Hivatás

2022.11.28. 21:20

Tizenhat éve igénylik és dicsérik a rimóci gyermekház szolgáltatásait

A szécsényi járásban elsőként a községben alakult meg a gyermekház, még 2006-ban. Horváth-Erdélyi Anita, a ház vezetője elmondta, hogy tevékenységük igen összetett.

Szenográdi Ferenc

Horváth-Erdélyi Anita és Rácz Violetta gyermekével

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

 A szécsényi járásban elsőként a községben alakult meg a gyermekház, még 2006-ban. Horváth-Erdélyi Anita, a ház vezetője elmondta, hogy tevékenységük igen összetett. Hároméves korig fogadják a gyermekeket az édesanyákkal. 

Nem csak a kicsiknek, az édesanyáknak is tartanak különböző foglalkozásokat, akik természetesen együtt játszanak az apróságokkal. A ház életében egyébként is fontos szerepet kap a játék. Emellett különböző tornákat, fejlesztőfoglalkozásokat is tartanak, egy szakember például babamasszást végez. Miközben a gyermekek önfeledten játszanak, a szülőknek a gyermeknevelésről tartanak konzultációt. A védőnő is gyakori vendég a házban. 

A szülők számára különböző foglalkozásokat szerveznek, most például ők varrják meg azokat a kis zsákokat, amiben a Mikulás belerakja az ajándékokat a gyermekeknek. Karácsony előtt pedig együtt készítik el az adventi koszorút. 

A hátrányos helyzetben élő családokban nem mindenütt telik mosógépre, így a mosás lehetőségét is biztosítják itt az azt igénylőknek. Szolgáltatásaikat mintegy 30 család veszi igénybe, napi szinten nyolcan, tízen járnak be hozzájuk. Az ünnepeken megtelik a ház, szinte mind a harmincan ott vannak, még az édesapák is elkísérik családtagjaikat. 

A vezető széles körű feladatait munkatársa, Csermely Petra segíti. Ahogy Horváth-Erdélyi Anita elmondta, jó a kapcsolatuk az óvodával, figyelemmel kísérik az óvodába járó gyermekeket, s az a tapasztaltuk, hogy könnyebben beilleszkednek a közösségbe. Megtanulják többek között, hogy a tízórait az asztal mellett ülve fogyasszák el, s mire való a szalvéta. Jó időben közös kirándulást is szerveznek, nyáron Szendehelyen, Katalinpusztán jártak, amelyhez az önkormányzat biztosította az autóbuszt. 

Rácz Viola, aki két gyermekével vesz részt a gyermekház programjaiban, úgy vélekedett, hogy nagyon jó dolog a gyermekház, rengeteg játék áll a gyermekek rendelkezésére. Ők is sok jó tanácsot kapnak az otthoni neveléssel kapcsolatosan, illetve azt tapasztalják, hogy a közösségben jobban fejlődnek a gyermekek. Farkas Ramóna hozzáfűzte, hogy a ház vezetőjétől jó tanácsokat kapnak, s ő is örül a ház nyújtotta lehetőségeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában