Büszkeség

2022.09.26. 13:54

Hét újabb Nógrádikummal gazdagodott Balassagyarmat

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése idén Balassagyarmat váro­sának hét Nógrádikum díjat is adományozott a megyenapon. Az elismeréseket Csach Gábor, a város polgármestere vette át.

Lászlók Judit

Csach Gábor (balról) polgármester átveszi a díjakat Barna Jánostól, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnökétől

Forrás: Nool

Fotó: Fürjes Béla

1. Csehkiverő hősök emléke

Nógrádikum díjban részesült a „Civitas Fortissima” csehkiverő hőseinek emléke, a balassagyarmati vasutasok, a harcokban részt vevő katonák és polgárok hazafias példamutatása. Mint ismert, 1919. január 29-én a környéken állomásozó katonák a település polgárainak, vasutasainak kezdeményezésére és segítségével kiverték a megszálló csehszlovák katonaságot a városból. Tettüket a katonai vitézség példájaként tartjuk számon, amelyről a település lakói évről évre, a csehkiverés napján emlékeznek meg. 

2. Szent Felicián-ereklyék

Szintén Nógrádikum díjasak lettek a Balassagyarmati Szentháromság Főtemplom Szent Felicián-ereklyéi. A balassagyarmati Szentháromság Római Katolikus Plébániatemplom számos értékes klenódiuma közül a legkülönlegesebb Szent Felicián vértanú teljes csontvázereklyéje, a vérébe mártott szivaccsal, amely nemcsak a templom, hanem Nógrád megye egyik legfontosabb szakrális emléke is egyben. 

3. Vármegyeháza

Kitüntetésben részesült a vármegyháza is, amely az egykori Nógrád vármegye székháza, közös múltunk bő 200 esztendős jelképe. Falai között zajlottak a megyegyűlések, benne működtek a hivatalok, itt rendezték a nagy bálokat, itt vásároltak szobát a nevesebb családok, köztük a Madáchok. 
A megye története elválaszthatatlan az épülettől. A vármegyeháza Kasselik Ferenc építész tervei alapján, Tihanyi Ferenc alispán irányításával épült 1832–35 között a 18. századi kaszárnya helyén. 2012. január 1. óta történelmi emlékhely. 

4. Görögkeleti szerb templom

Ezenfelül Nógrádikum díjat kapott a görögkeleti szerb templom is, amely Nógrád megye gazdasági életében, kereskedelmében egykor jelentős szerepet játszott „görögöknek” nevezett szerbek temploma volt. Mára a népcsoportnak alig maradt nyoma a megye határain belül, pedig egykor kiválóságok kerültek ki soraikból, a leggazdagabb, legtekintélyesebb polgároknak számítottak. Sírjaik eltűntek, életük egykori pezsgésének nyoma sem maradt, ez alól jóformán egyetlen kivétel a balassagyarmati ortodox templom. Az épület építészettörténeti és történeti fontossága miatt műemléki védettséget élvez. 

5. Dr. Kenessey Albert Kórház – Rendelőintézet

Elismerésben részesült a Dr. Kenessey Albert Kórház – Rendelőintézet, volt Mária Valéria közkórház 19. század végén, a 20. század első felében keletkezett épületegyüttese is. A 19. század végén megnyitott volt Mária Valéria közkórház alapvetően javította Nógrád vármegye egészségügyi viszonyait. Az intézményben dolgozó orvosok a megyei értelmiség fontos szereplőivé váltak. Épületeit a következő század első évtizedeiben is bővítették, újakkal egészítették ki, építészetileg összefüggő, értékes együttest hozva létre. Sokáig a kórház egyedül látott el megyei feladatokat, ezzel országos hírnévre téve szert. 

6. Villaépületek

Kiemelkedő építészeti értéket képviselő villaépületeket, mint a 20. századi polgári életforma emlékeit is megtisztelték a díjjal. Az épületek három, egykor Balassagyarmat és a vármegye életében fontos család, személy sorsának a hordozói. Mindhárom épület a 20. század első felének kiemelkedő kisvárosi építészeti emléke, amely nemcsak Balassagyarmat, hanem megyénk lakói számára is különleges érték. 

7. Égerláp

A Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képező Égerláp természetvédelmi területet szintén Nógrádikummal díjazták. Mint ismert, az Égerláp Balassagyarmat és Ipolyszög között, a 22. számú út és a Drégelypalánk–Balassagyarmat vasútvonal által közrefogott 106 hektáros terület, a valamikori Ipoly menti lápok egyik utolsó maradványa, amely napjainkban is a megye legszebb, legváltozatosabb mocsári élővilágát rejti. 1974-ben az itt élők ellenállása mentette meg a területet a lecsapolástól, majd a Nógrád Megyei Tanács egy 1975-ben hozott határozata döntött az Ipolyszög–Újkóvár közötti Égerláp természetvédelem alá helyezéséről. 1997 óta a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Növényvilága és állatvilága is rendkívül változatos. 
Az elismeréseket Csach Gábor, a város polgármestere vehette át a megyenapi ünnepségen. A városvezető lapunk érdeklődésére elmondta, hogy nagy megtiszteltetés és öröm számukra, hogy ilyen formában is elismerték Balassagyarmat kiemelkedő értékeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában