Büszkeség

2023.02.07. 16:15

Második otthonának tartja Gyarmatot a nemzetközileg is elismert zeneszerző

Nemrég nyert meg egy kanadai nemzetközi dalszerző versenyt Barta Ildikó, a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium tanára, a zeneelmélet tanszak vezetője, aki emellett zeneszerző és előadóművész is. Azóta egyre-másra születnek új dalai, zeneművei. Egyik új szerzeményének megjelenését a magyar kultúra napjára időzítette. Ez Nagy László Varjú-koszorú című versének a megzenésítése – számolt be róla a Boon.hu.

Ember-Lukács Zsófia

Barta Ildikó tervei között további versmegzenésítések is szerepelnek

Forrás: Nool

Fotó: Bujdos Tibor

Barta Ildikót több rokoni szál is fűzi a városhoz, így amikor teheti, szabadidejében Miskolcról idelátogat, második otthonának tartja a várost, gyermekkora óta minden nyarát itt töltötte. A Boon.hu-nak adott interjújában elmondta: 

– A mű érdekes körülmények között született. Tanár kollégám megkért, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc iskolai ünnepségére keressek olyan zeneművet, amely megfelel az alkalomra. Ekkor gondoltam arra, mi lenne, ha írnék egyet! A szöveg keresése közben bukkantam rá Nagy László Varjú-koszorú című, megrázóan szép versére. Az eredeti tervem az volt, hogy a kórusomnak írok kórusművet belőle, de olyan dallam született bennem, amihez már kellett a gitár, a citera, a cajón és a furulya is, amelyeken az unokatestvérem, a Balassagyarmaton élő Ember Péter játszik a felvételen. Ez teljesen spontán folyamat volt. Beleszerettem a költeménybe, olyan dallamot ihletett, ami egyszerre magyaros és világzene is. Kezdetben tehát nem ilyet terveztem, de valahogy ilyennek kellett lennie – vázolta Barta Ildikó. 

Elmesélte: a Bethlen Alapítvány segítségével került kapcsolatba Nagy László unokájával, Nagy Borbála Rékával. Elküldte neki a dalt, és ő nagyon örült, hogy az új mű lehetőséget ad arra, hogy nagyapja költeményét még többen, főleg a fiatalok, megismerjék. Hozzájárult a megzenésített vers megjelentetéséhez is. 

– Annyira tetszett a költemény, hogy elhatároztam, később Nagy László megzenésített verseiből komplett lemezt adok ki. De terveim között szerepelnek egyéb versmegzenésítések is. Több művem kiadása van folyamatban, február 10-én debütál a következő. Ez önálló, instrumentális mű, amiben zongora és kétféle gitár szólal meg. A címe Garden of Sounds, azaz Hangok kertje, ami már az utolsó fázisnál tart. Hamarosan megjelenik a Sound Drops, azaz Hangcseppek című albumom is. Ezenkívül készül a zongoraalbumom, úgyhogy masszív alkotói folyamatban vagyok, mindig jönnek az újabb és újabb ötletek, dallamok. Úgy tervezem, hogy a zongoraalbumomnak is lesz következő része – sorolta a zeneszerző. 

Hozzátette, a zeneművek ma már főleg online zenei felületeken jelennek meg. Műveinek digitális terjesztése amerikai disztribútoron, a CD Babyn keresztül történik, itthon pedig a Dalok.hu zenei webáruházban. 
Megtudtuk: a kanadai nemzetközi dalszerző verseny után újabb sikerrel büszkélkedhet a Találkozások című szerzeménye, ugyanis a dal Japánban, az I. Ise-Shima nemzetközi popdalszerzői versenyen is a nyertesek közé került – számolt be róla a Boon.hu. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában