Magyar Falu Program

2023.03.22. 20:00

Megőrzik a múltat az elhagyott ingatlanból kialakított zabari tájházban

A napokban több Magyar Falu Programban megvalósított projektet adtak át Zabaron, így például a tájházat.

V. E.

A tájház segítségével bemutathatják a turistáknak, hogy annak idején miként néztek ki a zabari hétköznapok, vagy egy helyi háztartás

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Ferencz Nándor, a község polgármestere az eseményen kifejtette: tavaly a Magyar Falu Program kiírásain három pályázat esetében értek el sikert, ugyanakkor egy korábbi nyertes projekt, azaz a tájház átadásával még adósok.

– A jelen és a jövő mellett a múlt megőrzése is fontos a számunkra. Az elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása nevű pályázaton ötmillió forintos támogatáshoz jutottunk. Az összegből másfél millió forintot költöttünk a település egyik legidősebb épületének megvásárlására, a maradék forrásból pedig a régi parasztház felújítása valósult meg – részletezte Ferencz Nándor, aki arra is kitért, hogy a jövőben önerőből tervezik tovább csinosítani az ingatlant.

Hozzátette: már több régi tárgyat is felajánlottak a helyiek, így például szövőszéket vagy épp vetett ágyakat, így hamarosan a helyiségek berendezését is elkezdhetik.

– A tájház segítségével bemutathatjuk például a hozzánk érkező turistáknak, hogy annak idején miként néztek ki a zabari hétköznapok, egy helyi háztartás, vagy milyen eszközöket használtak a különböző tevékenységeik során az elődeink – fejtette ki a település első embere, aki arra is rámutatott: céljuk, hogy mindezt megőrizzék az utókornak, illetve a tervek szerint a tájház közösségi programoknak is otthont adhat majd.

Ferencz Nándor polgármester és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a tájházzal együtt hangtechnikai eszközöket és egy árokásó gépet adott át 
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Ferencz Nándor továbbá hozzáfűzte, hogy a tavaly elnyert három Magyar Falu Program pályázat közül kettőt – a hangtechnikai eszközöket és az árokásó gépet – adtak át a tájházzal együtt. Emellett tizenötmillió forintot nyertek 2022-ben egy tanya- és falugondnoki busz beszerzésére, azonban a jármű – a világjárvány és a szomszédunkban dúló háború gazdaságra gyakorolt hatásai miatt – még nem érkezett meg hozzájuk, de reményeik szerint idén tavasszal azt is átadhatják.

Az ünnepélyes eseményen Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a Magyar Falu Programot az egyik legsikeresebb kezdeményezésnek nevezte, amelyet néhány évvel ezelőtt hívott életre a kormány. Mint fogalmazott, bízik benne, hogy idén is folytatódik a program, várhatóan ősz környékén jelennek majd meg a következő évre vonatkozó kiírások.

– Ez a program lehetőséget adott olyan jellegű problémák megoldására, amelyek a nagyobb volumenű európai uniós támogatások keretében nem orvosolhatók. Ezek közé tartozik például a közterületek karbantartását célzó eszközbeszerzés, a temetőkerítések megújítása, az elhagyatott ingatlanok megvétele, vagy a rendelők új orvosi műszerekkel történő felszerelése – sorolta az országgyűlési képviselő, aki azt is kifejtette, hogy a zabari önkormányzat kihasználja a kínálkozó pályázati lehetőségeket, és bízik benne, hogy ez a jövőben sem lesz másképp.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában