Évforduló

2023.02.08. 16:42

Nyertes széncsatára, a dolgozók akaraterejére emlékeztek Salgótarjánban (fotók)

Az 1946. évi széncsata 77. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget szerda délután Salgótarján önkormányzata a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal épületének falán elhelyezett emléktáblánál.

Gulyás Edina

Az emlékezés koszorúit is elhelyezték a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal épületének falán elhelyezett emléktáblánál

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvénnyel, amelyet 1946. évi széncsata 77. évfordulója alkalmából rendeztek, arra a 12 ezer nógrádi bányászra emlékezett Salgótarján önkormányzata, akik országos szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a II. világháborút követően, hazánk szénnel való ellátása érdekében. 

– Salgótarján fejlődését a 19. században elindult iparosodás és a bányászat alapozta meg. 1861-től a Salgótarjáni Szent István Kőszénbánya Rt. tevékenysége teremtette meg a folyamatos nógrádi szénbányászat kezdetét – fogalmazott a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal épületének falán elhelyezett emléktáblánál mondott köszöntőjében Fekete Zsolt polgármester. – A szén egy évszázadig határozta meg a város mindennapjait, megerősödését, létét jelentette – tette hozzá. 

Mint mondta, a széncsata a háborút követően az országos energiaszükséglet kielégítéséért folyt, amit a nógrádi szénmedence bányászai nyertek meg.

– Azokra az elődeinkre, a városért dolgozó munkások akaraterejére emlékezünk, akik a szükség idején emberfeletti munkát tanúsítottak, így méltóvá váltak tiszteletünkre és megbecsülésünkre – hangsúlyozta a polgármester. – Napjainkban, az ország energiabiztonságának érdekében minden eddiginél nagyobb szükségünk van mindazon elkötelezettségre, tudásra és hozzáértésre, amit a magyar bányászat egésze jelentett és jelent. Merítsünk hitet és energiát a bányászok helytállásából! – mondta Fekete Zsolt.

Dobor István, a Nógrád Megyei Nyugdíjas Bányász Szakszervezet elnöke beszédében felelevenítette azt a történelmi időszakot, amikor a nógrádi szénbányászok részt vettek az országos széncsatában és megnyerték azt. 

– A bányásztársadalom bebizonyította, hogy mindig helyt tud állni. A nehéz körülmények között elért eredmény méltó az utókor tiszteletére. Helytállásuknak is köszönhető, hogy újraindult az ipari termelés. A 12 ezer nógrádi bányász teljesítette az ország újraépítésében vállalt kötelezettségeit. Ezt a múltat felvállalni a jelenkornak nem szégyen – húzta alá az elnök. 

Az ünnepségen Albert Péter színművész és a Bányász Kohász Fúvószenekar is közreműködött. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában