Ápolás

2023.01.31. 17:26

Az országos döntőre hajtanak a nógrádi egészségügyi tanulók (fotók, videó)

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház Skill-laborja adott otthont a vármegyei alapápolási szakképzési versenynek, amit majd az országos döntő követ márciusban.

G. P.

A tanulók szimulációs gyakorlatokkal szereznek tudást a későbbi, valós környezetben lévő betegekkel végzendő munkájukra

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezésében kedden tarották meg az alapápolási szakképzési verseny vármegyei döntőjét a Szent Lázár Megyei Kórházban, ahol tizenegy tanuló akarta bebizonyítani, hogy ő van leginkább otthon a képzési területen. A kétnapos megmérettetés résztvevőit a házigazda intézmény részéről dr. Szabó Géza főigazgató köszöntötte. Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, dr. Tóth Judit, a balassagyarmati Kenessey Albert Kórház igazgatója, valamint Boczek Tibor, a pásztói Margit Kórház vezetője is örömét fejezte ki a verseny és a résztvevők felkészültsége kapcsán.

Több százan versenyeznek országszerte

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara – az együttműködő szakmai szervezetekkel, egészségügyi szolgáltatókkal karöltve – 2010 óta szervezi meg szakmai versenyeit. Ezeken a megmérettetéseken helyi, megyei vagy területi szinten közel 200 csapatban mintegy 800 versenyző méri össze szakmai tudását évről évre, majd a legjobb 20 csapat, azaz 80 fő vesz részt az országos döntőben. A szakképzési versenyt a Magyarország területén egészségügyi középfokú szakképzést folytató intézmények tanulói számára hirdették meg. 

Kalcsó Péterné, a kamara Nógrád megyei elnöke elmondta, hogy a nógrádi versenyen alapápolási, belgyógyászati és elsősegélynyújtó feladatokkal találkozhattak a résztvevő diákok, mindenkinek egyenként 30 perce volt arra, hogy tudását bizonyítsa.

Van akarat a fiatalokban!

– Az első forduló írásbeli volt tavaly év végén, márciusban pedig az országos döntő lesz, amelyet Budapesten rendeznek majd meg. Ezen kétnapos versenyen pedig eldől, hogy  az országos döntőn kik vehetnek részt. Összesen tíz tanuló juthat be, ami nagyon kevés, de ez motiváló lehet, hiszen itt a maximumot kell nyújtani – mondta el kérdésünkre a megyei elnök. – Örülök, hogy ennyien jelentkeztek, nagyon pozitív ez számukra, hiszen ez bizonyítja: a fiatalokban van akarat.

Mint fogalmazott, az esemény pedagógiai célja a magyarországi egészségügyi középfokú szakképzés színvonalának további növelése, a szakképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok és a felkészítő tanárok eredményeinek elismerése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában