Programajánló

2023.01.26. 19:52

Világhírű táncosok, bátor úszók, jótékonykodás – nem unatkozunk a hétvégén Nógrádban

A Salgótarján 100 éve város emlékév lezárása alkalmából tartanak egész napos programot a nógrádi megyeszékhelyen, a Legbátrabb Város cím elnyerésének évfordulóját pedig három napos rendezvénysorozattal ünneplik Balassagyarmaton. Az előttünk álló hétvégén sem fogunk unatkozni Nógrádban.

Gulyás Edina

A legbátrabbak megmártóznak majd a Nyírjesi tó jéghideg vizében is hétvégén

Forrás: Nool archívum

Fotó: Hüvösi Csaba

Lezárul a centenáriumi év a megyeszékhelyen

Salgótarján várossá nyilvánításának 101. évfordulója, valamint a „Salgótarján 100 éve város” emlékév zárása alkalmából rendeznek egész napos ünnepséget január 27-én, pénteken. A programok délelőtt 10 órakor istentisztelettel kezdődnek a Szent József Plébániatemplomban, majd a Kohász Művelődési Központnál tartanak koszorúzást. Itt emlékező beszédet mond Fekete Zsolt polgármester. Délután 16.15 órától időkapszulát, valamint a tisztelet virágait helyezik el a város első polgármesterének szobránál a Förster Kálmán Emlékparkban. Ezt követően a József Attila Művelődési Központban folytatódik az ünneplés:

Három napon át ünnepel a Legbátrabb Város

Háromnapos programsorozattal emlékeznek Balassagyarmaton a Legbátrabb Város cím elnyerésének évfordulójára. 1919. január 29-én az Ipoly parti város felkelő polgárai az őket támogató magyar katonákkal komoly harcot vívtak a Balassagyarmatot elfoglaló csehszlovák erőkkel. A sokak által csehkiverésként emlegetett esemény keretében tanúsított bátorságáért a település kiérdemelte a Civitas Fortissima, azaz Legbátrabb Város címet. A 104 évvel ezelőtt történtekre tartalmas programokkal emlékezik január 27. és január 29. között a városvezetés, amelyről korábbi cikkünkből tájékozódhatnak.

Ötödik alkalommal rendezik meg a Bátrak úszását

Az ünnepségi programokhoz kapcsolódóan a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom balassagyarmati szervezete január 28-án 13. alkalommal rendezi meg a Legbátrabb Város Emléktúrát. A Palóc Rozmárok szombaton pedig már ötödik alkalommal rendezik meg a Bátrak úszását a nyírjesi nagytóban. A résztvevők regisztrációja és az orvosi vizsgálat 10 órakor kezdődik, majd Blaskó-Perlaky Evelin egy bemelegítő tornát tart számukra, aztán 11 órakor kezdetét veszi a Bátrak úszása.

Guruló kiállítás érkezik megyénkbe 

A Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpűlök hosszában hazámon” című vándorkiállítással emlékezik a költő születésének 200. évfordulójára. A múzeumbusz első állomása Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös volt, melyet több mint 200 helyszín követ, azzal a céllal, hogy minél többen  megismerhessék Magyarországon és a határainkon túl is a költő életművét, nagyszerűségét és zsenialitását. A rendhagyó tárlat január 27-én érkezik Balassagyarmatra. Ezen a napon a Vármegyeháza előtt 9-17 óráig, másnap pedig 10-18 óráig látogatható. Az utazó kiállítás január 29-31. között Salgótarjánban, a Fő téren ingyenesen lesz megtekinthető.

Túracipőt húzhatnak a Garáb környékén élők

A Tepke kilátót is érintő túrára invitálják a Garábon és a környező településeken élőket január 28-án, szombaton. A 12 kilométeres táv megtételére vállalkozók Garábon a Petőfi utca 29. szám előtt gyülekeznek 9.30 órától, majd 10 órakor indulnak útra. A túrát Sándor István, a Nyikom Hegyisport és Természetvédő Klub elnöke vezeti. 

Lakástűz túlélőjéért báloznak Patakon

Tavaly novemberben kigyulladt egy családi ház Patakon, a lakástűzben két ember életét vesztette, a harmadik lakó füstmérgezést kapott. A túlélő javára jótékonysági partit szerveznek január 28-án, szombaton, 21 órától a település művelődési házában. Az este folyamán több lemezlovas biztosítja majd a jó hangulatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában