vízépítési, környezetvédelmi és forgalomtechnikai feladatok is elkészülnek.

A jelenleg zajló tereprendezés és vízközmű kiváltása után a következő ütemben a töltés- és a hídépítés valósul meg. A projekt során a régészeti munkálatok előtti lőszermentesítés megtörtént. A régészeti munkálatok 2022. január 14-én megkezdődtek. A próbafeltárásokat várhatóan szeptember hónapban fogja befejezni a Nemzeti Régészeti Intézet. 

A legnagyobb kihívást, az ivó- és szennyvízvezetékek közműkiváltási munkáinak elvégzése, a gázvezetékek kiváltása, a vasút és víz feletti műtárgyak kivitelezése, valamint a vasúti forgalom zavartalan működésének biztosítása jelentik.

A munkálatok várhatóan 22 hónapot vesznek igénybe, és 2024 februárjára fejeződnek be.

A fejlesztés hazai forrás felhasználásával a NIF Zrt. beruházásában valósul meg.

Forrás: NIF Zrt.
Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában