Úton

2022.12.05. 11:27

Csatangoló szamarak zavarták a közlekedést Rétságon, balesetveszélyes helyzeteket is előidéztek

Hónapokon keresztül bosszankodtak a nyugat-nógrádi járási székhelyen áthaladó autósok, mert csatangoló szamarak zavarták a közlekedést, nem egyszer balesetveszélyes helyzeteket előidézve. A hatósági figyelmeztetésre az állatok tulajdonosa ígéretet tett, hogy a lehető legrövidebb időn belül véget vet az áldatlan állapotoknak.

Hegedűs Henrik

Több évre visszanyúló gond az állatok rendszeres csavargása

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A laktanya területéről tökéletesen rálátni, amint a közigazgatásilag Tolmácshoz tartozó szemközti domboldalon békésen legelnek a haszonállatok. Ám nincs egyértelműen körülkerítve a birtok, így aztán, ha a szamarak úgy találták jónak, elindultak távolabbi övezetek felé, hogy ott finomabb füves falatokhoz juthassanak. Ilyenkor gyakran a 2-es főút felé bóklásztak el, mi több a városból dél felé kivezető, a vasúti kereszteződés környéki lejtős belterületi szakasz mentén kedélyesen ügettek a járdán, illetve a magaslaton lévő ipari park környékén is kóboroltak.

Néhány nappal ezelőtt Mezőfi Zoltán, Rétság polgármestere hívta fel a figyelmünket arra, hogy a 2-es főút Tolmács felőli oldalán egy kimúlt példányt találtak, amelyet feltehetően egy jármű ütött el, és szegény pára egészen odáig elvánszorgott a szántóföldön. 

A település vezetője hozzátette: több évre visszanyúló gond az állatok rendszeres csavargása, ami miatt folyamatosan figyelmeztették a tulajdonost, aki maga is állatorvos, tehát tökéletesen tisztában van a kötelező állattartási szabályokkal, de az észrevételek hasztalanok voltak, a doktor úr semmiféle óvintézkedést sem tett.

Sok bejelentés érkezik

Megkerestük a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságot is, hogy tettek-e már lépéseket annak érdekében, hogy megfékezzék a jószágok csatangolását, elhárítva ezzel a fokozott balesetveszélyt.

Válaszában Buda Gábor alezredes, megbízott sajtószóvivő leszögezte, tevékenység-irányítási központjukba ebben az évben több alkalommal érkezett lakossági bejelentés a 2-es főút közelében legelő, vagy az úttestre tévedő szamarakról. A Rétsági Rendőrkapitányság munkatársai ezekkel az észrevételekkel kapcsolatban haladéktalanul intézkedtek a szabadtartásban lévő állatok gazdájával szemben. Több esetben helyszíni bírságot szabtak ki ellene, illetve szabálysértési eljárást indítottak, mint például a fent említett esetben, amikor a szamár elgázolása anyagi károkat okozott a gépjárműben.

A szóvivő hangsúlyozta továbbá: a közelmúltban a rétsági rendőrök az önkormányzat illetékeseivel együtt megbeszélést kezdeményeztek a tulajdonossal, aminek eredményeként ígéretet tett, hogy a földterületét villanypásztor-hálózattal ellátja. Nemrégiben pedig arról kaptak értesítést, hogy a rendszer kiépítéséhez szükséges oszlopok telepítése megtörtént.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában