Elismerés

2022.11.28. 19:26

Ezüst diplomát szerzett produkciójával a szécsényi vegyes kar

A napokban megszervezett Kodály Zoltán IX. Magyar Kórusverseny országos döntőjében Lévárdi Beáta Prima-, Artisjus- és KÓTA-díjas karnagy vezetésével a közel ötvenéves szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar ezüst diplomát szerzett kategóriájában.

Lászlók Judit

Ezüst diplomával ismerték el a szécsényi vegyeskart

Forrás: Beküldött fotó

A háromévenként megrendezésre kerülő versenyen tizenegy kategóriában harmincegy énekkar, összesen 1436 kórusénekes lépett dobogóra a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében. 

A zsűri olyan kiválóságokból állt, mint Thész Gabriella érdemes, Liszt-, és Bartók-díjas karnagy, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Erdélyi Ágnes KÓTA-, és Artisjus-díjas karnagy, Czifra János, az Európai Tudományos Akadémia tagja, Cseri Zsófia Artisjus- és Lantos-díjas karnagy, Kiss Csaba Gulyás György- és KÓTA-díjas karnagy, valamint Orsobics Yvette, a szlovákiai Selye János Egyetem adjunktusa, karnagya.

A zsűri a műsor összeállítása, a kórushangzás, a művészi kifejezés, az intonáció, a kottahűség és a stílushűség alapján alakította ki pontjait, ezáltal vasárnap délutánra összeállt azoknak a kórusoknak a névsora, amelyek a nagydíjért folyó versenyen indulhattak. A szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar végül kiválóan szerepelt a megmérettetésen és Ezüst Diplomát szerzett vegyes kar kategóriában. 

– Az országos minősítési rendszerben már tizenegy alkalommal elnyertük az arany minősítést és a gálakórus minősítést. Azonban most először indultunk ilyen rangos országos kórusversenyen – mondta el lapunk érdeklődésére Lévárdi Beáta. Hozzátette: – Az Ezüst Diploma megszerzése a kórus fejlődésében és szakmai előmenetelében azért is nagy eredmény, mert a versenyen főleg nagyvárosi kórusok vettek részt, mi pedig egyedüliként képviseltük Nógrád megyét. Mindez nagyon pozitívan hat ránk, és további erőt ad ahhoz, hogy még jobban és még többet gyakoroljunk, tanuljunk. A zsűri értékelése pedig abban is segíti kórusunkat, hogy még jobban együttműködjünk.

Lévárdi Beáta kitért arra is, hogy a verseny szervezését kimagaslónak ítélte meg, az élmények mellett számos tapasztalatot is gyűjthettek. Mint mondta, nagyon jó volt hallgatni a kimagasló kórusokat, akiktől új kottákat és módszereket tanulhattak. Mindezek mellett külön örömmel töltötte el, hogy újra találkozhatott egykori zeneakadémiai tanáraival, köztük Kollár Évával, a Zeneakadémia tanszakvezető professzorával, Hartyányi Judittal, a Zeneakadémia professzorával, Vadász Ágnes karnaggyal, a KÓTA főtitkár asszonyával és Somogyváry Ákos karnaggyal, az Erkel Szövetség elnökével, valamint Zemlényi Katica karnaggyal.

– Az Erkel Ferenc Vegyeskar 2023 tavaszán ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját, így ez a verseny egyben előfutára is volt a jubileumnak, és segít a méltó módon való ünneplésben. A jeles alkalomra Erkel Ferenc kórusfesztivált és egy nemzetközi hangversenyt szervezünk, valamint új CD-lemezt is készítünk – mondta Lévárdi Beáta.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában